AA

Külgazdasági hírek

Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A nagy nemzetközi szervezetek és a hazai kutatói műhelyek előrejelzései szerint a német gazdaság továbbra sem lépett az élénkülés útjára. A helyben járással kapcsolatos véleményeket a gazdaság szereplői körében végzett felmérés eredményei is megerősítik.
A világ országaiban működő német kamarai szervezetek és képviseletek ez év tavaszán is elkészítették hagyományos, a tagvállalataiknak a világgazdasági kilátásokról és saját üzletmenetükkel kapcsolatos várakozásairól szóló jelentését.
Az építőipari és az ipari vállalatok helyzetmegítélését továbbra is borúlátás jellemzi, míg a szolgáltatási tevékenységet folytató vállalatok általában jóval bizakodóbbak. A fogyasztói bizalom mindeközben változatlanul nagyon alacsony.
A 180 egyetemi közgazdász körében végzett közös felmérésben az egyetemi professzorok az iskolai osztályzás szerint „még elégséges” jelzővel osztályozták a német gazdaság telephelyi feltételeit.
A Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) elnökének budapesti látogatása alkalmából az MKIK Magyar-kínai üzleti rendezvényt szervezett.
Termelése elmúlt évi 1,5 százalékos visszaesése után az idén újabb 1,5 százalékkal tovább csökken a német ipar teljesítménye.
A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet drezdai fiókintézete elemzést készített az „új tagországok” munkavállalói Németországban történt megjelenéséről és a tevékenységükkel kapcsolatos tapasztalatokról.
X public.szechenyi.title