Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Az Európai Unió és Kanada közötti Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás (CETA) | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Az Európai Unió és Kanada közötti Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás (CETA)

Szerző: BM | 2017. október 10.

Az Európai Unió és Kanada szeptember 21-én megkezdte a CETA ideiglenes alkalmazását, a megállapodás aláírásától számított mintegy egy év elteltével. Jean-Claude Juncker EU bizottsági elnök július 8-án állapodott meg Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel a dátumról.

A nyári időszak elegendő időt biztosított a kanadai félnek a megállapodás végrehajtási jogszabályainak elfogadásához. Uniós oldalon egyelőre hat tagállam ratifikálta a CETA-t: Lettország, Dánia, Horvátország, Málta, Csehország és legutóbb, szeptember 20-án Portugália. A tagállamok általi nemzeti megerősítési eljárás több évet vehet igénybe, így az ideiglenes alkalmazás jelentős gazdasági érdek mindkét fél gazdasági szereplői számára. Fontos fejlemény, hogy a várakozásoknak megfelelően Belgium szeptember 6-án megküldte az Európai Bíróságnak a CETA vitarendezési mechanizmusának (Investment Court System) EU-joggal való összeegyeztethetősége kapcsán vélemény iránti kérelmét.

A CETA a magyar vállalkozások számára közvetlenül és közvetett módon is előnyöket nyújthat és kedvezőbb környezetet teremt a kétoldalú kereskedelmi és beruházási kapcsolatok fejlesztésére. A piacrajutási feltételek javulnak, a megállapodás számos eleme konkrét gazdasági előnyt jelent. A CETA mindkét irányba ösztönözheti a befektetéseket a nagyobb transzparenciának és magasabb szintű beruházásvédelemnek köszönhetően.

A kanadai oldalon, az ország jogrendjének megfelelően a törvényhozás megalkotta a C-30-as kerettörvényt és a CETA végrehajtásához szükséges rendeleteket. Minden szükséges jogszabály szeptember 7-ig hatályba lépett. A végrehajtás bonyolultabb kérdésköréhez tartozik a közbeszerzés, mivel a CETA az első olyan szabadkereskedelmi megállapodás, amely megnyitja a külföldi cégek számára a tartományi és az önkormányzati szintű közbeszerzési pályázatokat. Bár a felek nem beszélnek róla, de a sajt-vámkontingens kanadai allokációja lehetett az egyik olyan pont, ami miatt hónapokat csúszott az ideiglenes alkalmazás megkezdése. A 2017-es sajtkvóták allokációjával kapcsolatban a kanadai fél gyakorlatilag elismerte, hogy a kvóta-jogosultsági feltételek erősen korlátozó jellegűek, és a kanadai „sajtszektor” érdekeit érvényesítették a tárgyalásokon.

 

 

A kedvezményes vámelbánás igénybevétele: A Kanadába exportálni kívánóknak a CETA szerinti kedvezményes vámelbánás igénybevétele érdekében néhány adminisztratív lépésnek eleget kell tenniük. Az ezzel kapcsolatos információk, szükséges dokumentumok a Bizottság honlapján, az alábbi linken érhetőek el: https://goo.gl/jwERtL.