AA

Az Élelmiszergazdasági Kollégium ülése

2018. december 13.

Az MKIK Élelmiszergazdasági Kollégiuma 2018. december 6-án tartotta soron következő ülését, amelyet Csányi Attila, a kollégium elnöke nyitott meg. Bevezető beszédében kiemelte, hogy az elmúlt időszakban három versenyképességi stratégia készült el (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Nemzeti Bank és az Innovációs és Technológiai Minisztérium gondozásában), amelyek összegzésére, összehangolására a Pénzügyminisztérium lett kijelölve, azzal a céllal, hogy az kerüljön megtárgyalásra a Nemzeti Versenyképességi Tanács által.

Ezt követően dr. Bognár Lajos, az Élelmiszerlánc-felügyeletért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára és országos főállatorvos tartott előadást a hazai élelmiszeripar aktuális helyzetéről, és tendenciáiról. Az államtitkár kiemelte, hogy a hazai fogyasztók számára különösen fontos a termékek vásárlásakor a biztonság (állami garancia), és a minőség (magyar termék), minderre tekintettel tervezik egy új, nem állami tulajdonban lévő védjegy kidolgozását, amely segíthet a hazai termékek reputációja növelésében is. Dr. Bognár Lajos kiemelte, hogy jól látható az élelmiszeripar fejlesztésére, az ágazat versenyképességének javítására vonatkozó kormányzati szándék.

A kollégium résztvevői ezt követően Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium Európai Uniós források felhasználásáért felelős államtitkárának, „Versenyképesebb Magyarországért” című előadását hallgatták meg. Az államtitkár elmondta, hogy a kormányzat stratégiai célja, hogy 2030-ra Magyarország az Európai Unió öt legélhetőbb (ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni) és legversenyképesebb országa közé kerüljön. Ezen cél elérését szolgálja többek között a Nemzeti Versenyképességi Tanács munkája is. Zárszóként Rákossy Balázs államtitkár úgy fogalmazott, hogy lehetőséget lát arra, hogy a kollégium javaslatai továbbításra kerüljenek akár az Innovációs és Technológiai Minisztérium, akár a Nemzeti Versenyképességi Tanács részére, hogy azok részletesen megtárgyalásra kerüljenek.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title