AA

Megalakult az MKIK Védelmi Ipari és Űrtechnológiai Szekciója

2020. augusztus 13.

Megalakult az MKIK Védelmi Ipari és Űrtechnológiai Szekciója
Beszámoló a 2020. július 30-ai alakuló üléséről

Az MKIK Ipari Kollégiuma részeként létrehozott Védelmi Ipari és Űrtechnológiai Szekció 2020.07.30-án tartotta alakuló ülését. A szekció megalakításának indokait és célját Gaál József ismertette.

Az első előadó, Porkoláb Imre ezredes, a Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének parancsnoka előadásában kifejtette, hogy miért van szükség önálló, fejlődőképes és export-potenciállal rendelkező védelmi iparra és hogyan értelmezhető együtt a védelmi ipar és az űrtevékenység. Az ezredes kitért arra, hogy a védelmi kiadások szintje 2024, 2025 környékén fogja elérni a GDP 2%-át. A cél az, hogy ezen a 2%-on belül a lehető legnagyobb hazai fejlesztés, előállítás valósuljon meg, hogy a többletforrások lehető legnagyobb része a hazai iparhoz jusson. A védelmi fejlesztéseknek 5 fókusz területe van, és egy kivételével mindegyik kapcsolódhat az űrtevékenységhez. A (1) fegyver és lőszergyártás, ami a kivételt jelenti, de a (2) járműipari (3) aeronautikai, (4) rádió-, digitális technikai és az (5) egyéb (digitális katona, harctéri élelmezés, kettős felhasználású termékek széle köre) területeknek mind vannak űrrel kapcsolatos vetületei.

Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa részletes előadásban tekintette át a magyar űrtevékenység helyzetét és távlati lehetőségeit. Elmondta, hogy a magyar űrtevékenység csak a nemzetközi űrtevékenység részeként, azzal együttműködésben értelmezhető. Az elmúlt időszak eredménye, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) költségvetésében a magyar hozzájárulást 2018 és 2020 között közel duplájára sikerült emelni. A kiemelt jelentőségű ESA küldetések szinte mindegyikében van magyar részvétel, és azokon a területeken, ahol beszállítunk, ott világszínvonalon teljesítünk. Miniszteri biztos asszony elmondta, hogy a magyar űrkutatás előtt álló megoldandó feladatokat és megoldási javaslatokat egy űrstratégia elkészítésével lehet és célszerű egységes keretrendszerbe foglalni.

Felkért hozzászólóként dr. Parragh Bianka, a Nemzeti Űrstratégia gazdaság- és kutatásfejlesztési prioritásait kidolgozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kutatócsoport vezetőjeként mutatta be azokat a fő szempontokat, amelyeket az űrstratégia elkészítése során figyelembe vesznek.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara szerepét és fő feladatait ismertette annak érdekében, hogy a szekció működésének kamarai kontextusát jobban megismerhessék az ülés résztvevői.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Kocaeli Iparkamara üzleti delegációjának látogatása alkalmából Magyar-török üzletember-találkozó megrendezésére kerül sor 2024. május 8-án, a HUNGEXPO-n, az Ipar Napjai kiállítás keretében, Budapesten.
X public.szechenyi.title