Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Magyar-Jordán Üzleti Fórum | MKIK

honlapján!

-

Hasznos információk vállalkozóknak

Országos rendezvénynaptár

<< 2018 Március >>
KeSzeCsüSzoVa
   1234
567891011
12131415161718
192122232425
262728293031 

Magyar-Jordán Üzleti Fórum

Szerző: Babák Péter | 2017. április 19.

Senator Issa Haidar Murad, az Ammani Kereskedelmi Kamara elnökének vezetésével 22 tagú jordán üzleti delegáció látogatott Magyarországra 2017. április 12-13. között, összesen 17 jordán cég részvételével. A jordán üzletember-delegáció a kétoldalú gazdasági és külkereskedelmi kapcsolatok erősítése érdekében érkezett Magyarországra, hogy feltérképezzék az alacsony jordán export élénkítését célzó üzleteket. 

A látogatás kapcsán 2017. április 12-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) üzleti fórumot szervezett. Bódi László, az MKIK Nemzetközi Kollégiumának alelnöke bevezetőjét követően Dr. Parragh László az MKIK elnöke, Jamal Fariz, a Jordán Európa Üzletember Szövetség elnöke, Senator Issa Haidar Murad az Ammani Kereskedelmi Kamara elnöke, majd Őexc. Hussam Al Husseini a Jordán Királyság Magyarországra akkreditált nagykövete mondott köszöntőt a hallgatóságnak.

 

Dr. Parragh László beszédében elmondta: a Jordániába irányuló export értéke tavaly 45,4 millió dollár volt, ezzel a 77. helyet foglalja el a magyar exportpartnerek listáján. Megjegyezte, hogy a magyar kivitel csaknem 30 százalékkal nőtt Jordánia nehéz geopolitikai helyzete és csökkenő külkereskedelme ellenére is. Eközben Magyarország 194,05 ezer dollár értékben importált, főként gépeket és elektromos berendezéseket.

 

A köszöntőbeszédeket követően a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megállapodást írt alá a Jordán Európa Üzletember Szövetséggel (JEBA), valamint a Jordán Iparkamarával, továbbá a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az Ammani Iparkamarával, illetve az Ammani Kereskedelmi Kamarával. A megállapodásokban a felek vállalták egyebek között, hogy különböző eseményeken, például termékbemutatókon, üzleti találkozókon, szemináriumokon lehetőséget teremtenek a kereskedelmi szervezetek és magánvállalkozások közötti kapcsolatok élénkítésére. Emellett a kamarák ösztönzik a jordániai és magyar vállalatok együttműködését, harmadik piacokon történő megjelenését

 

Az aláírási ceremónia után a magyar-jordán kereskedelmi és politikai kapcsolatokat Rada Csaba a KKM Közel-Kelet és Észak-Afrika Főosztályának vezetője foglalta össze, majd a magyarországi befektetési környezetről Jenei Csaba a Nemzeti Befektetési Ügynökség osztályvezetője tartott prezentációt.

 

Az intézményi előadások után céges jó gyakorlatok bemutatása következett. Magyar részről Sameer Hamdan és Zuhair Awad, a Mellow-Mood Csoport tulajdonosai és ügyvezetői,  jordán oldalról Dr. Fawzi Al Hammouri, a Private Hospitals Association elnöke osztotta meg tapasztalatait. A rendezvény második felében került sor az üzletember-találkozókra, ahol minden jordán cégnek legkevesebb három tárgyalópartnere volt magyar oldalról.

 

A fórumon körülbelül 100 fő vett részt, a jordán partnerek és a résztvevő cégek is elégedetten távoztak.