Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

A magyar-török gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

A magyar-török gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei

Szerző: Tepes Anna | 2016. december 12.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Török Tagozata „A magyar-török gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei” címmel gazdasági fórumot szervezett Fatih Metin, török gazdasági miniszterhelyettes látogatásához kapcsolódóan. A rendezvény a török Gazdaságkutató Alapítvánnyal (ERF), a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökséggel (TIKA) és a Magyar-Török Szövetséggel együttműködésben, az Ekol Lojistik, az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. valamint a Budget támogatásával valósult meg. 

A rendezvény mintegy 100 résztvevője a török gazdaság aktuális helyzetéről, a magyar-török gazdasági kapcsolatokról kapott tájékoztatást, illetve lehetőség nyílt üzleti tárgyalások lebonyolítására.

 

A török Gazdaságkutató Alapítvány elnöke, Prof. Dr. Ahmet İncekara köszöntőjét követően Fatih Metin, gazdasági miniszterhelyettes mondott beszédet, melyben megköszönte a magyar kormány török kormány részére nyújtott támogatását. Kiemelte, hogy míg a világkereskedelem 13,5%-kal, Törökország kereskedelmi forgalma csak 8,5%-kal csökkent 2015-ben, valamint hogy az utóbbi 14 év politikai stabilitásának köszönhetően átlagosan 4% körüli gazdasági növekedés jellemezte az országot, amely duplája az Európai Unióban mért 2%-os növekedésnek. Megemlítette, hogy Törökország 11 éve kezdte meg az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat. A török – magyar kereskedelem vonatkozásában elmondta, hogy a két ország közötti áruforgalom 2015-ben 2,8 milliárd USD volt, de a cél hogy ez 2023-ra elérje az 5 milliárd USD-t. A gazdasági együttműködés fejlesztésének lehetőségeként említette a közös fellépést harmadik országokban, így például Afrikában, melynek kapcsán megjegyezte, hogy tervezik a 2015-ben megkezdett „Go Africa” program folytatását.

 

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára elmondta, hogy a keretek, az intézményrendszer illetve a jó politikai viszony, adottak a magyar-török gazdasági együttműködés fejlesztéséhez, de a valódi eredmény a vállalkozókon múlik. Megköszönte a cégek eddigi munkáját és reményét fejezte ki, hogy a pozitív tendencia folytatódik. Elismerően nyilatkozott a török gazdaság eredményeiről, és megjegyezte, hogy ezek jó például szolgálnak Magyarország számára.

 

Rév András, az MKIK Magyar-Török Tagozatának elnöke megköszönte a két ország kormányának, hogy biztosítják a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlesztéséhez szükséges kereteket, és elmondta, hogy a Tagozat kiutazó delegációk, gazdasági fórumok és üzletember-találkozók szervezésével járul hozzá ehhez.

 

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokról és a potenciális együttműködési lehetőségekről beszélt köszöntőjében Ahmet Musul, az Ekol Lojistik elnöke, Adnan Polat, a Török – Magyar Üzleti Tanács elnöke, Suat Karakus, a Török Üzleti Világtanács Európai Bizottságának alelnöke, Pınar Özcan Küçükçavuş, a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség koordinátora, valamint Şakir Fakılı, Törökország magyarországi nagykövete.

 

A köszöntőket követően szakmai előadásokra került sor. Tényiné Stark Mária, az MKIK nemzetközi igazgatója a Kamara feladatairól, szolgáltatásairól, szakképzésben valamint a kereskedelemfejlesztésben betöltött szerepéről tartott előadást.

 

Faruk Cömert, török kereskedelmi tanácsos a kétoldalú kereskedelemben elért eredmények mellett a két ország közötti történelmi kötelékekről, az elmúlt években aláírt kormányszintű egyezményekről beszélt, a 2017. évi programok kapcsán pedig kiemelte a Magyar-Török GVB ülést valamint a Magyar – Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács tervezett ülését.

 

Kis Tünde, a Nemzeti Befektetési Ügynökség Befektetési Főosztályának vezetője a magyarországi üzleti környezetről tartott előadást, kiemelve a támogatási lehetőségeket (adókedvezmények, vissza nem térítendő támogatások), a jövő évben várható kedvező adóváltozásokat, többek között hogy a társasági adó 9%-ra, a szociális hozzájárulás 5%-ra csökken. Elmondta, hogy a HIPA jelenleg 140 projekten dolgozik, melyek révén 30.000 új munkahely jönne létre.

 

Arda Tugay, az EXIM Isztambuli Képviseletének igazgatója a befektetés- és kereskedelemfinanszírozásról tartott előadást, ezt követően pedig Omari Vanidze mutatta be a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. magyar-török kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésében betöltött szerepét és az intézmény szolgáltatásait.

 

A rendezvény harmadik részében Rév András tagozati elnök moderálásával panelbeszélgetésre került sor, melynek keretében Magyarországon működő török cégek – az ALX Polat Ltd., a Metix, az Ekol Lojistik, az Otokoc Hungary (Budget) valamint az Ege Fruit Kft. - képviselői osztották meg magyarországi tapasztalataikat. Mindannyian elmondták, hogy szeretnek Magyarországon élni, de volt, akinek időbe telt, mire megszokta az itteni munkaviszonyokat, melyek eltérnek a Törökországban megszokottól. Előnynek tartják a stabil politikai és gazdasági környezetet, valamint a fiatalok angol nyelv tudását. Nehézségként említették a kétoldalú kereskedelem vonatkozásában a hosszadalmas határátkelést főleg Görögországban és Bulgáriában, valamint hogy a magyarok és a törökök sokszor versenytársként tekintenek egymásra hasonló termékeik miatt, pedig pl. a zöldség-gyümölcs kereskedelemben ki lehetne használni az eltérő érési időket.

 

A panelbeszélgetést követően üzletember-találkozóra került sor, melynek keretében a magyar résztvevők 12 török cég képviselőjével folytathattak tárgyalásokat.