AA

3/12/2020

3/12/2020. Választottbírósági ítélet I. Ha a felek kérik, a választottbírósági tanács a felek egyezségét a megállapodásban foglalt feltételekkel ítéletbe foglalja, feltéve hogy az egyezség tartalma megfelel a jogszabályoknak. [A választottbíráskodásról szóló 2017.évi LX törvény 43.§ (2) bek., a Kereskedelmi Választottbíróság Eljárási Szabályzata 43.§ (1) bek.] II. A felek a szerződéses kötelemből eredő vitás vagy bizonytalan kérdéseket a választottbírósági eljárás folyamán is jogosultak egyezséggel rendezni oly módon, hogy kölcsönösen engednek egymásnak, vagy akár valamelyik fél egyoldalúan enged a perbeli követeléséből. [Ptk 6:27. § (1) bek.] III. A felek egyezségük kapcsán is kizárhatják a feltűnő értékaránytalanságra alapított megtámadási jogot - fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetét kivéve. [Ptk.6:98. § (2) bek.]

Az ítélet alapjául szolgáló tényállás

  1. A felperes két vállalkozási szerződést kötött a 2009. év folyamán konzorciumokkal útépítési illetve hídépítési, valamint az ezekhez kapcsolódó technológiai tervek megvalósítására. Az első vállalkozási szerződéstől a felperes elállt és kérte az általa már megfizetett vállalkozási díjelőleg visszafizetését.
  2. A második vállalkozási szerződés teljesítése során a vállalkozó konzorciumi alperesek több alkalommal pótmunkaigényeket, akadályközléseket jelentettek be a felperessel szemben.

A peres felek nyilatkozatai, az egyezség

  1. A felperes keresetében a vállalkozási díjelőleg megfizetésére kérte az alpereseket kötelezni. Az alperesek viszontkeresetükben a díjelőleget meghaladó pótmunkadíj és árindex jogcímen tőke és kamatkövetelést terjesztettek elő.
  2. A felek egyezségi tárgyalásokat folytattak és ennek eredményeként abban állapodtak meg, hogy a vállalkozási szerződéseiket véglegesen lezárnak illetve megszűntnek tekintik, egymással szemben semmilyen jogcímen, semmilyen igényt, követelést nem támasztanak sem az egyezség kötésének időpontjában, sem a jövőben, és nem fognak érvényesíteni sem bíróság sem más hatóság előtt, ilyen (esetleges) igényről, követelésről véglegesen és visszavonhatatlanul lemondanak. A megállapodás kapcsán utaltak arra, hogy az egyezségüket a Ptk 6:27 §.-ában szabályozott egyezségként kötik meg. A megállapodásuk egyes rendelkezésének érvénytelensége nem érinti az egész megállapodás érvényességét, tekintettel arra, hogy a felek kifejezetten ekként kívántak megállapodni. Ugyancsak kölcsönösen lemondtak az egyezség bármely okból történő megtámadásának jogáról azzal, hogy azt sem most sem a jövőben nem kívánják és nem fogják megtámadni, figyelemmel a Ptk 6: 98.§ (2) bekezdésében írtakra.
  3. A felek kérték, hogy egyezségüket a Választottbíróság foglalja ítéletbe.

 

A Választottbíróság ítélete

  1. A Választottbíróság a felek közös kérelmének megfelelően a felek egyezségét ítéletbe foglalhatta a választottbíráskodásról szóló 2017.évi LX törvény 43.§ (2) bekezdése és a Választottbíróság Eljárási Szabályzatának 43.§ (1) bekezdésének alkalmazásával, mivel arra a következtetésre jutott, hogy az egyezség tartalma megfelelt a jogszabályokban írtaknak

(Vb/20002)

X public.szechenyi.title