AA

5/5/2020.

I. Kölcsönszerződés alapján a hitelező meghatározott pénzösszeg fizetésére, az adós a pénzösszeg szerződés szerinti későbbi időpontban a hitelezőnek történő visszafizetésére és kamat fizetésére köteles. [Ptk. 6:383. §] II. Ha a kötelezett és a jogosult megállapodik egy harmadik személlyel abban, hogy az a kötelezettnek a jogosulttal szemben fennálló kötelezettségét átvállalja, a jogosult a szolgáltatást kizárólag az átvállalótól követelheti. [Ptk. 6:203. §. (1) bekezdés]

Az ítélet alapjául szolgáló tényállás

[1] Felperes, mint kölcsönadó, és a Kötelezett, mint kölcsönvevő 2016. augusztusában kölcsönszerződést kötöttek 15.000.000,-Ft és járulékai erejéig. 2018. januárjában a Kötelezett az általa is aláírt tartozásátvállalásról szóló megállapodásban elismerte tartozásának fennállását, egyúttal megállapodott Alperessel, hogy a 15.000.000,-Ft-ból átvállal 7.500.000,-Ft összeget és ennek járulékait.

[2] Tekintettel arra, hogy Alperes a tartozásátvállalásról szóló megállapodásban megjelölt határidőben, majd az azt követő felszólításban megjelölt határidőben sem teljesített a fizetési kötelezettségét, Felperes a Választottbírósághoz fordult, hogy kötelezze Alperest a meg nem fizetett 7.500.000,-Ft összeg és járulékai megfizetésére.

 

A választottbírósági eljárás

[3] A Választottbíróság 2020 januárjában előkészítő egyeztetést tartott, amin Alperes szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg, és bár utólag betegségre való hivatkozással kimentését kérte, betegségét nem igazolta.

[4] A Választottbíróság ezt követően 2020 februárjában tárgyalást tartott, amelyen Alperes szabályszerű idézés ellenére továbbra is távol maradt, érdemi védekezést és igazolt kimentést nem terjesztett elő. Mindezekre tekintettel a Választottbíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok és iratok alapján hozta meg az ítéletét.

 

A Választottbíróság ítélete

[5] A Választottbíróság a jogvita körülményeit tisztázottnak tekintette és a rendelkezésre álló iratok alapján megállapította, hogy a Felperes keresete alapos.

[6] A Választottbíróság a Felperes kereseti kérelmének helyt adott, az Alperest 7.500.000,-Ft tőkeösszeg és járulékai megfizetésére, továbbá a Felperes ügyvédi költségeinek megtérítésére és az eljárás költségeinek viselésére kötelezte.

(Vb/19035)

 

X public.szechenyi.title