Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésében rejlő üzleti lehetőségek, a Nyugat-balkáni Tagozat tisztújító közgyűlése | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésében rejlő üzleti lehetőségek, a Nyugat-balkáni Tagozat tisztújító közgyűlése

Szerző: Szekeres Anna | 2016. december 13.

A rendezvény a Nyugat-Balkán iránt érdeklődő vállalkozások számára nyújtott tájékoztatást a térség országainak európai uniós csatlakozási helyzetéről, a nemzetközi fejlesztési intézetek által kínált lehetőségekről, a balkáni uniós előcsatlakozási alapokra történő eredményes pályázás alapjairól valamint az előcsatlakozási alapok felhasználásának gyakorlati tapasztalatairól.

Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője elmondta, hogy a nyugat-balkáni országok számára jelenleg is perspektivikus az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozás lehetősége, és az Európai Bizottság továbbra is támogatja őket csatlakozási törekvéseikben.

 

Macedónia 2005-ben, Montenegró 2012-ben, Szerbia 2014-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat, Albánia 2014 óta tagjelölt, míg Bosznia-Hercegovina és Koszovó potenciális tagjelölti státusszal bírnak. Az Európai Tanács most elkészített jelentése szerint a gazdasági helyzet javult a régió országaiban, azonban a közigazgatás reformja eltérő mértékű, és további fejlődés szükséges a gazdaság, a versenyképesség, az infrastruktúra, a társadalmi szerepvállalás területén, a jogállamiság megteremtésében valamint a korrupció, a szervezett bűnözés és a radikalizálódás elleni küzdelemben. Montenegróban érdemi előrelépés történt, hiszen a 2016-ban megtartott választás átláthatóbb volt a korábbiaknál, azonban további eredmények szükségesek a korrupció és a szervezett bűnözés felszámolásában. Szerbia a gazdasági reformok révén ért el eredményeket, fontos szerepet játszott a migrációs helyzet kezelésében, de reformokra van szükség a jogállamiság megteremtésében, és rendeznie kell Koszovóval való viszonyát. Macedóniában hiteles parlamenti választásokat kell tartani ahhoz, hogy az országban rendeződjön a belpolitikai helyzet. Albániában 2016 júliusában alkotmánymódosításra, illetve igazságügyi és közigazgatási reformra került sor, melyek következetes végrehajtása alapfeltétele a csatlakozási tárgyalások megkezdésének. A jelenleg strukturális problémákkal küzdő Bosznia – Hercegovináról szóló jelentésben javasolják, hogy az Európai Bizottság fontolja meg az ország tagsági kérelmét. Koszovó, mint potenciális tagjelölt, stabilizációs és társulási megállapodást kötött az Európai Unióval, és a vízumliberalizáció terén ért el eredményeket.

 

Az egyes országok csatlakozási státuszának ismertetését követően Zúgó Liliána az Európai Beruházási Tervről beszélt, melynek célja, hogy megszűnjenek a beruházások útjában álló akadályok, a beruházási projektek ismertebbé váljanak, és technikai segítségben részesüljenek, továbbá hogy javuljon az új és a már rendelkezésre álló pénzügyi források felhasználása. E célok elérése érdekében a terv három területen fejti ki hatását: három év alatt legalább 315 milliárd euró értékben mozgósít forrásokat beruházások céljára, támogatja a reálgazdaságba irányuló beruházásokat, beruházásbarát környezetet hoz létre. A tervről bővebb információ az Európai Beruházási Terv honlapon érhető el.

 

A nemzetközi fejlesztési intézetek által kínált lehetőségeket az EXIM képviseletében Szőcs Gábor és Bukovic Zsolt mutatták be. Dr. Velikovszky László, szakértő, a balkáni uniós előcsatlakozási alapokra történő eredményes pályázás alapjait ismertette, míg az előcsatlakozási alapok felhasználásának gyakorlati tapasztalatairól Svéd Orsolya, nemzetközi vállalati szakértő számolt be.

 

A fórum keretében került sor a Tagozat tisztújító közgyűlésére, melynek keretében Galambos Attila ismertette a Tagozat 2016. évi programjait, valamint a 2017. évi terveit, ezt követően pedig a jelenlévő tagok megválasztották a Tagozat elnökségi tagjait és elfogadták a módosított ügyrendet. A fórumon elhangzott előadások mellékelten találhatók.