AA

Koronavírus-válság kihívásai és HR válaszok Magyarország 2020

2020. október 16.

Koronavírus-válság kihívásai és HR válaszok Magyarország 2020

A kamarai közreműködéssel és támogatással elkészült kutatás célja, hogy bemutassa a koronavírus okozta válság milyen kihívás elé állítja a munkavállalókat, illetve a HR milyen kihívásokkal került szembe és azokra milyen válaszlépéseket alkalmazott.


Az online kutatás első fázisa 2020június 15. és július 31. között zajlott, ebben az időszakban több mint 500 válaszadótól (cégek, intézmények és nonprofit szervezetek) visszaérkezett kérdőívekben szereplő válaszokra támaszkodva alapvetően a pandémiás helyzet első fázisával kapcsolatos tapasztalatok kerültek összefoglalásra. A válaszadók túlnyomó többsége a versenyszférában működő magántulajdonú cég, emellett pedig mintegy 15 százalékos aránnyal a közszféra- és nonprofit szervezetek is képviseltetik magukat a felmérésben.

A kutatási anyag elkészítésének alapjául szolgáló kérdőívek a következő nagyobb kérdéscsoportokkal foglalkoztak:

  • a koronavírus okozta válság hatásai a magyar gazdaságra és a vizsgált szervezetre,
  • a vizsgált szervezetre leginkább jellemző általános és HR válságkezelő intézkedések,
  • a vizsgált szervezetnél a válság hatására a HR-területen kezdeményezett változások/változtatások,
  • a koronavírus válság által teremtett lehetőségek a vizsgált szervezetnél és annak HR szervezetében,
  • a válság hatásai által pozitívan és/vagy negatívan érintett munkakörök és kompetenciák,
  • a vizsgált szervezet, a válaszadó HR-terület és a válaszadó személy jellemzői.


A kutatás 2020 június közepén három szakmai civil szervezet (HSZOSZ, OHE és MHTT), tizenhárom egyetem (BGE, DE, ELTE, SZE, ME, METU, NKE, PTE, SE, SZTE, SZIE, PE, és UJS, Szlovákia) és hét területi gazdasági kamara (BOKIK, BKIK, CsMKIK, HBMKIK, JNSzKIK, PBKIK és SKIK), valamint egy önkormányzat (Miskolc), egy elhelyezkedést segítő vállalkozás (Frissdiplomás) és egy kutatási program (Leader’s Habits) összefogásával indult el KoronaHR néven.

A kutatási eredmény ezen a linken ismerhető meg.

 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
X public.szechenyi.title