AA

Hamarosan lejár a KATA-sok határideje az átállásra

2022. augusztus 08.

Hamarosan lejár a KATA-sok határideje az átállásra

 

Budapest, 2022. augusztus 8. – Az Országgyűlés mai rendkívüli ülésén – az előzetes információknak megfelelően nem született a KATA törvényt érintő módosító döntés, ami egyben azt jelenti, hogy a Kormányhatározat értelmében a jelenlegi KATA adózásra vonatkozó új szabályok változatlanul szeptember 1-jével lépnek hatályba. Parragh László, az MKIK elnöke korábban többször felhívta a figyelmet, hogy minden olyan nyilatkozat, ami azt a látszatot kelti, hogy a szabályozásban szeptemberig jogszabályszintű változás lenne, a vállalkozók megtévesztése.

 

2022. szeptember 1-jén hatályukat vesztik a kisadózó vállalkozások tételes adójának (régi KATA) szabályai, ezért minél hamarabb, minden érintett vállalkozásnak el kell döntenie, hogy milyen szabályok szerint adózik 2022. szeptember 1-jétől – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Célszerű a vállalkozásoknak minél hamarabb áttekinteni azokat az adónemeket, amelyek megfelelő folytatást biztosíthatnak az üzleti tevékenységüknek, figyelembe véve a tevékenységi kört, az árbevételt, a jövedelem és a költséghányad mértékét.

 

A döntéshez minden érintett vállalkozónak alaposan mérlegelnie kell, hogy ki melyik lehetőség feltételeinek felel meg leginkább. Általános, valamennyi vállalkozásra egységesen alkalmazható általános elveket nem célszerű keresni, hiszen nagyon sokféle üzleti helyzetben lévő, és gyakran eltérő jogi formákban működő vállalkozásról van most szó. Ezért is kiemelt fontosságú, hogy minél szélesebb körben tájékozódjanak az érintettek az üzleti tevékenységükhöz és jogi formájukhoz legjobban igazodó adónem kiválasztásában – tette hozzá az elnök.

 

Ebben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a területi kamarák teljes hálózata hathatós támogatást nyújt a vállalkozóknak a folyamatosan megrendezésre kerülő tájékoztató rendezvények keretében, ahol a NAV szakembereinek bevonásával a vállalkozások teljes körűen megismerhetik a KATA helyett választható új adózási formákat és megtudhatják, hogyan feleljenek meg az új jogszabálynak. Az MKIK folyamatosan figyelemmel kíséri a vállalkozások adóváltozással kapcsolatos tapasztalatait, melyet összegzett formában továbbít a Kormány részére.

 

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title