AA

Újabb klímavédelmi finanszírozási lehetőségek a Nyugat-Balkánon

2020. szeptember 30.

Klímavédelmi finanszírozási lehetőségek a Nyugat-Balkánon címmel került sor online fórumra a Nyugat-Balkáni Zöld Központ (NYBZK), az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata, valamint a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség együttműködésével 2020. szeptember 25-én.

Az eseményen kerekasztal beszélgetés keretében Dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár, Dr. Örlős László, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ ügyvezető igazgatója, Galambos Attila, az MKIK Nyugat-balkáni Tagozatának elnöke, Jenei Gábor, a HEPA támogatáskezelési igazgatója és további hazai és nemzetközi előadók részvételével tekintették át a zöldgazdaság aktuális kérdéseit.

Botos Barbara helyettes államtitkár röviden beszámolt Magyarország klímavédelmi eredményeiről és törekvéseiről, amelyeknek – a Párizsi Megállapodás előírásaival összhangban – szerves részét képezi a fejlődő országok, így a nyugat-balkáni régió klímapolitikai erőfeszítéseinek támogatása is. Kiemelte, hogy a Központ első támogatási felhívásának sikere és népszerűsége után az ITM nagy várakozással tekint a második pályázati lehetőségre is. Az első kiírásra mintegy 60 projekttámogatási kérelmet nyújtottak be, a rendelkezésre álló 400 millió forintos keretösszeget közel hatszorosan haladták meg az igények, végül 12 projekt nyert el támogatást.

A program második felében Dr. Örlős László, a Zöld Központ ügyvezető igazgatója és Benedek Gábor, vezető nemzetközi tanácsadó mutatták be a második nyugat-balkáni beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási felhívás főbb szempontjait. A 2020. októberében megjelenő program célja, hogy a Nyugat-Balkánon ösztönözze a külföldi magyar befektetések bővítését, a hazai kis- és középvállalatok eredményes bekapcsolódását a regionális és nemzetközi értékláncokba. A beérkező támogatási kérelmek értékelésekor kiemelten mérlegelik majd, hogy azok mennyiben segítik elő a régió klíma- és természetvédelmi céljainak elérését, és hogy milyen nemzetgazdasági, munkahelyteremtő hatásaik vannak.

A támogatási felhíváshoz kapcsolódó előadás letölthető a következő oldalról: NYBZK 2. támogatási felhívás

A kerekasztal-beszélgetésről készült szerkesztett felvétel pedig a következő linken tekinthető meg: NYBZK rendezvény

 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
X public.szechenyi.title