AA

Üzleti delegáció Közép- és Dél-Szerbiába

2022. június 09.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Nyugat-balkáni Tagozata Magyarország belgrádi Nagykövetségével együttműködésben, Galambos Attila tagozati elnök vezetésével 10 fős üzleti delegációt szervezett Leskovácba és Kragujevácba 2022. május 31. – június 3. között. A kiutazás a a KKM pénzügyi támogatásával (NEXT-KPI) valósult meg, a résztvevők június 1-én Leskovácban, június 2-án pedig Kragujevácban vehettek részt üzleti fórumokon.

Június 1-én a leskováci székhelyű Jablanica és Pcinja regionális kamara egy szűkkörű megbeszélést, majd sajtótájékoztatót követően üzleti fórumot szervezett, melyen részt vett és köszöntőt mondott Goran Jovic, a leskováci kamara elnöke, Dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, valamint Galambos Attila, a Magyar Kereskedelmi Kamara Nyugat-Balkáni Tagozatának elnöke. Az eseményen jelen volt Milan Radunović kragujeváci és Miloje Branković niši tiszteletbeli konzul, Ivan Bogdanović, Lebane polgármestere, Scherczer Károly, belgrádi külgazdasági attasé, valamint számos magyar cég és a Jablanica és Pcinja közigazgatási körzetben működő cég képviselői. Az MKIK és a leskováci kamara együttműködése 2021-ben kezdődött egy együttműködési megállapodás aláírásával, majd az MKIK Nyugat-balkáni Tagozata Info Pontjának megnyitásával, mely célra a helyi kamara külön helyiséget alakított ki székházában.

A fórumon elhangzó köszöntőkben kiemelték, hogy a jó politikai kapcsolatok kiváló alapot teremtenek a magyar és a szerb cégek együttműködéséhez, a kétoldalú kereskedelmi forgalom folyamatosan új rekordokat dönt, 2021-ben elérte a 3,8 milliárd eurót, mely (az első negyedéves adatokból kiindulva) idén még magasabb lehet. A magyar kormány 2018 óta támogatja a magyar cégek nyugat-balkáni beruházásait, melynek köszönhetően 20 magyar cég kapott állami finanszírozást szerbiai befektetésekhez.

Magyarország Szerbia harmadik, Európában pedig a második legfontosabb külkereskedelmi partnere. A Belgrádtól délre fekvő régiókban működő cégekkel való együttműködés hozzájárulhat a kapcsolatok továbbfejlesztéséhez, melyre kiváló lehetőséget biztosított a fórumot követő üzletember-találkozó.

Június 2-án a kragujeváci székhelyű Jablanica és Pcinja regionális kamara a kragujeváci önkormányzattal és a MIND Milanovic Industries Grouppal együttműködésben szervezett üzleti fórumot a MIND ipari parkban.

Elsőként Nikola Dasic, Kragujevac polgármestere köszöntötte a résztvevőket és ismertette a város és a régió kiemelt infrastrukturális projektjeit, majd Darko Doric, a MIND Milanovic Industries Group igazgatója mondott köszöntőt és mutatta be az ipari parkot.

Predrag Lučić a kragujeváci kamara elnöke elmondta, hogy 2018-ban nyílt meg Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa Kragujevácban, és kiemelte, hogy egyes infrastrukturális projektek magyar partnerekkel együttműködve valósulnak meg a városban. Beszélt arról is, hogy az együttműködés alapja a helyi kamara és az MKIK Nyugat-balkáni Tagozata által 2018-ban aláírt együttműködési megállapodás, valamint a Tagozat helyi kamarában megnyitott Info Pontja. Előadásában a régió üzleti lehetőségeit mutatta be és elmondta, hogy Šumadija és Pomoravlje körzet Magyarországgal lebonyolított külkereskedelmi forgalmának értéke 2018-ban összesen 57 millió eurót tett ki, mely 2021-ben ennek négyszeresére nőtt, és meghaladta a 228 millió eurót.

Galambos Attila, az MKIK Nyugat-Balkáni Tagozatának elnöke megerősítette, hogy a Tagozat kragujeváci Info Pontjának megnyitása fontos a két ország gazdasági együttműködése szempontjából, jelenleg a Bubanji-tó tisztítását és a szennyvíz feldolgozását tervezik előkészíteni.

Scherczer Károly, Magyarország belgrádi nagykövetségének külgazdasági attaséja a magyar-szerb kereskedelmi kapcsolatokról, a szerbiai magyar befektetésekről és az együttműködési lehetőségekről tartott előadást.

A beszédeket követően a magyar cégek képviselői tárgyalásokat folytattak a szerb cégek képviselőivel.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title