Magyar English Híreink (RSS 2.0)

Üdvözöljük a

Németországi tanulmány a szélessávú-lefedettség helyzetéről | MKIK

honlapján!

-

Tagozataink

Németországi tanulmány a szélessávú-lefedettség helyzetéről

Szerző: BL | 2017. július 11.

Magyarország Nagykövetsége, Berlin

 

Németország elkötelezett a szélessávú hálózati lefedettség kiépítése mellett. Politikusok a legfontosabb kormányzati szerepvállalásnak tekintették, és tűzték ki további célul a következő kormány számára is. A Digitális Agenda 2014-2017 eredményei mellett aktuális felmérések eredményei láttak napvilágot a németországi helyzetről.

A TÜV Rheinland, a BMVI, a Destatis és a Bundesnetzagentur közös felmérése szerint a német felhasználók többsége számára továbbra is elérhetetlen a gyors internethozzáférés. Ez nem csupán a lakosságra, hanem a vidéki ipari területekre is vonatkozik. Ha a szolgáltatók nagy sebességet ígérnek, akkor sincs garancia arra, hogy ez meg is valósul.

A háztartások számára elérhető üvegszálas kiépítés aránya mindössze 6,6%-7,1% körül mozog, amely néhány nagyobb városban összpontosul. Az 50 Mbps-os sebességgel rendelkezők 45%-a DSL hálózaton, 63%-a kábeltévé hálózaton kapcsolódik. A területi eloszlást vizsgálva, a városokban 89,5%, kisvárosi környezetben 65,9%, míg a vidéki térségekben mindössze 33,8% rendelkezik ilyen kapcsolattal. Magyarországi összehasonlításhoz érdekesek lehetnek a 30 Mbps-os adatok is: városokban 93,7%, kisvárosban 75,4%, vidéki környezetben 51,9% az ellátottság.  Összesen a háztartások 82,6%-a rendelkezik 30 Mbps-al és 75%-a 50 Mbps-os névleges kapcsolattal. A 2016-os minden országot érintő összehasonlításban Németország mindössze a 26. helyen áll, megelőzi Románia, Bulgária és Lettország is. 

A vállalati (10 fő feletti) összeköttetések sem túl jók: 2016-ban mindössze 38% rendelkezett legalább 30 Mbps-os kapcsolattal, míg ez Dániában 60%.

 

További probléma, hogy a beígért adatsebességet általában a tényleges kapcsolat nem éri el. Az 50-100 Mbps sebességet ígérő szolgáltatások esetén a felhasználók mindössze 12%-a tudja ezt ténylegesen kihasználni, és 74%-a az ígért sebesség felét. Az arányok hasonlóak a lassabb kapcsolatok esetén is: 7-12% akik számára ténylegesen garantált az ígért sebesség. Ez erősen függ a szolgáltatótól is: az ígért maximális sebességet a Telekomnál az ügyfelek 4%, az 1&1-nél 3%, a Telefónica-nál 6%, míg a Vodafone-nál 18%-a kapja meg.

 

Készítette: dr. Wersényi György, KGA

Csatolt állományok: