AA

MKIK XLIV. Küldöttgyűlés

2022. június 03.

Az MKIK XLIV. Küldöttgyűlése

2022. május 31-én került sor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlésére. A küldöttgyűlést dr. Parragh László, az MKIK elnöke nyitotta meg.

 

Előadásában rámutatott a világgazdaság kihívásaira, kontextusba helyezve azokat a koronavírus válsággal, valamint az orosz-ukrán konfliktussal. Rámutatott arra, hogy jelenleg a világgazdaság újra-átrendeződésének lehetünk szemtanúi. Olyan hatalmas erőforrás átcsoportosulások jellemzik a világot, amelyre rég nem volt példa. Mindez pedig cselekvésre kényszeríti a nemzetgazdaságokat is. Kiemelte, hogy a globális problémák sok esetben belső, azaz nemzeti megoldásokat igényelnek, ami egyértelműen azt jelenti, hogy erőteljes beavatkozások, cselekvések fogják meghatározni az előttünk álló időszakot. Ahogyan a kormányzatok, úgy a vállalkozások részéről is jelentős elkötelezettségre, kitartásra, megújulásra, valamint innovatív szemléletre lesz szükség. Ezt kiegészítve, egy Nobel-díjas közgazdász szavait (Angus Deaton) idézte, miszerint „…sok együttműködésre lesz szükség a jövőben”.

 

A fentiek összefüggésében különösen fontossá válik a 2022. február 19-én aláírt Magyarország Kormánya és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara együttműködési megállapodása, amelynek megvalósításában csakis közösen, vagyis a területi kamarákkal és a vállalkozások aktív részvételével lehetünk sikeresek. Az MKIK elnöke kiemelte, hogy ennek a munkának a hatékony és eredményes megvalósítása kizárólag a széles körből érkező vállalkozói jelzések alapján képzelhető el, amelyek közvetlenül a területi kamarák szakértői stábjához érkeznek be. Az idén már többszörösen megújított (2010-ben megkötött, majd 2014-ben és 2010-ban megújított) együttműködési megállapodás is igazolja, hogy a Kormány és az MKIK között egy hatékony, kölcsönös bizalmon, gyors reagálóképességen nyugvó, bevált és kitapasztalt munkastílus áll fent.

 

Parragh László a nemzetközi kihívások ostromáról is beszélt, amelyekkel kapcsolatosan a költségvetés kifeszítettségére, a folyó fizetési mérleg egyensúlytalanságára, és az ikerdeficit kockázataira és lehetséges megoldásaira hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint egyértelmű, hogy az energiaimport diverzifikálásara van szükség. „Nem lehetünk versenyképesek digitális átállás nélkül, illetve a körforgásos gazdasági modell kiépítése is elkerülhetetlen a fenntartható fejlődés és gazdasági növekedés eléréséhez” – fogalmazott a kamara elnöke. Rávilágított, hogy a jövőképes és versenyképes gazdasági szerkezet további erősítéséhez egy erős, hazai középvállalati réteg kiépítésére, a munkaerőpiac még rugalmasabbá tételére, a jövő iparágainak támogatására és az innováció erőteljesebb beágyazására van szükség. Parragh László kiemelte, hogy az adórendszer finomhangolására is szükség lesz, amely innovatív gazdaságpolitikai megoldásokat igényel.
 

Előadásában kitért a gazdasági növekedés fenntarthatóságának biztosítására is. Kiemelte, hogy „a magyar növekedési modell nem képzelhető el vállalati hitelezés nélkül”. Az egész gazdaság egyik legmeghatározóbb mozgatórugójaként a kedvezményes vállalati hiteleket emelte ki, amelyek célzottan ösztönzik a beruházásokat és szükség esetén rugalmas finanszírozást biztosítanak a mindennapokban. A kamara elnöke Európa technológiai lemaradásáról is beszélt, amelynek megszüntetése magyar érdek is, hiszen ez korlátozza az európai cégek verseny- és növekedési képességét. Úgy érvelt, hogy „a jelenlegi globális versenyben Magyarország technológiai fejlődése egy lehetőség, amellyel a jövőben élnünk kell”.
 

Végezetül ismertette az új kormánystruktúra azon gazdasági szempontú szereplőit, akik az MKIK és a területi kamarák partnerei lesznek, valamint akikkel az együttműködési megállapodás stratégiai pontjait közösen fogják kidolgozni és megvalósítani.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
X public.szechenyi.title