AA

KKM-MKIK Együttműködési Megállapodás

2021. május 13.

Az űripar a 21. század gazdaságának jelentős innovációs potenciállal bíró, növekvő méretű szektora. Az űrtevékenység meghatározó szereplője ma az Egyesült Államok, de a legnagyobb nemzetközi szereplők között ott van az EU és a vele szorosan kooperáló Európai Űrügynökség (ESA) is, melyhez Magyarország 2015-ben csatlakozott.

Az űripar fejlődésének az egyik elmúlt évtizedekben megfigyelhető markáns sajátossága volt, hogy az állami űrprogramok mellett, illetve azokban is közreműködve megjelentek és egyre jelentősebb szerepre tettek szert a magánvállalkozások. A Magyar Kormány 2018-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hatáskörébe rendelte a magyar űrtevékenységgel kapcsolatos állami feladatok felügyeletét Dr. Ferencz Orsolya miniszteri biztos irányítása alatt. A KKM az erős és virágzó magyar űripar megteremtése érdekében szintén partnerségre törekszik az űrtevékenységben érdekelt hazai vállalkozásokkal.

A hazai űripari vállalkozások fejlesztésének támogatása, az űripar mint „a jövő iparága” alapjainak megerősítése, a hazai űrszektor szereplői közötti együttműködési lehetőségek bővítése, a hazai közvélemény űrszektorra vonatkozó ismereteinek tényszerű bővítése egytől egyik olyan szakpolitikai célkitűzések, melyekhez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is hozzá kíván járulni. Ennek megfelelően már 2020 nyarától elkezdődött a gyakorlati űripari együttműködés a KKM és az MKIK között.

Bő fél évvel az együttműködés elindulása után a két szervezet vezetői úgy gondolták, hogy célszerű egy formális Megállapodással is megerősíteni és egyben a fő együttműködési területek meghatározásával irányt szabni a hazai űripar fejlesztése érdekében végzendő közös munkának.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title