Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Innovatív vállalkozásokkal a külpiacokon | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Innovatív vállalkozásokkal a külpiacokon

Szerző: Pálmay Flóra | 2017. március 9.

Március 8-án a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idén másodjára rendezte meg külgazdasági évadnyitó konferenciáját. A Fókuszban a külpiacok - Innovatív vállalkozásokkal a külpiacokon című rendezvény ezúttal az innováció és az export kapcsolatára helyezte a hangsúlyt. A konferencia a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány támogatásával valósult meg.

Az európai felmérések azt mutatják, hogy a külpiacokon aktív cégek jóval innovatívabbak, több új terméket és szolgáltatást fejlesztenek ki, mint a nemzetközi tevékenységet nem végzők. A konferencián tájékoztatás hangzott el az aktuális globális gazdasági folyamatokról, az innováció és a sikeres export összefüggéseiről, valamint a külpiacok nyújtotta lehetőségekről mind a kezdő, mind a már tapasztalt, de új piacokat kereső exportőröknek.

 

A rendezvényt Parragh László MKIK elnök nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a kamara egyik fő célkitűzése a gazdaság exportteljesítményének növelése, a hazai vállalkozások külpiaci pozíciószerzésének elősegítése, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra. Fontos kellő figyelmet szentelni a közvetett exportra is, a beszállítóvá válás ösztönzésére, támogatására. Az MKIK külgazdasági stratégiája figyelembe veszi a kormány keleti, illetve déli nyitás politikáját, a külgazdasági realitásokat, valamint az uniós belső piac adta lehetőségeket. Az MKIK törekvése, hogy külgazdasági stratégiája maradéktalanul tükrözze a magyar gazdaság külpiaci érdekeit.

 

Pana Petra, külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár előadásában rámutatott, hogy az exportvezérelt magyar gazdaságot jelentős mértékben befolyásolják a világgazdasági folyamatok változásai. Beszélt a 2016-os külgazdasági eredményekről, melyek tekintetében elmondható, hogy mind az export, mind a teljes forgalom jelentősen bővült a múlt évben. Kiss Tamás, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főosztályvezetője bemutatta a nemzeti innovációs rendszert, az NKFI Hivatal feladatait és az általa kezelt KFI versenypályázati rendszert. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője beszélt a KFI európai finanszírozásáról, az Európai Beruházási Tervről, az EU által teremtett gazdasági környezetről, illetve a világkereskedelmet segítő kereskedelmi megállapodásokról.

 

A konferencia második részében cégvezetők prezentációi következtek. Elsőként Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója, egyben az MKIK Nemzetközi Kollégiumának elnöke kapott szót. Fasimon Sándor ismertette a vállalat új, MOL Group 2030 – Enter Tomorrow stratégiáját, melynek lényege, hogy a változó világ kihívásainak megfelelve milyen kitörési irányokat választanak annak érdekében, hogy a MOL a legdiverzifikáltabb vállalattá válhasson a régióban. Ascsillán Endre, a GE Hungary alelnöke bemutatta a GE jelenlétét Magyarországon, a magyar GE gázturbinák sikerét Indonéziában és kiemelte, hogy a vállalat új globális digitális fejlesztési központot nyit Budapesten 2017-ben. Ezt követően három előadás következett, melyek során az előadók az innovatív magyar vállalkozások versenyképességét vizsgálták különböző piacokon: Bódi László, a Halbo MCE vezérigazgatója a német piac, Szekeres István, az Agrofeed Kft. ügyvezetője az orosz piac, és Kovács Károly, a Magyar Vízipari Klaszter elnöke Délkelet-Ázsia vonatkozásában.

 

Az előadók által rendelkezésre bocsátott előadásokat a lenti linkekre kattintva megnézheti és letöltheti.