AA

A kamara és a kormány együttműködik magyar gazdaság dinamizálása érdekében

2022. március 29.

A kamara és a kormány együttműködik magyar gazdaság dinamizálása érdekében

2022. március 29.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is előadást tartott azon a konferencián, amelyen „Az ösztönző állam válságkezelése II.” című könyvet mutatták be. Parragh László előadásában hangsúlyozta: közép és hosszú távú, a hazai adottságoknak megfelelő, sajátos gazdaságstratégia kidolgozására van szükség, melyhez megfelelő alapot szolgáltat a kamara és a kormány között megkötött megállapodás.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont annak a könyvbemutatóval egybekötött konferenciának, ahol Parragh László, mint „Az ösztönző állam válságkezelése II.” című könyv egyik szerzője is előadást tartott.

Az MKIK elnöke előadásában hangsúlyozta: a XXI. században a globális környezeti problémákkal, a gazdasági, pénzügyi válságokkal, illetve a koronavírusjárvánnyal új kihívások jelentek meg a világban, amelyhez még hozzáadódott a közelmúltban kirobbant orosz-ukrán háború, s annak gazdasági hatásai is. Mindez megerősíti: a piac nem képes önállóan kezelni a kihívásokat, ezért szükséges az állami jelenlét, a hatékony együttműködés az állam és a vállalatok között.

„A koronavírus felhívta a figyelmet arra, hogy a természet jelentős mértékű kizsákmányolása visszaüthet. Úgy véljük, hogy ma még az útkeresés szakaszában vagyunk, azonban egy valami biztos: minden válság, minden rombolás lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk a múltat, átgondoljuk azokat a területeket, amelyekről már köztudott volt, hogy régen be kellett volna avatkozni, és helyettük új, modern, hatékony, fenntartható, 21. századi megoldásokat kell keresni” – tette hozzá.

Parragh László a globalizációról szólva elmondta: annak megítélése kettős. Egyrészt hozzáférést biztosít valamennyi piachoz, gigantikus méretű pénzügyi tőkéhez, a legmodernebb technológiához, a legfrissebb tudáshoz, továbbá segíti a világgazdaság bővülését, ösztönzi az innovációt. Ugyanakkor a divergencia továbbra is meghatározó, a szakadék a fejlettek és a fejlődők között egyre szélesedik, a jövedelemkülönbségek pedig a fejlett világban is tovább nőttek.

Az elnök a magyar gazdaság eredményeit sorolva megemlítette: a munkaerőpiacon 4,7 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, a vállalkozások száma pedig 1,9 millióra. Tavaly a gazdasági növekedés elérte a 7,1%-ot, a beruházási ráta a 28,6%-ot, az export 14%-kal nőtt.

A magyar gazdaság dinamikájának fenntartása érdekében a kamara és a kormány között kötött megállapodásnak megfelelően a következő területeken szükséges beavatkozni Parragh László szerint. A minőségre koncentrálva át kell alakítani a gazdasági szerkezetet, az exportban a magas feldolgozottságú termékeknek és szolgáltatásoknak kell dominálni, segíteni kell a vállalkozások digitális és zöld átállását, a függőséget csökkentve meg kell találni az egyensúlyt a globalizáció és a lokalizáció között. Ezen kívül javítani kell a magyar oktatás és szakképzés minőségét, jó úton járunk ezen a téren. Az oktatás, képzés minőségének javítása a bérdinamikában kamatoztatja hatását. Fejleszteni kell a vállalkozások pénzügyi tudatosságát, ki kell nevelni egy erős, közepes méretű vállalkozói réteget, s az alacsony kamatkörnyezet megszűnésével is meg kell találni a lehetőségeket a vállalatok hitelhez jutásához.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. június 4-7. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Lengyelországba, Poznanba.
X public.szechenyi.title