AA

1/1/2021. Választottbírósági ítélet

I. Alperes és a felperes között építési alvállalkozói szerződés jött létre, amely szerint a vállalkozói díj a Telekom konkrétan nevezett hálózatépítési egységtétel árlistájának ott meghatározott százalékos szorzójával lett meghatározva. A szerződés mellékletében írtak szerint az egységtétel elektronikus úton kerül átadásra, de kétségtelen, hogy az nem volt az aláíráskor nyomtatott szerződés szövegrésze, azaz alá sem lehetett írva. A szerződéses feltételeket, nyilatkozatokat a szerződés egészével összhangban kell értelmezni [Ptk. 6:86 § (1) bekezdés] II.A díj lényeges szerződéses tartalom, így az alperesnek már a szerződéskötés előtt tájékoztatnia kellett volna a felperest arról, hogy nem a Telekom árlista, hanem az egyedi árlista lesz alkalmazva. Az alperesnek már a szerződéskötés előtt tájékoztatnia kellett volna a felperest arról, hogy nem a Telekom árlista, hanem az egyedi árlista lesz alkalmazva. Nincs peradat arra vonatkozóan, hogy a Telekom árlista és az egyedi árlista tekintetében az alperes a felperest tájékoztatta volna, ami azt támasztja alá, hogy a felek szerződés aláírásával a Telekom árlistát tették a szerződés részévé. A felek a szerződéskötésnél és a szerződés fennállása alatt együttműködésre kötelesek és kötelesek egymást tájékoztatni a szerződést érintő lényeges körülményekről. A lényeges és bármelyikük által lényegesnek minősített kérdésekben a feleknek meg kell állapodniuk [Ptk. 6:62 § (1) bekezdés, Ptk. 6:63 § (2) bekezdése]

Az ítélet alapjául szolgáló tényállás

 

  1. Alperes és a felperes között építési alvállalkozói szerződés jött létre, amely szerint a vállalkozói díj a Telekom konkrétan nevezett hálózatépítési egységtétel árlistájának ott meghatározott százalékos szorzójával lett meghatározva. A szerződés mellékletében írtak szerint az egységtétel elektronikus úton kerül átadásra, de kétségtelen, hogy az nem volt az aláíráskor nyomtatott szerződés szövegrésze, azaz alá sem lehetett írva. (Ptk. 6:86 § (1) bekezdés)
  2. A Telekom díjakra vonatkozó szerződési kikötés érvényességét, azaz a felek konszenzusát a Telekom díjak alkalmazása tekintetében az igazolja, hogy a felek képviselői a szerződést aláírták, valamint, hogy a felperes állította és az alperes pedig nem vitatta, hogy a Telekom díjtételre vonatkozó rendelkezéseket a felek nem módosították. Egybehangzóan nyilatkozták a felek azt is, hogy a konkrét verziószámú egységtétel-árlista irányadó. Az alvállalkozói szerződés szerint a módosítás csak az ott meghatározott formában lett volna lehetséges.
  3. Az Alperes csatolta a részletes tételleírásokat 13-as verzióban, 12-es verzióban és 8-as verzióban. Ezek mindegyike szövegszerűen tartalmazza a járda- és útburkolat helyreállítás részletes szövegét a következő szöveggel: „A tételek tartalmaznak minden, az általános feltételekben megfogalmazott műveletet és azon túl a következőket: az összes munkaművelet és anyag a járdafelület helyreállításához, akár bontásra került előzőleg, akár megsérült az építési munkálatokkal kapcsolatosan, beleértve valamennyi szerkezeti elemet.” Az útburkolat helyreállítására vonatkozó általános tételleírás fent idézett szövege megegyezik a járdaburkolat helyreállítására vonatkozó általános szövegrész első és második bekezdésével. A perben rendelkezésre álló verziók szöveges leírása megegyezik.
  4. A peres felek nem kifogásolták a fenti szöveg alkalmazhatóságát.

 

A peres felek nyilatkozatai

 

  1. Felperes előadta, hogy az alperessel kötött építési alvállalkozói szerződése szerinti alvállalkozói díját a Telekom konkrétan megállapodott verziószámú árlistájának rögzített százalékos szorzójával állapították meg. Hivatkozott az alvállalkozói szerződés mellékletére is, amely szerint a Telekom egységtétel leírás tartalmát ismeri és tudomásul vette, hogy eszerint számolnak el. Állította, hogy a felek között folyamatosan voltak elszámolási nézetkülönbségek, amelyeket az alperes a későbbiekben, külön jelzett tételben akart elszámolni, azonban az egyeztetésekre az alperes közreműködése hiányában nem került sor.
  2. A felperes kifejtette, hogy a teljesítésigazolásokban szereplő árak eltérnek a szerződés szerinti áraktól, illetve, hogy van olyan tétel is, ahol a tétel megnevezése is át lett írva.
  3. Felperes megnevezte a munkák helyszínét, csatolta az építési alvállalkozási szerződést, annak a vállalkozói díjra vonatkozó mellékletét, valamint a teljesítési igazolásokat. Állította, hogy őt a Telekom egységtétel rögzített százalékos szorzóval megállapított összege, mint alvállalkozói díj illeti meg. A felperes keresetéhez csatolta a Telekom egységtétel árlistát, amelynek összefoglaló tételneve útburkolat helyreállítás, amelynek alszámai altételeiből az aszfalt betonalappal és az aszfalt betonalap nélkül elnevezésű tételek képezik a per tárgyát az útburkolati munkák tekintetében. A járdaburkolati munkákra más összefoglaló tétel vonatkozik, altételekkel, amely altételekből a vitatott tételek az aszfalt betonalappal és az aszfalt betonalap nélkül A felperes által csatolt melléklet mindössze a rövid tétel-megnevezéseket és az azokhoz tartozó meghatározott százalékos tételárakat tartalmazta.
  4. Az alperes válasziratában nem vitatta, hogy az elszámolás a Telekom konkrétan meghatározott egységtétele szerint rögzített százalékos szorzójával történt, azon eseteket kivéve, amikor a felperes nem vállalta az adott tétel teljeskörű elvégzését. Állította, hogy a felperes csak az aszfalt alá kerülő betonaljzat elkészítését vállalta, és hogy az alperes ezért úgy számolt el, hogy a Telekom aszfaltozást is tartalmazó tételárából kivonta a Telekom aszfaltozást nem tartalmazó tételének egységárat. Hivatkozott arra, hogy a külön jelzett tétel elszámolása a felek által közösen lett meghatározva. Az alperes csatolta a Magyar Telekom egységár táblázatát, de a külön jelzett tételre nem terjesztett elő írásos bizonyítékot.

 

A Választottbíróság ítélete

 

  1. A választottbíróság megállapította, hogy az alvállalkozói szerződés szerint a szerződésmódosítás csak az ott meghatározott formában lett volna lehetséges.
  2. Tekintettel arra a tényre, hogy az alperes által csatolt egyedi ármegállapítás szerinti díjak eltérnek a Telekom egységtételektől, és mivel ezen egyedi egységtétel perbeli alkalmazását maga az alperes kérte, a választottbíróság az Eljárási Szabályzat 35. § (1) és (4) bekezdése alapján arra hívta fel az alperest, hogy az általa állított szerződési tartalmat bizonyítsa, azaz azt, hogy miért ne lenne alkalmazandó a Telekom díjtétel, és ha nem alkalmazandó, akkor az alperes által alkalmazni kért egyedi ármegállapodás miként viszonyul a Telekom díjtételre vonatkozó egybehangzó akaratnyilatkozathoz (aláírt szerződés).
  3. A választottbíróságnak tehát azt kellett megvizsgálnia, hogy bizonyítani tudja-e az alperes azt, hogy saját szerződéses nyilatkozata a Telekom árlista tekintetében nem vált a szerződés részévé, bár az erre vonatkozó nyilatkozatot aláírásával kétségtelenül így nyilatkozott, illetve, hogy az egyedi ármegállapítás volt a szerződés része a Telekom árlista helyett.
  4. Az egyedi ármegállapítás keletkezésének körülményeiről írás- és okmányszakértő és tanúk nyilatkoztak.
  5. Ezen bizonyítékok alapján a választottbíróság a következők szerint mérlegelt a Választottbírósági Eljárási Szabályzat 35. § (4) bekezdése szerint: az írás- és okmányszakértői vélemény azt támasztja alá, hogy a szerződés és annak melléklete, valamint a csatolt egyedi díjmegállapodás valószínűsíthetően nem azonos időpontban lett kinyomtatva, illetve, hogy a csatolt egyedi díjmegállapodás lapjai utólagosan lettek hozzátűzve az alapszerződéshez és annak mellékleteihez. A vitatott melléklet valószínűsíthetően nem az alapszerződéssel és annak mellékleteivel azonos időpontban lett nyomtatva. Ezek a körülmények arra utalnak, hogy az egyedi díjmegállapodás nem volt a szerződés aláíráskori melléklete.
  6. A szerződés nyomtatásával összefüggő alperesi irodaképet azért nem fogadta el a választottbíróság, mert a csatolt képek nem a szerződéskori állapotot tükrözik, és mert a nyomtatók nem azonosítottak. A meghallgatott egyik alperesi tanú sem tudott választ adni arra, hogy az egyedi árlista része volt-e a szerződésnek, bár a szerződést és annak mellékleteit személyesen hasonlította össze.
  7. A Ptk. 6:63 § (2) bekezdése szerint a díj lényeges szerződéses tartalom, így az alperesnek már a szerződéskötés előtt tájékoztatnia kellett volna a felperest arról, hogy nem a Telekom árlista, hanem az egyedi árlista lesz alkalmazva. Nincs peradat arra vonatkozóan, hogy a Telekom árlista és az egyedi árlista tekintetében az alperes a felperest tájékoztatta volna, (Ptk. 6:62 § (1) bekezdés) ami azt támasztja alá, hogy a felek szerződés aláírásával a Telekom árlistát tették a szerződés részévé.
  8. Továbbá a választottbíróság nem tehet megállapításokat azzal kapcsolatban, hogy a becsatolt egyedi árlista milyen körülmények között lehetett aláírva a felperes által, mivel erre vonatkozóan a felperes nem nyilatkozott határozottan, bizonyítékot nem csatolt. Csupán azt a feltételezését fejezte ki, hogy azt csak véletlenül, más okmányok közé keveredve írhatta alá. A felperes megtévesztésre nem hivatkozott, ezért ezt a körülményt vizsgálni sem kellett. Vizsgálni csak azt kellett, hogy az egybehangzó akaratnyilatkozat milyen szerződéses tartalom tekintetében állt fenn.
  9. Nem helytálló az az alperesi hivatkozás sem, hogy a szerződés hibásan lett megfogalmazva, mert a tervezet az alperestől származik. Ebből ugyanis az a következtetés vonható le, hogy ha a szerződéskötéskor a Telekom árlista rögzített százalékos szorzója, illetve az egyedi ármegállapítás lett volna a felek konszenzusát illetően a kérdés, akkor az egy olyan feltűnő, a szerződés lényeges elemét érintő nyilatkozatbeli eltérés lett volna, amely adminisztrációs hibának vagy más hibának nem minősíthető.
  10. Az alperes hivatkozása arra, hogy a felperes nem mentesülhet az egyedi árlista aláírásának következményei alól azzal az indoklással, hogy nem olvasta el figyelmesen a szerződés szövegét, azért nem volt figyelembe vehető, mert a perbeli ügyben az elsődleges kérdés nem a felperesi aláírás valódisága, hanem az ellentmondásos szerződéses tartalom volt.
  11. Nem fogadható el az az alperesi értelmezés sem, hogy az egyedi árlista „különálló” jognyilatkozat lenne, mert egy különálló jognyilatkozat a perbeli esetben nem fizikai különállást, hanem jogi értelemben vett különbözőséget jelent (szerződéskötéskori szerződési iratok vagy attól eltérő iratok). A perbeli esetben a „különálló” irat csak szerződésmódosításnak lenne tekinthető, szerződésmódosítást azonban a felek egyike sem állított.
  12. A felek által előterjesztett iratok és a tanúvallomások alapján nem volt megállapítható, hogy az elszámolási vita miként zajlott, mivel a felperes a vita tényét állította, az alperes viszont tagadta. E tekintetben csupán a felek közötti e-mail-váltást lehet figyelembe venni, amelyben az alperesi ügyvezető a felperes érdeklődésére azt válaszolta, hogy „rendezzük”. Ez a nyilatkozat vita létére utal. Ugyanakkor az elszámolási vita nem önmagában értékelendő körülmény volt, hanem csak bizonyítékként szolgál arra, hogy a díjmegállapodás tartalma vitatott volt-e vagy sem. Ily módon a hivatkozott e-mail-váltás csupán a szerződéskötéskori konszenzus kiegészítő bizonyítékául szolgál.
  13. A választottbíróság osztotta a felperes álláspontját, miszerint az elszámolás tekintetében szakértői vizsgálatnak nincs helye.
  14. A választottbíróság a fentieket összegezve arra a következtetésre jutott, hogy a Telekom egységtétel lista vált az alvállalkozói szerződés részévé, és a felperes a Telekom árlista és a neki megfizetett összeg közötti különbözetet meghatározta, amelynek kiszámítását az alperes nem kifogásolta, hanem azt, mint a jogcímet magát, egységében vitatta. (Jár-e egyáltalán a díjkülönbözet a felperesnek)
  15. Itt is megjegyzi a választottbíróság, hogy végülis nem a Telekom egységtétel lista szöveges tartalma (egyes munkálatok részletezése) volt a kérdés, hanem az, hogy az egységtétel lista milyen tételszámokhoz milyen díjösszegeket rendel, és ha a felperes valamilyen munkálatot nem végzett, és ennek az ellenértékét nem is akarja érvényesíteni, valamint a nem érvényesített díj a felek között egyébként sem vitatott, akkor a fennmaradó díjrész megilleti-e a felperest vagy nem illeti meg. E tekintetben az sem irányadó, hogy a Telekom egységtétel lista esetleges pontatlanságai, hiányosságai milyen következményekkel járnak, ha a munkálatok egy részét – bármely körülmény miatt is – egy másik alvállalkozó végzi el. A választottbíróság ezért arra az álláspontra helyezkedett, hogy a felek konszenzusát a Telekom árlista tekintetében az elszámoláskor is figyelembe kell venni.
  16. A Telekom árlista esetleges építésszakmai kérdései, pl. a tevékenység pontos leírása nem befolyásolják a kikötött szerződéses árat. A választottbíróságnak nincs módjában az árat máshoz, mint a bizonyított szerződéses kikötéshez igazítani.
  17. A választottbíróság megállapította, hogy az alperes nem tudta bizonyítani azt, hogy az általa aláírt Telekom egységtétel szerinti ármegállapítás nem vált a szerződés részévé, és azt sem tudta bizonyítani, hogy az egyedi egységtétel vált volna a szerződés részévé.
  18. A felperesnek következésképpen a megállapodott Telekom árlista adott tételeinek rögzített százaléka jár. (Ptk. 6:238. §) Annak sincs relevanciája, hogy az alperes a Telekomtól megkapta-e az őt illető teljes díjat, vagy sem vagy hogy a Telekom egységtétel lista és az alvállalkozók szerződései együttesen, - egyedi módosítások mellett - olyan körülményeket eredményezhetnek, amelyek különféle elszámolási tételek alkalmazására nyújthatnak lehetőséget.
  19. A választottbíróság a tényállás mérlegelésekor – a fentieket figyelembe véve - arra az álláspontra helyezkedett, hogy az alperes nem tudta bizonyítani azt, hogy az egyedi árlista a szerződéskötés időpontjában, vagy módosításként került aláírásra, és hogy a Telekom árlista mint a szerződésben hivatkozott és a felek által aláírt díjmegállapodás, nem volt a szerződés része.
  20. A választottbíróság megállapította azt is, hogy az alperes nem csatolt olyan iratot és nem hivatkozott más olyan bizonyítékra sem, amely szerint a felperes munkáját kifogásolta volna, sem annak mennyiségében, sem annak minőségében.
  21. Az sem volt vita tárgya, hogy a felperes az aszfaltozásra fordított összeget – úgy ahogy az az alperes és a saját aszfaltozó alvállalkozó szerződésből következik a perbeli követeléséből levonta, és ez azt jelenti, hogy a kereseti követelésben megjelölt összeget a tételhez tartozó kiegészítő munkálatokkal kapcsolatban kéri.
  22. Az is tény, hogy az alperes a saját aszfaltozó vállalkozásával más összegben számolt el, mint amennyit a Telekomos tételszám elméletileg lehetővé tett volna, és hogy ez a tény az alperesnél különbséget eredményezhet. A választottbíróság nyomatékosítja azonban itt is, hogy a peres eljárásnak nem tárgya az, hogy a Telekom által az alperesnek kifizetett összegek miként viszonyulnak az alperes által a felperesnek kifizetett összegekhez, mert az alvállalkozó felperesnek járó ellenszolgáltatás a perbeli jogviszonyból következik. Megjegyzi egyúttal a választottbíróság azt is, hogy osztotta a felperes álláspontját, miszerint az alperes nem állíthatja egyszerre azt, hogy a felperesnek nem jár a szerződött díj, valamint azt, hogy az alperesnek a saját megbízójától a saját százalékos szorzója alapján megállapított díj jár, ha a kikötött Telekom tétel leíráshoz egy adott összeg van rendelve.
  23. A választottbíróság értékelése szerint az alperesnek járó díj megítélése szempontjából nem volt jelentősége annak, hogy ki kezdeményezte az aszfaltozási munka kivételét a szerződéses kötelezettségek köréből, mert a felperes nem számolt el sem aszfaltozási anyagárat, sem aszfaltozási munkát, így azt az érvényesített követelésben sem szerepeltette.
  24. Nem fogadta el a választottbíróság az alperes azon álláspontját sem, hogy a kiegészítő munkálatokhoz külön megbízásra lett volna szükség, mert az egységtétel leírás szöveges része tartalmazza azt – úgy a járda, mint az útburkolat tekintetében –, hogy a tétel minden munkaműveletet tartalmaz. A választottbíróság ezt a kifejezést úgy értelmezi, hogy „minden” kifejezés alatt azokat a tevékenységeket kell figyelembe venni, amit az alvállalkozó elvégzett. E körben is kiemeli a választottbíróság, hogy az alperes nem hivatkozott az alvállalkozó felperes hibás vagy hiányos munkavégzésére, amiért is abból kell kiindulni, hogy az felperes szerződésszerűen teljesített, azaz a tételleírás szövege szerint „mindent”.
  25. Nem volt egyetértés a felek között abban, hogy az aszfaltozási munka harmadik személlyel történő elvégeztetését ki kezdeményezte, az azonban tény, hogy az alperes alvállalkozója aszfaltozott, és hogy a felperes nem érvényesített az aszfaltozással összefüggésben sem anyagköltséget, sem munkadíjat a perben az alperessel szemben. Ez nem szerződésmódosítás jogcímén, hanem a felperes kereseti követelésének tartalmán alapul.
  26. Mivel szerződésmódosítás az ár tekintetében nem volt, azt kellett megállapítani, hogy az egymásnak ellentmondó elszámolási tételekből fakadó bizonyítatlanság és bizonyíthatatlanság (Telekom lista, ill. egyedi ármegállapítás) az alperes terhére esik.

 

 

(Vb/17067)

 

 

X public.szechenyi.title