AA

Díjátadó ünnepség a Parlamentben

2015. június 26.

A kétkezi munka megbecsüléséről beszélt, és a szakmunkát méltatta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Parlamentben, ahol a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny idei helyezettjeit, felkészítő tanárait és családtagjait köszöntötték. Kövér László hangsúlyozta:  a kétkezi munka, a szakmunka ismét visszanyeri rangját, megbecsülését, mert a munkát mellőző világ, társadalom, gazdaság fenntarthatatlan. A harminckilenc szakmában megtartott verseny első három helyezettjének, 117 szakmunkásnak és felkészítő tanárainak az emléklapot Kövér László mellett Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára adta át.

 A házelnök szerint a kétkezi munkára az a gondolkodásmód jelent veszélyt, amely szerint értékteremtő munka nélkül is van élet, munka nélkül is lehet jólét és fejlődés. Kiemelte, a megszerzett szaktudás nem hasznosulhat, ha a gazdaság nem teremt megfelelő munkahelyeket, a szakmunka elveszíti értékét, ha nem társul mellé megfelelő munkahely. Az Országgyűlés elnöke felidézte, hogy 2010-ben és 2014-ben arra kaptak megbízást a választóktól, hogy javítsák ki a korábbi időszak hibáit, a globális világgazdaságon belül a hazai gazdaságot helyezzék a magyar érdekek alapjaira, teremtsenek olyan feltételeket, amelyek között nem adósságból, hanem értékteremtő munkából lehet élni, építsenek olyan államot, gazdaságot, amelyben a tisztességes munkának tisztességes haszna van. A munka becsülete helyreállítása iránti elkötelezettségnek, a szakmunkásversenyek színvonalas megrendezésének is köszönhető, hogy 2018-ban Magyarország lehet a gazdája az európai szakmunkások versenyének - hívta fel a figyelmet Kövér László. A Parlament épülete nem csak a magyar politikának otthona, hanem az egyik monumentális jelképe a magyar szakmunkának, tehetségnek, szorgalomnak, hiszen az építésén több mint ötven szakma sok ezer magyar képviselője teljesített világszínvonalon - idézte fel.

Parragh László hangsúlyozta, hogy a most köszöntött diákok több ezer szakmunkástanuló közül bizonyultak a legjobbaknak, és ők képviselik majd Magyarországon a nemzetközi szakmai versenyeken, köztük az idei Sao Paulo-i világversenyen, illetve a jövő évi göteborgi európai döntőben.Ünnepi köszöntőjében az MKIK elnöke felhívta a figyelmet a jó szakmák elsajátításának jelentőségére, amihez a kamara a versenyek megrendezésén túl azzal is hozzájárul, hogy a magyar szakképzés felügyeletében jelentős részt vállal, egyebek közt a tanulói szerződések gondozásával, a duális képzés erősítésével, a szakmai tananyag fejlesztésével. Az idei Szakma Sztár Fesztiválra látogató 15 ezer tanuló 60 százaléka pályaválasztás előtt álló fiatal volt - mondta az MKIK elnöke, aki úgy látja, hogy jelenleg Magyarországon nincs meg a rendezett, szervezetszerűen működő pályaválasztási rendszer, amely más országokban adott.

Az ünnepségen emléklapot kapott az MKIK által kiírt pályaválasztási pályázaton legjobb helyezést elért három általános iskolai tanuló is.

 

Fotó: Hatlaczki Balázs 

MIT/MKIK

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title