AA

Nemzetközi fuvarozókat érintő járványügyi rendeletek módosulása Törökországban

2020. május 12.

A 2020. május 8-tól hatályos új rendelkezés szerint a Törökországba belépő tehergépkocsik vezetőit nem fenyegeti karantén veszélye, ha 72 órán belül nem hagyják el az országot, mindazonáltal törekedniük kell arra, hogy ott minél rövidebb időt töltsenek.

Előzmények: A COVID-19 járvány elleni fellépés részeként Törökország 2020. április 9-től – a bolgár, grúz és azeri állampolgárokat leszámítva – 14 nap karanténra kötelezte a nemzetközi teherárut szállító tehergépkocsik vezetőit Törökországba történt belépésüket követően. A jogszabály rendelkezéseit április 27-én enyhítették annyiban, hogy a külföldi tehergépkocsik vezetőit belépést követően már nem kötelezték 14 nap karanténra, amennyiben az egészségügyi vizsgálat negatív eredménnyel zárult és 72 órán belül elhagyták Törökországot.

A 2020. május 8-án életbe lépett, és május 11-én köröztetett szabályozás lényegében hatályon kívül helyezi az április 9-től hatályos, illetve április 27-én módosított rendelkezéseket, annak főbb elemei az alábbiak:

  • Külföldi tehergépkocsivezetők vonatkozásában a török hatóságok eltekintenek a 14 napos karantén alkalmazásától fenntartva, hogy azok vállalják, hogy a lehető legrövidebb időn belül elhagyják az országot (megj.: tehát tartózkodásuk időben már nincs korlátozva).
  • A külföldi tehergépkocsi vezetők kötelesek vállalni, hogy bárminemű légzőszervi tünet és panasz esetén haladéktalanul jelentkeznek a legközelebbi egészségügyi intézménynél.
  • A Ro-ro szállítás keretein belül kizárólag konténer/tréler-es szállítás engedélyezett, a személyszállítási tilalom továbbra is érvényben áll.

A török kereskedelmi miniszter twitter üzenetben jelentette be, hogy 2020. június 4-től Törökország ismét megnyit egy-egy közúti határátkelőhelyet az iraki és iráni határán a nemzetközi teheráru forgalom számára. Ennek értelmében első lépésként a Habur és a Gürbulak határátkelőhelyek nyíltak meg.  A megnevezett határokon ideiglenesen bevezetett „érintésmentes kereskedelem” ezzel megszűnik, az ezzel kapcsolatos átmeneti rendelkezések hatályukat veszítik. A továbbiakban ezeken az átkelőhelyeken is az általános központi szabályok lesznek érvényesek, a beérkező gépjárműveket fertőtlenítik, a sofőröket egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá.

Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Ankara

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. június 4-7. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Lengyelországba, Poznanba.
X public.szechenyi.title