Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Az OECD és a szövetségi bank előrejelzése a német gazdaságról | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Az OECD és a szövetségi bank előrejelzése a német gazdaságról

Szerző: BL | 2017. július 11.

Magyarország Nagykövetsége, Berlin

 

A Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Szervezete (OECD) a 2017-re jelzett 1,7 és a jövő évre prognosztizált 2,0 %-kal Németország számára mind a szövetségi kormánynál, mind pedig a vezető kutatóintézeteknél erőteljesebb gazdasági növekedést valószínűsít.   

Catherine Mann, az OECD vezető közgazdásza felszólította a politikai eliteket arra, hogy „a nemzetközi gazdasági együttműködés egész spektrumát felhasználva gondoskodjanak az egyelő versenyfeltételek megteremtéséről”, intve őket a bizonytalanságot kiváltó „protekcionista intézkedésektől, valamint a globalizációellenes retorikától”. Ezek közé tartozik Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, aki fenntartja magának a jogot arra, hogy több egyensúlyt követeljen a nemzetközi kereskedelemben. Trump szerint elsősorban Németország és Kína a fő bűnös abban, hogy magas, washingtoni megítélés szerint minden bírálatot megszolgáló exporttöbblettel rendelkeznek az Egyesült Államokkal szemben.   

Az OECD felsorakozott azon fórumok közé, melyek szerint Németországnak nem lenne szabad arra hagyatkoznia, hogy tartósan a magas többleteknél marad. Christian Katsrop, a szervezet szakértője szerint Berlinnek az lenne a feladata, hogy strukturális reformokat hajtson végre. „Aggodalommal tölt el bennünket, hogy Németországban ebben a vonatkozásban  kevés történik. A nagy exportőrök sokat profitálnak az Ázsiában és az Egyesült Államokban tapasztalható élénk keresletből. Ez azonban gyöngülni fog, ha az euró ismét felértékelődik és Kína importja nem fog többé ilyen erőteljesen emelkedni.”

A fejlett ipari országokat tömörítő szervezet előrejelzése szerint a globális növekedés mértéke az idei szűk 3,5 %-ról jövőre bő 3,5 %-ra emelkedik. Összehasonlításul: 2016-ban 3,0 %-os növekedést regisztráltak. A jelenre és a közeljövőre prognosztizált fellendüléshez a Trump által bejelentett, a konjunktúrára serkentő hatást gyakorló impulzusoknak is hozzá kell járulniuk.

A Német Szövetségi Bank legfrissebb, június 9-én nyilvánosságra hozott előrejelzésében a korábbi 1,8 %-ról 1,9 %-ra emelte a német gazdaságra vonatkozó idei növekedési előrejelzését, melynek oka a magánfogyasztás további növekedésében keresendő. Ugyanezen előrejelzés szerint a német gazdaság növekedési dinamikája 2018-ra 1,7, 2019-re pedig 1,6 %-ra mérséklődik.

Jens Weidmann, a szövetségi bank elnöke szerint a foglalkoztatási helyzet kedvező alakulásának köszönhetően a magánfogyasztás, megtámogatva az állami kereslet bővülésével és a lakásépítésekkel dinamikus növekedésről gondoskodik. Mindezt támogatja az export, valamint a vállalati beruházások emelkedése is. Weidmann ugyanakkor felhívta a figyelmet a szakképzett munkaerő hiányából fakadó feszültségre: az a tény, hogy egyre kevesebben állnak rendelkezésre a munkaerőpiacon „nem csak a béremeléseket erősíti, hanem tendenciájában a növekedési lehetőségeket is korlátozza”.

A szövetségi bank előrejelzése szerint a fogyasztói árak az ismét emelkedő nyersanyag- és élelmiszerárak hatására „erőteljesen erősödik”: az idén 1,5 %-ra, ez jövőre kis mértékben, 1,4 %-ra mérséklődik, majd 2019-ben el fogja érni az 1,8 %-ot.

A szövetségi bank szakértői a német gazdaság szempontjából legnagyobb kockázatokat a nemzetközi gazdasági kapcsolatokban látja. „A nagy valószínűség szerint erősödő protekcionista tendenciák gyöngítik a gazdasági növekedést”, ráadásul a nemzetközi verseny által kiváltott árnyomás mérsékli a német gazdaság szereplői tevékenységének jövedelmezőségét.

 

Készítette: Juhász Imre, KGA