AA

Pénzügyi Munkabizottság ülése

2018. december 12.

Az MKIK Pénzügyi Munkabizottsága 2018. november 29-én tartotta soron következő ülését, amelyet dr. Csapó András, az MKB Bank Jogi, Kormányzati és Kiemelt ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese nyitott meg.

A Munkabizottság alapvető célja, hogy a bankszektor és a kis- és középvállalati szektor (kkv) között hatékony rendszer jöjjön létre, illetve, hogy a banki szféra hitelével megfelelőbben tudja a gazdasági szféra működését elősegíteni. A cél megvalósulása érdekében a június 14-én megtartott alakuló ülésen a Munkabizottság feladatul tűzte ki, hogy egy vállalati kutatást végez online kérdőív segítségével, ami a kis- és középvállalkozások bankolási szokásaira terjedt ki.

Varjas Úr, az MKB Bank Észak- Keleti Vállalati Régióigazgatóság Vállalati régióigazgatójának előadásából kiderült a vállalati kutatás kérdései elsősorban a vállalkozások megismerésére, a bankokkal való kapcsolatuk feltárására, illetve a finanszírozásban azonosítható gátak nevesítésére irányultak. Az előadás utalt arra, hogy a jövőre nézve jók a piaci kilátások, hiszen a vállalkozások további beruházások megvalósítását tervezik, ugyanakkor a Munkabizottság további irányokat jelölt ki a bürokratikus rendszer optimalizálását tekintve. A kutatás eredményei alapján a Munkacsoport további kutatásokat tervez végezni, illetve konkrét ajánlásokat fog megfogalmazni, hiszen arra is fény derült, hogy:

- a vállalkozások által kifogásolt szakmai gyakorlat az, hogy a hitelkérelmüket a bankok indoklás nélkül utasítják el,

- a bankok és a vállalkozások közötti együttműködés, kommunikáció nem hatékony,

- az EU-s pályázatok esetében az adminisztráció túlzottan nagy teher.

Az ülés további részében Pulai György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője a Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) konstrukcióját mutatta be. Az MNB álláspontja szerint a jelenlegi hitelezési volumen megfelelő, azonban annak szerkezeti összetételének további javítását fogja szolgálni az NHP fix konstrukció, amely az NHP korábbi szakaszainál célzottabbnak tekinthető, mivel csak 3 évnél hosszabb futamidejű, beruházási célú hitelek nyújthatók (max. 10 év) ennek keretében.  Az NHP Fix lehetőséget teremt arra, hogy a finanszírozott beruházások megvalósításával a vállalkozások tovább javítsák versenyképességi pozíciójukat.

A Pénzügyi Munkabizottság az ülés végén újabb feladatokat tűzött ki célul maga elé, amelyek alapvetően a vállalati hitelezés támogatását, illetve a bank-és ügyfélkapcsolatok erősítését fogják szolgálni.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Termelése elmúlt évi 1,5 százalékos visszaesése után az idén újabb 1,5 százalékkal tovább csökken a német ipar teljesítménye.
A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet drezdai fiókintézete elemzést készített az „új tagországok” munkavállalói Németországban történt megjelenéséről és a tevékenységükkel kapcsolatos tapasztalatokról.
X public.szechenyi.title