AA

4/9/2022. Választottbírósági ítélet

Megbízási szerződéses kötelezettség teljesítésekor a megbízott nem hivatkozhat a szer-ződés tartalmát meghaladó többletszolgáltatás vonatkozásában megbízás nélküli ügyvi-telre, vagy az elért eredmény tekintetében jogalap nélküli gazdagodásra, ha a többlet-szolgáltatás nyújtásakor abban a hiszemben volt, hogy a szerződésben meghatározott mértékben teljesít. [1959-es Ptk. 484. § és 486. §]

Az ítélet alapjául szolgáló tényállás

  1. Felperesek, mint megbízottak alperessel, mint megbízóval 2006. április 11. napján megbízási szerződést kötöttek a […] építési beruházás „Műszaki ellenőri /Mérnöki” feladatainak ellátására. Az építési beruházási munkálatok során a megbízási szerződés vonatkozásában Felperes, állítása szerint, számos olyan munkálatot elvégzett, amiért alperestől nem kapott megfelelő ellenértéket.

A peres felek nyilatkozatai

  1. Felperesek, 2011. június 20. napján kelt keresetükben azt kérték a Választottbíróságtól, hogy az kötelezze alperest meghatározott, és alperes által is elismerten elvégzett munkálatok ellenértékének megfizetésére […] Euro összegben, valamint ezen összeg után 2010. március 10. napja után járó 1959-es Ptk. 301/A.§-a szerinti késedelmi kamatának megfizetésére. Felperesek keresetükben fentieken kívül kérték továbbá, hogy a Választottbíróság kötelezze alperest a felpereseknél a perrel összefüggésben felmerült költségek viselésére.
  2. Felperesek keresetlevelükben előadták, hogy a megbízási szerződés teljesítése során számos olyan – részben vállalkozási, részben megbízási jellegű – feladatot is elvégeztek, amelyek a megbízási szerződés alapján nem lett volna kötelezettségük és ezt a szerződés teljesítésének ideje alatt több alkalommal jelezték alperesnek.
  3. Felperesek a keresetlevélben – egyéb munkák mellett – tételesen felsorolták a per tárgyává tett úgynevezett „mérnöki pótmunkákat”, valamint az egyes munkák ellenértékének kiszámítását ún. mérnöknapidíjjal számolva.
  4. Felperesek állításaik bizonyítása érdekében több olyan „alperes nevében eljáró szervezet” által számukra küldött levelet csatoltak az eljárásban, amelyekben véleményük szerint alperes a „mérnöki pótmunkaigényeket” elismeri, és amely elismerés a 1959-es Ptk. 242. § szerinti tartozáselismerésnek minősül.
  5. A felek közötti többszöri levélváltást és találkozásokat követően alperes „meggondolta magát”, és arról tájékoztatta a felpereseket, hogy jogalap, jogcím hiányában mégsem tartja teljesíthetőnek a felperesi igényeket.
  6. A felperesek kereseti kérelmüket a 1959-es Ptk. 478.§ (1) bekezdésén és a 1959-es Ptk. 389.§-n alapították. Hivatkoztak továbbá a 1959-es Ptk. 201. § (1) bekezdésére is, valamint előadták, hogy álláspontjuk szerint a tartozáselismerést alátámasztó általuk csatolt bizonyítékoknak köszönhetően megfordult a bizonyítási teher és alperesnek kell bizonyítani a jogalap hiányát. Felperesek másodlagosan a 1959-es Ptk. 484.§-486.§-ait megjelölve, a megbízás nélküli ügyvitel szabályaira alapították keresetüket.
  7. Alperes a 2011. szeptember 29. napján kelt érdemi védekezésében (válasziratában) azt kérte a Választottbíróságtól, hogy az felperes keresetét teljes egészében utasítsa el, mivel az abban foglaltakat mind jogalapjában, mind összegszerűségében vitatta. Alperes szerint a megbízási szerződésben átalánydíj formájában rögzített szerződéses ellenértéket felperesek felé teljesítette, a felperesek által csatolt iratok pedig semmiféle bizonyítékot nem tartalmaztak arra vonatkozóan, hogy a felperesek keresetében megjelölt feladatok nem képezték volna a megbízási szerződés tárgyát.
  8. Alperes védekezésében tagadta a felperesek által állított tartozáselismerés tényét, mivel álláspontja szerint a keresetlevélhez csatolt bizonyítékok nem felelnek meg a 1959-es Ptk. 242.§ szerinti tartozáselismerés törvényi kritériumainak.
  9. Alperes hangsúlyozta, hogy a megbízási szerződés kifejezetten tartalmazta, hogy az […], mint „alperes nevében eljáró szervezet” nem volt jogosult „szerződésmódosításra, többletmunkák elrendelésére és nem bír rendelkezési joggal a szerződés pénzügyi forrásai felett”. Alperes kétségbe vonta, hogy a felperesek által csatolt elektronikus levél alkalmas lenne a felperesek állította tartozáselismerés bizonyítására, minthogy az […] a megbízási szerződés vonatkozásában nem minősült „szerződő félnek”. Márpedig a 1959-es Ptk. 242.§-a szerinti tartozáselismerést „(…) az a fél teheti meg, akinek a jogosulttal fennálló jogviszonyából tartozása áll fenn”.

A Választottbíróság ítélete

  1. A Választottbíróság szerint felperesek keresete az alábbiakra figyelemmel nem alapos.
  2. A Választottbíróság a Műszaki Igazságügyi Szakértői Testület igazságügyi szakértői véleményében rögzített részletes okfejtés alapján bizonyítottnak fogadta el, hogy a per tárgyát képező, a felperesi keresetlevélben megjelölt kilenc szolgáltatás, miközben szorosan kapcsolódott a felek között 2006. április 11. napján létrejött megbízási szerződés teljesítéséhez, e megbízási szerződésnek nem képezte a részét. Ezek a szolgáltatások, mint arra a szakértői vélemény utal, a megbízási szerződés terjedelmét, illetve műszaki tartalmát meghaladták, a szerződéshez képest „azon kívüli tevékenységnek” minősültek.
  3. Nem találta azonban bizonyítottnak a Választottbíróság felperesek azon tényállítását, miszerint felperesek és alperes között olyan szerződés (új szerződés vagy szerződésmódosítás) jött volna létre, amely alapján alperes a felperesek által – legalábbis felperesek kereseti állítása szerint – teljesített (elvégzett) szolgáltatások (többletmunkák) szerződéses ellenértékének a megfizetésére lett volna köteles.
  4. A megbízási szerződés lehetséges módosításának módját, illetve feltételeit maga a megbízási szerződés rögzítette, annak „5. A szerződés felmondása, módosítása” alcím alatti részében, a (xvi) pontban. A megbízási szerződés ezen pontja – felperesek által is elfogadottan – előírta, hogy „A Szerződés bármely módosítását kizárólag a magyar jogszabályok és kiemelten a Kbt. rendelkezéseivel összhangban, írásban a Szerződéssel azonos módon lehet megkötni”.
  5. A megbízási szerződés idézett rendelkezésére figyelemmel nem kétséges, hogy alperes és felperesek között a megbízási szerződés módosítására nem került sor, és a felek olyan úgymond új szerződést sem kötöttek egymással, amely kapcsán teljesültek volna a megbízási szerződés létrejötte során teljesített tartalmi és alaki követelmények.
  6. A perben felperesek nem bizonyították, hogy az általuk állított szerződéskötésre, illetve szerződésmódosításra hol és mely időpontban került sor, továbbá a Választottbíróság azt sem találta bizonyítottnak, hogy a felek – a 1959-es Ptk. 205.§ (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően – megállapodtak volna egymással a jelen per tárgyává tett munkák, illetve szolgáltatásokkal összefüggő valamennyi lényeges kérdésről.
  7. Vitán felül ilyen lényeges, szerződésben szabályozandó kérdés kellett volna legyen az, hogy a felperesek által állításuk szerint teljesített, a megbízási szerződésben vállaltakhoz képest többletszolgáltatásnak számító munkák ellenértékét nem a megbízási szerződés szerinti díjátalány képezi, hanem a felperesi konzorcium ezen munkák ellenében a díjátalányon felül jogosult ellenszolgáltatásra.
  8. A szerződéses ellenszolgáltatásról, illetve annak a megbízási szerződés szerinti díjátalányhoz való jogi viszonyáról már csak amiatt is kifejezett szerződéses megállapodásra lett volna szükség, mivel felperesek szerint egyes szolgáltatásokra a megbízási, míg más, általuk teljesített „többletmunkára” a vállalkozási szerződésre irányadó sajátosságok a jellemzőek. A vállalkozási jellegű „pótmunkák” kapcsán pedig felmerülhet a kérdés, hogy a megbízási szerződés szerinti díjátalány a vállalkozási jellegűnek minősíthető „pótmunkákat” – minden további díjfizetés nélkül – ellentételezi-e.
  9. A felek azonban az ellenszolgáltatás fizetési kötelezettség tárgyi körére, mértékére, illetve az ellenszolgáltatás kiszámítási módjára nézve egyáltalán nem állapodtak meg egymással. Márpedig a szerződés létrejöttének megkerülhetetlen előfeltétele, hogy a felek között konszenzus, akarategység jöjjön létre a szerződés tárgyát képező lényeges kérdésekről. Ezt a per során a felperesek indítványára meghallgatott tanúk vallomásai sem bizonyították.
  10. A Választottbíróság, vizsgálva a felek közötti új szerződés, illetve szerződésmódosítás létrejöttének kérdését, jogi jelentőséget tulajdonított annak is, hogy a felperesekkel tárgyaló ún. „alperes nevében eljáró szervezet”, vagyis az [...], a megbízási szerződés módosítása vonatkozásában nem tehetett alperest kötelező nyilatkozatokat.
  11. Téves tehát felpereseknek a keresetlevélben és a per során tett további nyilatkozataikból leszűrhető azon állítása, miszerint az „alperes nevében eljáró szervezetnek” a per tárgyává tett szolgáltatásokkal kapcsolatos megállapításait, javaslatait, kezdeményezéseit oly módon kell értelmezni, mintha azokban maga alperes nyilatkozott volna arról, hogy elismeri-e a felperes által megjelölt „többletmunkák”, „pótmunkák” elvégzését.
  12. A Választottbíróság az elé tárt bizonyítékokból azt a következtetést vonta le, hogy alperes maga nem tett a szerződéskötéshez, illetve szerződésmódosításhoz szükséges, a 1959-es Ptk. szerződéskötésre vonatkozó rendelkezéseinek megfelelő nyilatkozatot.
  13. A Választottbíróság megítélése szerint tehát a felek között a megbízási szerződést módosító, illetve új szerződés azért nem jött létre, mivel alperes és felperesek nem állapodtak meg egymással az utóbb a per tárgyává tett szolgáltatásokkal összefüggő lényeges, a szerződéskötéshez elengedhetetlen kérdésekről.
  14. Ehhez képest nincs perdöntő jogi jelentősége annak, hogy mivel a felek között szóban vagy ráutaló magatartással történő szerződéskötést a perbeli időszakban hatályos jogszabályok, így a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény tiltották, az ily módon történő szerződéskötésre nem is lett volna törvényes lehetőség.
  15. A Választottbíróság mindazonáltal fontosnak tartja megjegyezni, hogy a közbeszerzési jognak a magánjogi szerződések megkötése rendjét meghatározó közjogi, kógens előírásait nem kizárólag az ajánlatkérő szervezeteknek kell figyelembe venniük, ezen szabályoknak nem csupán az ajánlatkérők a címzettjei, a jogszabályi rendelkezésektől az ún. ajánlattevőknek sem függetleníthetik magukat. Különösen nem akkor, ha mint a jelen ügyben, az állapítható meg, hogy a megbízási szerződés kifejezett szerződéses kötelezettségként rögzítette azt, hogy a felek egy esetleges szerződésmódosításkor a hatályos jogszabályi előírások betartásával, ezen belül pedig, kiemelten a közbeszerzési előríásokat figyelembe véve járhatnak csak el.
  16. Ha mindennek a jogalkalmazó nem tulajdonítana jelentőséget, úgy ezzel elismerné, hogy a közpénzek törvényes felhasználását biztosítani hivatott közbeszerzési normák eltérést nem engedő előírásai gyakorlatilag következmények nélkül félretehetők: a közpénzek sorsáról döntő ajánlatkérővel úgymond „magánjogi alapon” szerződő személy a „szerződés” teljesítését követelhetné arra hivatkozva, hogy a közbeszerzési rendelkezések megsértésére kizárólag a másik fél hibájából került sor, és az a felek közötti magánjogi kötelem létét nem befolyásolja. Az ilyen tartalmú értelmezés, illetve érvelés azonban elfogadhatatlan akkor, ha a közbeszerzési jogot olyan normák összességének tekintjük, amelynek nem pusztán alaki előírásai vannak, de amelyeknek a megkötendő szerződések tartalmára is meghatározó befolyásuk kell (kellene), hogy legyen.
  17. Mivel alperes és felperesek között nem jött létre új szerződés, illetve szerződésmódosítás, a Választottbíróság nem dönthetett arról, hogy amennyiben a felek között ezen szerződés (szerződésmódosítás) létrejött volna, úgy a szerződés (szerződésmódosítás) érvényes lenne-e.
  18. Ugyancsak nem dönthetett arról, hogy felperesek a létre nem jött szerződésből (szerződésmódosításból) fakadó szerződéses kötelezettségüknek eleget tettek-e, és ezért őket megilleti-e szolgáltatásuk ellenértéke, valamint, hogy az erre vonatkozó felperesi keresetben megjelölt pénzkövetelés összege megalapozott-e.
  19. A Választottbíróságnak figyelemmel kellett lennie arra, hogy felperesek perben érvényesített követelésének, vagyis a szerződésen alapuló díjfizetési kötelezettségnek fogalmi előfeltétele, hogy a felek a per tárgyává tett szolgáltatásokra nézve szerződést kössenek egymással. Ilyen szerződés, illetve szerződésmódosítás hányában felperesek szerződéses díjak megfizetésére irányuló követelése nem volt alapos.
  20. Mivel ilyen szerződés (szerződésmódosítás) létrejöttét felperes nem bizonyította, a Választottbíróság nem döntött abban a kérdésben, hogy a létre nem jött szerződésen, illetve szerződésmódosításon alapuló kötelezettségének felperesek részben vagy teljesen eleget tettek-e, valamint, hogy a felperesek keresetében új, illetve módosított szerződésen alapuló szolgáltatásokért a felperesek által követelt ellenérték összege megalapozott-e.
  21. Figyelemmel arra, hogy alperest a létre nem jött szerződés alapján nem terhelte fizetési kötelezettség, így azzal késedelembe sem eshetett. A Választottbíróság ezért felperesek késedelmi kereset megfizetése iránti követelését elutasította.
  22. A Választottbíróság fentieken kívül megvizsgálta a felperesek által keresetüknek az úgymond „másodlagosan” megjelölt kereseti jogcímeket is.
  23. Felperesek ezzel összefüggő előadásukban a 1959-es Ptk. 484.§-486.§-ait megjelölve, úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben a Választottbíróság úgy ítélné meg, hogy a felek között nem jött létre az új szerződés vagy szerződésmódosítás, úgy „(…) a felperes a perben érvényesített szolgáltatásai ellenértékét a Legfelsőbb Bíróság XXXII. Számú Polgári Elvi Döntése alapján a 1959-es Ptk. 486.§-ában szabályozott megbízás nélküli ügyvitel szabályainak megfelelő alkalmazásával is kéri megítélni”. Felperesek ezen felül hivatkoztak a 1959-es Ptk.361.§-ára, mint ami a jogalap nélküli gazdagodásra vonatkozó rendelkezéseket rögzíti.
  24. A Választottbíróság megítélése szerint a felperesek által megjelölt másodlagos jogcímekkel szöges ellentétben állnak felpereseknek a perben tett tényállításai.
  25. Felperesek, amint ezt a Választottbíróság az előzőekben bemutatta, a perben nem tettek arra vonatkozó tényállítást, miszerint alperes és felperesek között nem jött létre a per tárgyát képező szolgáltatások vonatkozásában szerződés, illetve szerződésmódosítás. Ellenkezőleg, az általuk előterjesztett bizonyítékokkal azt kívánták bizonyítani, hogy a per tárgyává tett szolgáltatások ellenérték fejében történő elvégzésére közöttük a szerződés, illetve szerződésmódosítás létrejött. Felperesek nem állították és nem bizonyították, hogy a per tárgyává tett munkák elvégzésére úgy került sor, hogy tisztában voltak azzal, hogy – a megbízás nélküli ügyvitel fogalmi elemeinek megfelelve – „idegen ügyet látnak el”. A perben nem bizonyították, annak a bizonyítására nem is törekedtek, hogy a per tárgyává tett munkákkal összefüggésben akár a megbízás nélküli ügyvitel, akár a jogalap nélküli gazdagodás szabályai irányadóak lennének, létezne olyan perbeli bizonyított tényállás, amely ezen jogszabályhelyekre hivatkozást valós jogcímmé tenné.
  26. Felperesek maguk is úgy fogalmaztak a 2020. október 12. napján kelt beadványukban, hogy az eképpen megjelölt, „másodlagos” jogcímek arra „a nem várt esetre” vonatkoznak, ha a Választottbíróság nem találná megalapozottnak a felek közötti új szerződés (szerződésmódosítás) létrejöttére vonatkozó bizonyítékaikat. Felperesek a „másodlagos” jogcímre tehát mintegy „jobb meggyőződésük” ellenére hivatkoztak, és kísérletet se tettek annak ténybeli megalapozására, mivel az ellentétes lett volna a perben következetesen képviselt tényállításaikkal. A Választottbíróság megítélése szerint mindezekre figyelemmel a felperesek tényelőadásával ellentétes jogcímmegjelölések a perbeli követelések szempontjából nem voltak alaposak.
  27. A Választottbíróság az előzőekben előadottakra figyelemmel felperesek keresetét mind a főkövetelésként megjelölt […] Euró vonatkozásában, mind pedig az ezen összeg után 2010. március 10 napjától számított késedelmi kamat tekintetében elutasította.

(Vb/11199)

X public.szechenyi.title