AA

1/9/2020.

I. Incoterms 2000 szokvány szerinti CPT klauzula alkalmazása esetén az eladó kötelezettsége a fuvarozás költségeinek megfizetése, a felek közötti szerződés teljesítési helyének azonban – egyéb szabályozás hiányában – azok a raktározási pontok tekinthetők, ahol az alperes az áruját tárolta és azt szállításkor gépkocsira rakta. [Ptk. 6:37. § (1) bekezdés] II. A minőségi teljesítés objektív szempontok alapján bírálandó el. Az esetleges hibás teljesítés független attól a körülménytől, hogy a hibásan teljesítő fél ismerte-e a maga által szolgáltatott dolog minőségi hibáját vagy sem, ha a hiba már a teljesítés idején is megvolt a dologban. [Ptk. 6:157. § (1) bekezdés] III. Felróhatóan jár el a vevő, ha az általa nem megfelelő minőségűnek vélt áru átvételét követően közel egy hónappal rendel minőségi vizsgálatot, miközben ezen időszak alatt az áru kizárólagos ellenőrzése alatt áll, ezért ezen vizsgálat eredményére nem hivatkozhat kötbérfizetési igényének alátámasztására [Ptk. 1:4. § (2) bekezdés]

Az ítélet alapjául szolgáló tényállás

 

[1] A felek között 2015. 07. 21-én adásvételi szerződés jött létre 2000 tonna durumbúza szállítására. Nem vitás a szerződés tárgya, az áru megnevezése, az egységár, a minőségi követelmények és az Incoterms paritások. Teljesítés helyének FOB Baja, vagy az alperes által választható CPT paritás lett megjelölve. Felek a szerződésükben az Incoterms 2000 klauzuláit rendelték alkalmazni, továbbá választottbírósági klauzulát és kötbérre szóló megállapodást is kötöttek.

[2] Ténykérdés, hogy felek a szerződésben a DON toxinra legfeljebb 1250 ppb értéket kötöttek ki.

[3] Alperes az adásvételi szerződés alapján 2015. augusztus hó 31. napján leszállított 600,54 tonna durumbúzát, és 2015. szeptember hó 11. napján kiállította a 195.776. EUR vételárat tartalmazó számlát, míg 2015. szeptember hó 07. napján leszállított 898.47 tonna durumbúzát, és 2015. szeptember hó 11. napján kiállította a 292.901. EUR vételárat tartalmazó számlát, végül 2015. szeptember hó 23. napján leszállított 499.29 tonna durumbúzát, és 2015. szeptember hó 23. napján kiállította a 162.768. EUR vételárat tartalmazó számlát.

[4] A felek között vitás a teljesítés helyének meghatározása. A teljesítés helye azért lényeges kérdés, mert az eladó (alperes) teljesítésének ezen a megjelölt helyen és időpontban kell kielégítenie a szerződésben meghatározott minőségi, mennyiségi, dokumentációs és hozzájuk kapcsolódó információs követelményeket.

[5] A felek egybehangzóan állítják, hogy a teljesítés CPT paritásra módosult, annak ellenére, hogy erre utaló írásos nyilatkozatot felek egyike sem mutatott be. A rendelkezésre bocsátott dokumentumokból kiderül, hogy a felperes az árut az általa Solton bérelt tárolóba szállíttatta, így CPT Soltra módosult a szerződés.

[6] Alperes 2015.07.15-én miskei, majd 2015.07.21-én homokmégyi raktárában a minőség meghatározása érdekében vizsgálatot rendelt az SGS-től. A vizsgálati jegyzőkönyvek 2015.07.21-én (miskei tételek) és 2015.07.27-én (homokmégyi tételek) álltak rendelkezésre, amely eredményeit közölte felperessel. Felperes állítása, hogy a vizsgálati eredmények közül csak az F/14 számon csatolt minőségvizsgálati jegyzőkönyveket kapta meg alperestől, amely azonban több mint 2000 tonna, minőségileg megfelelő árut igazolt.

[7] A felperes a szállítás megkezdése előtt 2015. 08. 24-én SGS ellenőrt rendelt és maga is megvizsgáltatta a miskei tételt. A vizsgálat kizárólag a DON toxin mennyiségének megállapítására irányult, a vizsgált tétel 1500 tonna volt. A vizsgálat 7*200 és 1*100 tonnás egységekre bontva a megengedett 1250 DON értéknél két esetben magasabbat mutatott, azonban a teljes mennyiségre vonatkozóan súlyozottan 1171 µg/kg (határértéken belüli) eredményt adott.

[8] A homokmégyi tételek vizsgálata (2*200 és 1*100 tonnás egységekre bontva) 2015.09.02-án történt felperes megbízása alapján. A homokmégyi vizsgálatok eredménye mindegyike határéréken belüli volt, súlyozott DON értéke 788 µg/kg.

[9] A felperes sem tagadta, hogy maga választotta ki az általa megvásárolni kívánt gabona tételeket a saját maga által odarendelt szakértő segítségével.

[10] Felperes becsatolta a solti raktárba beszállított áruból 2015.09.25. és 2015.10.19. között 5 különböző minőségvizsgálóval elvégeztetett vizsgálatok eredményeit, amellyel igazolni kívánta az áru minőségét. A vizsgálati egységek („lot size”) minden esetben 250 tonnásak voltak.

[11] Utóbb a felperes arról nyilatkozott, hogy az „újabb és újabb” minőségvizsgálatra azért volt szükség, mert az alperes a leszállított gabona tekintetében a teljesítés helyén minőségvizsgálatot nem rendelt és nem adott át, amely körülményt 2015.09.24-én már jelezték az alperesnek. Ekkor még a felperes arról adott tájékoztatást, hogy maga rendelte meg a certifikátot.

[12] 2015.10.02-án a felperes visszaküldte az addig kiállított számláit, mert azokat az „előírt minőségi certifikát hiányában nem áll módunkban befogadni”.

[13] 2015.10.04-én a felperes arról tájékoztatta az alperest, hogy a 2015.10.02-án kapott SGS certifikációk alapján nem tud szerződésszerűen teljesíteni partnere felé: „a vevő visszautasította szerződéses mennyiséget”. Ezt követően további 4 labor vizsgálata lett megrendelve, az eredmények jelentős szórást mutattak, azonban a teljes mennyiségre vonatkozóan mindegyik vizsgálat meghaladta a szerződésben kikötött 1250 ppm DON értéket.

[14] A mintázásokról felek között vita keletkezett a tekintetben, hogy azok beküldött mintából származók vagy a minőségvizsgáló szervezet mintavétele útján keletkeztek, illetve egy esetben nem az áru tárolási helyét igazolják.

[15] Felperes 2015.10.20-án e-mailben minőségi teljesítési hiba végett visszautasította az alperes teljesítését és jogfenntartás mellett elállt a szerződéstől. Alperes sztornózta a korábban kiállított számláit.

 

A peres felek kérelmei

 

[16] A felperes keresete kötbérfizetésre irányul, annak jogalapját az alperes hibás teljesítésében jelölte meg, mert állítása szerint a beszállított gabona minőségére vonatkozó minőségvizsgálati tanúsítványt a szerződésben vállalt kötelezettsége ellenére nem nyújtotta be, továbbá az alperes által beszállított áru minősége nem felel meg a szerződésben támasztott minőségi követelményeknek. Az alperes a kereset teljes elutasítását kérte.

 

A Választottbíróság ítélete

 

[17] Ténykérdésként kezelendő, hogy a szerződés meghatározta, hogy az áru minőségét milyen módon és eszközzel kell tanúsítani: „Gafta minőségvizsgáló által kiadott súly-, és minőségi certifikát”, a továbbiakban minőségi bizonyítvány.

[18] A szerződés fizetési okmányként jelöli meg a minőségi bizonyítványt, azonban nem pontosítja, hogy annak beszerzése és költségének viselése mely felet terheli. A szerződésből következtethető azonban, hogy felek az alperes terhére számították ennek terhét, és ezt alperes sem az ügylet lebonyolítása, sem az eljárás alatt nem kifogásolta.

[19] A minőségi bizonyítvány beszerzési (megrendelési) kötelezettségének megítélése ettől összetettebb. Bár mint fizetési kellékhez az alperesnek kiemelkedő érdeke fűződik ahhoz, hogy ez az irat időben és megfelelő módon rendelkezésre álljon, azonban a felek között már korábban kialakult, vagy az ilyen típusú ügyletek szokásos lebonyolítási gyakorlata is figyelembe vehető, amit felek szerződésükben nem zártak ki, így egyes szerződési feltételeket és nyilatkozatokat a szerződés egészével (tehát a szerződés céljával, a nyújtandó szolgáltatások rendeltetésével stb.) összhangban kell értelmezni.

[20] A minőségi bizonyítvány megrendelője a felperes is lehetett volna, ezt a szerződés nem tiltotta, csupán azt szabta feltételül, hogy a minősítést Gafta által elfogadott szervezet végezheti. Mivel az elsődlegesen megjelölt paritás a FOB Baja volt, így praktikusan ugyanazzal a bizonyítvánnyal tudta volna a minőséget tanúsítani az alperes a felperesnek, továbbá a felperes a saját vevőjének. Ennek feltétele a „kettős nominálás” a minőségi bizonyítvány kiállítója felé. Ez a kereskedelemben egy általánosan bevett gyakorlat, így az a tény, hogy ezt a felperes rendelte meg, vagy egyenesen e hiányosságot önkéntesen elhárította, ahelyett, hogy annak teljesítésére az alperest felszólította volna, nem értékelhető egyértelműen az alperes terhére. (Az Eljáró Tanács megjegyzi, hogy a felperes akkor kifogásolta csak a minőségi bizonyítvány hiányát, amikor az alperes a fizetés felől érdeklődött.)

[21] Az Eljáró Tanács álláspontja szerint azzal, hogy a minőségi bizonyítványt nem az alperes megrendelésére szolgáltatta a Gafta minőségvizsgáló szervezet, nem állapítható meg hibás teljesítés, mert a hibát felperes saját maga elhárította, erről az alperest is csak utólag értesítette.

[22] Arra vonatkozóan, hogy hol kell az áru minőségét tanúsítani, a szerződés nem rendelkezik konkrétan, ebből eredően kijelenthető, hogy a teljesítés helyén, azonban a helyszín megítélése felek között nem egységes.

[23] Általánosságban a teljesítés helye az a földrajzi pont, ahol az eladó teljesíti kötelezettségét a vevő irányába és általában ezen a ponton szállnak át a költségek és kockázatok. A szerződés konkrét teljesítési helyet nem határozott meg, továbbá nem részletezte a felek kötelezettségeit, ezt Incoterms 2000 klauzulák beiktatásával kívánta rendezni, amely elsősorban a nemzetközi kereskedelemben szokásos és kizárólag kikötéssel válik a szerződés részévé.

[23] A szerződés elsődlegesen FOB Baja paritásra vonatkozott, amely egypontos klauzula, a teljesítés helye és a kockázatviselés földrajzi pontja egybe esik, amely egy elméleti ponton, vagyis a hajó korlátja felett száll át az eladóról a vevőre, ezesetben az alperesről a felperesre. Vitathatatlanul e pont lett volna a tekinthető teljesítés helyének, amennyiben a FOB Baja paritás valósul meg.

[24] CPT esetében annyival bonyolultabb a helyzet, hogy ez egy kétpontos klauzula, ahol a költség és a kockázatviselés helye nem egy földrajzi pontra esik, vagyis elválik egymástól. A költség a megnevezett rendeltetési helyig az eladót, a kockázat az első fuvarozónak való átadásig a vevőt terheli. (Eladó köteles gondoskodni az áru megjelölt rendeltetési helyig történő elszállításáról és eddig minden költséget visel, de a kockázatot csak addig viseli, míg az árut az első fuvarozónak átadja.) Részben erre utalhat a szerződésben: „paritás költségkülönbözet, esetleges fuvardíj eltérés elszámolandó”.

[25] A fentiekből következik, hogy ezesetben az Incoterms 2000 szabályai szerint a szerződést a felrakodás helyén (Miske és Homokmégy) és idején kellett teljesíteni, a CPT Solt nem jelenti a solti raktárba történő teljesítés helyét, mert eddig a vevőt csak a szállítóeszköz bérmentesítése illette meg. (A szerződés megkötésekor a CPT földrajzi pontja egyébként is ismeretlen volt.) A CPT jelentése: fuvardíj fizetve. Ezesetben a költségmegosztás helye a megnevezett rendeltetési hely (Solt), azonban a kockázatmegosztás és teljesítés helye és ideje az első fuvarozónak történő átadáskor történt (Miske és Homokmégy). E körülményt tovább erősíti az, hogy a rakodásnál a felperes képviselője jelen volt, a felperes maga választotta ki az általa megvásárolni kívánt gabona tételeket a saját maga által odarendelt szakértő segítségével. A CPT paritást alkalmazva ezzel a minőségi átvétel már a miskei és homokmégyi raktárban megvalósult.

[26] Az Eljáró Tanács megjegyzi, hogy az Áfa tv. szerint a teljesítés helyének azt a helyet kell tekinteni, ahol a termék a megrendelő részére történő feladás vagy fuvarozás megkezdésének időpontjában található.

[27] Az Eljáró Tanács álláspontja szerint a felek közötti szerződés teljesítési helyének – egyéb szabályozás hiányában – azok a raktározási pontok tekinthetők, ahol az alperes az áruját tárolta és azt szállításkor gépkocsira rakta.

[28] Felperes állítása, hogy az alperes úgy kínálta eladásra az áruját, hogy annak minőségét a szerződéskötéskor nem ismerte. E véleményt az alperes vitatja, hivatkozva arra, hogy előzetes információi már voltak az áruról, azonban írásban nem dokumentálta.

[29] Az Eljáró Tanács szerint a minőség előzetes ismerete irrelevánsnak tekinthető az ügy eldöntése tekintetében. A minőségi teljesítés objektív szempontok alapján bírálandó el. Az esetleges hibás teljesítés független attól a körülménytől, hogy a hibásan teljesítő fél ismerte-e a maga által szolgáltatott dolog minőségi hibáját vagy sem, ha a hiba már a teljesítés idején is megvolt a dologban. A továbbiakban – ahogyan arra az alperes is utalt -, hogy a minőségi követelményeknek megfelelő árut az eladó más forrásból is biztosíthatta volna, mivel a szerződés tárgya mennyiségileg és minőségileg azonosított helyettesíthető dolog volt.

[30] A csatolt iratok alapján megállapítható, hogy alperes ismerhette az eladni kívánt áru minőségét és minőségvizsgálati jegyzőkönyvvel is rendelkezett, amelyet 2015.08.11-én e-mailben küldött meg felperesnek.

[31] Az Eljáró Tanács álláspontja szerint amennyiben a beérkezett áru minősége nem szerződésszerű és ezt a felperes hitelt érdemlően tudja igazolni, úgy szavatossági igényt terjeszthet elő. A szavatossági igény azonban nem érvényesíthető hibás teljesítés miatti kötbér mellett, ezt a 6:187. § (2) kizárja. Az a felperes részéről kézenfekvő, hogy a hibás teljesítés iránti kötbér nagyobb előnnyel és kisebb kockázattal jár számára, mintha tényleges kárát kellene igazolnia.

[32] A kötbér kérdéséről az Eljáró Tanács véleménye a következő: A szerződésbe felek belefoglalták a hibás teljesítésre járó kötbérfizetés kötelezettségét, meghatározták annak lehetséges mértékét. Az ügyben felperes minőségi hibával (hibás teljesítéssel) indokolja kötbérre vonatkozó követelését.

[33] A Ptk. 6:186. § (1) A kötelezett pénz fizetésére kötelezheti magát arra az esetre, ha olyan okból, amelyért felelős megszegi a szerződést. Mentesül a kötbérfizetési kötelezettség alól, ha szerződésszegését kimenti.

[34] Miután a jogszabály mentesülési lehetőséget fogalmaz meg, továbbá a bírói mérséklésre lehetőséget nyújt, az ügyben az Eljáró Tanácsnak vizsgálnia kell, hogy fennállnak-e a mentesülés vagy a mérséklés feltételei.

[35] Mentesülési lehetőségként jogforrások közül a Ptk. 6:142. § rendelkezései adhatnak további támpontot, vagyis a szerződésszegő fél a kötbérfelelősség alól csak akkor mentesülhet, ha bizonyítja, hogy az ellenőrzési körén kívül eső olyan körülmény okozta, amely a szerződéskötéskor nem volt előre látható, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje, vagy a kárt elhárítsa.

[36] Jogalkotó láthatóan mentesülési lehetőségnek a fokozott elvárhatóság mércéjét és nem az objektivitást támasztja a kötbérfizetési kötelezettel szemben, amelyet szükség esetén a bíróságnak kell megállapítania.

[37] Az Eljáró Tanács álláspontja szerint: A csatolt bizonyítékokból kitűnik, hogy alperes kellő körültekintéssel járt el a szerződéskötéskor, rendelkezett akkora mennyiségű és minőségű áruval, amely a teljesítést biztosította volna. Felek tisztában voltak azzal, hogy alperes áruja kevert minőségű, így kiválasztása különös gondosságot igényel. Felperes még a raktározás helyén megvizsgáltatta az árut és döntött annak átvételéről, a kitárolásnál maga intézkedett és rendelkezett. Ezzel a cselekménnyel átvette azt a kockázatot az alperestől, hogy a kevert minőségű áruba olyan tételek jussanak, amelyek a szerződés követelményét nem teljesítik, vagyis a hibás teljesítést maga idézte elő, vagy legalább közreműködött benne – feltéve, ha a hibás teljesítés valóban megállapításra kerül.

[38] Az Eljáró Tanács szerint a fokozott elvárhatóság mércéjét alkalmazva és a fenti indokolás alapján az alperes terhére kötbérfizetési kötelezettség nem állapítható meg.

[39] Az Eljáró Tanács szerint jelen jogvita eldöntésénél figyelembe kell venni azt, hogy a felperes észrevételezési, kifogásolási mulasztása következtében tulajdonképpen saját felróható magatartására hivatkozik, előnyök szerzése véget.

[40] A Ptk. alapelvi szinten rögzíti a jóhiszeműség és tisztesség elvét a következők szerint:

1:3. § (1) A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a felek a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megfelelően kötelesek eljárni.

(2) A jóhiszeműség és tisztesség követelményét sérti az is, akinek joggyakorlása szemben áll olyan korábbi magatartásával, amelyben a másik fél okkal bízhatott.

[41] Alperes a felperes általi kiválasztás és minőségi átvétel megtörténte után okkal bízhatott abban, hogy minőségi kifogás nem érkezik az áruval kapcsolatban.

Az elvárható magatartás, valamint a felróhatóság szabályozása szintén a Ptk. bevezető rendelkezései között kapott helyet az alábbiak szerint:

1:4. § (2) Felróható magatartására előnyök szerzése végett senki nem hivatkozhat.

[42] Az ügy eldöntése szempontjából fontos kérdés, hogy mire hivatkozhatnak a felek, illetve miről kellett, hogy tudomásuk legyen. Ezt a Ptk. a 6:62. § (2) bekezdésében szabályozza: A fél nem hivatkozhat a tájékoztatási kötelezettség megsértésére olyan jogokkal, tényekkel és adatokkal kapcsolatban, amelyeket ismert, vagy közhiteles nyilvántartásból vagy más forrásból ismernie kellett.

[43] Felperes a kockázatviselés átszállásának időpontjában ismerte az áru paramétereit, azt maga választotta ki a saját maga által megbízott szakértő segítségével.

[44] Felperesnek 2015. augusztus 31. és 2015. szeptember 23. napja közt három részletben történő szállítás során több alkalma is lehetett volna, hogy kárenyhítési kötelezettségének eleget tegyen, amennyiben a leszállított árut nem megfelelő minőségűnek sejti. Az egyébként általa kiválasztott és minőségi szempontból alperesi és felperesi oldalról is megvizsgált áru utóvizsgálatára leghamarabb csupán 2015. szeptember 25. kerített sort. Felperes még a raktározás helyén megvizsgáltatta az árut és döntött annak átvételéről, a kitárolásnál maga intézkedett és rendelkezett. Ezzel a cselekménnyel átvette azt a kockázatot az alperestől, hogy a kevert minőségű áruba olyan tételek kerülhessenek, amelyek a szerződés követelményét nem teljesítik.

[45] A felperesnek meg volt minden lehetősége, hogy megvizsgálja az árut az első két részlet beérkezésének időpontjaiban, jelesül 2015. augusztus 31-én, és 2015. szeptember 11-én. A 2015. szeptember 25-én zajló vizsgálatig felperes raktároztatta az árut, amelyre az alperesnek ráhatása nem volt.

[46] Amennyiben a felperes a vizsgálatokat releváns időben végezte volna el, tehát a beérkezés időpontjában, úgy csupán a paritás változás miatt beállt kockázatviselési alakzat okozhatna számára problémát. Jelen helyzetben másról van szó. Egyes mintavételek esetében közel egy hónap is eltelt mire a felperes úgy döntött, hogy minőség vizsgálatot végeztet. Ezen felróható magatartására hivatkozik a felperes, mikor kötbér megfizetését célzó keresetet nyújt be a hetek óta saját maga által bérelt helységben raktározott árura, mondván hogy a késve elvégzett minőség vizsgálati eredmények szerint a teljesítés nem szerződésszerű.

[47] Ezen összegző szempontokra alapítja az Eljáró Tanács a keresetet elutasító ítéletét.

(Vb/17061)

X public.szechenyi.title