A vendéglátó vállalkozók etikai kódexe
I. Bevezetés
A kamarai tag vendéglátó vállalkozók etikai kódexe a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény előírásainak megfelelően készült Etikai Kódexben foglaltak alapján került összeállításra. Célja, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába tömörült területi kamarák tagjai, a vendéglátó vállalkozók közössége és az üzleti élet minden szereplője számára utat mutasson a tisztességes versenyzés, a becsületes üzleti magatartás, az elvárható piaci és más üzleti cselekedetek tekintetében. Ezen túlmenően alapul szolgál az etikai eljárásokhoz és általában a vendéglátó vállalkozók, piaci szereplők magatartása kialakításához és megítéléséhez. A kódex a kereskedelmi és iparkamarákba tömörült vendéglátó vállalkozók közösségének álláspontját képviseli az erkölcsös és a nem erkölcsös magatartás tekintetében. Ily módon a vendéglátó vállalkozók etikai kódexe a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a területi kereskedelmi és iparkamrák etikai kódexével együtt értelmezhető és alkalmazható.
A jogrend, a körülmények és a közfelfogás változásával összefüggésben indokolt a kódex időről időre történő felfrissítése. A vendéglátó vállalkozók etikai kódexének időről időre történő újraalkotását az előzőeken kívül az is indokolja, hogy idővel mind maga a szakma, mind pedig a vele szemben támasztott követelmények és elvárások is változnak.
A vendéglátás napjainkban egyre nagyobb jelentőségű gazdasági szakágazat. A szakágazat üzleti sikere, hazánk, és ezen belül vendéglátási kultúránk kedvező nemzetközi megítélése, valamint a jó társadalmi közérzet is egyaránt megköveteli, hogy a vendéglátó vállalkozók a törvényeket tiszteletben tartva, az általános és a szakmai etikai követelmények normáinak megfelelve végezzék munkájukat.
Az etikai kódex a vendéglátás különböző területein dolgozó szakemberek számára ajánlásokat, irányelveket fogalmaz meg a tisztességes verseny elvének, gyakorlatának érvényre juttatása, a vendégek mindenkor elégedettségre okot adó kiszolgálása érdekében. Az elmúlt években az átalakuló társadalmi, gazdasági körülmények miatt a vendéglátásban is számos etikátlan magatartásforma - pl. tisztességtelen ár, minőségrontás, kíméletlen konkurencia harc - került felszínre.
Az ilyen jelenségek elleni fellépés, a szakma jó hírnevének védelme valamennyi tisztességesen dolgozó vendéglátó vállalkozó fontos érdeke. Így a jelen kódex célja, hogy segítse a vendéglátó vállalkozók együttműködését, a szakma társadalmi elismertségének növelését, erősítse a szakmai tisztességbe vetett bizalmat, és a fenti követelmények teljesítésével járuljon hozzá vendégeink mind magasabb szinten történő kiszolgálásához.
A kódex megalkotása kapcsán arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy az etikátlan magatartásokkal szemben mindenekelőtt a vonatkozó törvények következetes betartása, továbbá a szakmai és társadalmi közvélemény, a nyilvánosság ítélete hívható segítségül.
II. A Kódex hatálya
A Kódex hatálya a területi kamarák vendéglátó tevékenységet végző tagjaira (továbbiakban: vendéglátó vállalkozók) terjed ki.
II. Általános irányelvek
- A vendéglátó vállalkozónak üzleti tevékenységét a kölcsönös együttműködés szellemében, az üzleti erkölcs és a tisztességes verseny elvének megfelelően kell folytatnia, továbbá figyelemmel kell lennie az általánosan elfogadott üzleti szokásokra. Az üzleti tisztességbe ütköző magatartás akkor is elítélendő, ha az jogszabályi előírást nem sért.
- A vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozó üzleti tevékenységére a jelen etikai kódexben meghatározott normák vonatkoznak. Az üzleti tevékenység során tapasztalt etikátlan magatartás elbírálásánál a területi Kereskedelmi és Iparkamara (továbbiakban KIK) Etikai Bizottsága a vonatkozó jogszabályokon kívül, a jelen etikai kódexben foglaltakat is alkalmazza.
- A jelen kódex alkalmazása során a vendéglátó vállalkozó által bármely jogviszony keretében alkalmazott személy eljárása, magatartása, mulasztása az etikai felelősség szempontjából úgy minősül, mintha az a vendéglátó vállalkozó cselekménye lenne. Ily módon a jelen kódex vendéglátó vállalkozókra meghatározott etikai követelményeit alkalmazottai tekintetében is értelmezni, illetve alkalmazni kell.
- A vendéglátó vállalkozó jogellenes cselekmény folytatását üzletében nem tűrheti meg. Amennyiben a vendéglátó üzlet bűncselekmény felderítése során érintetté válik, a vendéglátó vállalkozó köteles az eljáró hatóság munkáját segíteni.
- A vendéglátó üzlet igénybevételének lehetőségében és a kiszolgálás során a vendégek közötti bármilyen diszkrimináció nem megengedett, kivéve az üzlet jellegéből következő és egyértelműen feltüntetett korlátozást.
- A vendéglátó vállalkozónak arra kell törekednie, hogy üzletében az adott technikai és személyi feltételek mellett a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsa. Ehhez a vendéglátó vállalkozó részéről lelkiismeretes, kulturált és szakértelemmel végzett munkára van szükség.
IV. Szakmai és gyakorlati irányelvek
A vendéggel való bánásmód, viselkedés, kultúra
1. A vendéglátó üzlet állapota
A vendéglátó üzletek külső és belső képének, berendezésének felszerelésének, közvetlen környezetének meg kell felelni az üzletkörére, kategóriájára előírt jogszabályi követelményeknek. Rendkívül fontos, hogy a vendégekkel közvetlen kapcsolatba kerülő eszközök kifogástalan higiéniai és sérülésmentes esztétikai állapotúak legyenek. Külön figyelmet kell fordítani e mellett a vizes mellékhelyiségek (WC, mosdó) folyamatos tisztántartására.
2. A kiszolgálás
- A vendéglátó vállalkozó megjelenése, öltözete mindig ápolt, tiszta legyen. Amennyiben az üzlet jellege erre lehetőséget ad, ajánlott a formaruha viselése. Kerülendő azonban az ékszerek túlzott és hivalkodó viselése.
- A vendéglátó vállalkozó a vendéggel a megszólításnál, a kiszolgálás során és a vendég távozásakor mindvégig legyen udvarias, tapintatos, figyelmes, előzékeny. A vendéggel szembeni türelmetlen, agresszív, fölényes, kioktató fellépés megengedhetetlen.
- A vendéglátó vállalkozó törekedjen a vendég igényeinek minél alaposabb megismerésére. Álljon a vendég rendelkezésére az igényelt termék vagy szolgáltatás kiválasztásában. A vendéggel kívánságára ismertesse az átlagostól eltérő étkezési szokásokat, ízeket, technológiákat, adjon korrekt tájékoztatást a várakozási időről és az esetleges különleges kívánság teljesíthetőségéről.
- A vendégek kiszolgálását minden esetben azonos színvonalon kell biztosítani.
- A vendégek agresszív módon történő fogyasztásra ösztönzése, valamint az ily módon történő vendégszerzés nem megengedett.
3. A kínálat
A vendéglátó üzlet kínálata kizárólag olyan termékeket és szolgáltatásokat tartalmazzon, amelyek teljesítése biztosított. Ez a követelmény érvényesüljön mind a felhasznált nyersanyagok, mind pedig az elkészítési - kiszolgálási technológiák esetében, továbbá legyen biztosított a szükséges eszközháttér is. A kínálat összeállításánál a vendéglátó vállalkozó lehetősége szerint törekedjen a korszerű táplálkozási igényeknek megfelelő, sokoldalú választék biztosítására.
4. Vitás kérdések rendezése
- A vendéglátó vállalkozó és a vendég közötti vita esetén a vendéglátó vállalkozónak törekedni kell a vitás kérdés mindkét felet kielégítő gyors, az üzlet rendjét nem zavaró megoldására. Nem megengedett a vendég megsértése, különösen kerülendő a trágár szavak használata és a tettlegesség. Mindez nem korlátozza a vendéglátó vállalkozónak azon lehetőségét, hogy az üzlet rendjének fenntartása, ideértve a munkavállalókat ért sérelmeket is, illetve jogainak érvényesítése érdekében a rendelkezésére álló, valamennyi törvényes eszközt igénybe vegye.
- Amennyiben a vendég a vendéglátó vállalkozó bármely cselekménye miatt panasszal kíván élni, fel kell hívni a figyelmét arra, hogy ezt a vásárlók könyve segítségével teheti meg. A vendéget erőszakkal, fenyegetéssel vagy más módon megakadályozni a “vásárlók könyve” igénybevételében, illetve a jogérvényesítés érdekében az illetékes szervezetekhez fordulásban, nem megengedett.
- Amennyiben a vendéglátó vállalkozó a vendéget ért kárért a felelősségét elismeri, törekedjék a jogos, illetve méltányos kárigény mielőbbi kiegyenlítésére.
5. Az ármegállapítás
A vendéglátó vállalkozó által kínált termék vagy szolgáltatás ára álljon arányban az üzletben nyújtott szolgáltatás színvonalával, az üzlet felszereltségével, berendezésével, ettől eltérő aránytalan árat megállapítani nem lehet.
6. Tájékoztatás az árról
- A termék vagy szolgáltatás áráról való tájékoztatáshoz a vendégnek a jogszabályból fakadó kötelezettségen túl is minden segítséget meg kell adni.
- Az árakat az étel- és itallapon, egyéb árlapon, ártáblán, vagy egyedi árkiírással jól olvashatóan kell feltüntetni. Hasonlóan korrekt ártájékoztatás várható el az egyéb éttermi szolgáltatási díjak közlése esetében is.
- A hazai vendéglátás üzleti szokásai figyelembevételével ajánlott, hogy az étlapon az ételek árai a köreteket megnevezve, illetve árukat tartalmazva kerüljenek feltüntetésre. Ellenkező esetben a köret külön felszámítására az étlapon jól láthatóan fel kell hívni a vendég figyelmét, továbbá a rendeléskor ezt vele szóban közölni kell. Félrevezető, ezért kerülendő, hogy az étlapon a tradicionálisan körettel értendő (pl. csirkepaprikás, brassói aprópecsenye stb.) ételek ára úgy kerüljön feltüntetésre, hogy az a köret árát ne tartalmazza.
7. Fizetés, számlaadás
- A fogyasztás befejezésével a fogyasztásról szóló bizonylat kizárólag a vendég kérésére készíthető el. Nem megengedett a fizetés sürgetésével, a bizonylat kérés nélküli elkészítésével a vendéget távozásra bírni. A vendéglátó vállalkozó az üzlet zárását (műszakváltást) megelőző időszakban, illetve akkor kezdeményezheti a fogyasztás összegének kifizetését, ha a vendégnek az üzlet rendjét megzavaró magatartása erre okot ad vagy kétségessé válik a fogyasztás ellenértékének kifizetése.
- Az elszámolást minden esetben - a vendég külön kérése nélkül is - ki kell állítani, oly módon, hogy az a fogyasztást tételesen részletezve, olvashatóan és helyesen tartalmazza. Kézzel írott összeadás esetén ajánlott az összeadás helyességének kontrollálása. Kérésére a vendéget segíteni kell az elszámolás áttekintésében, ellenőrzésében.
- Amennyiben a számla kifizetésének többféle módja biztosított, (pl. bankkártya is,) erre nézve a vendég választása az irányadó.
- A számla összegén felüli fizetés (pl. borravaló, zenekarnak szánt juttatás stb.) a vendég döntésén alapul. Ezért kifogásolható, hogy ha a számla végösszege ezen juttatásokat automatikusan tartalmazza, kivéve az étlapon jól láthatóan feltüntetett kötelező szervízdíjat. Nem megengedett a borravalót bármely módon igényelni.
A jó hírnév védelme
8. A hírnév- és hitelrontás tilalma
A vendéglátó vállalkozók egymás jó hírnevét semmilyen módon nem sérthetik meg, tilos jogellenes vagy etikátlan magatartással más vendéglátó vállalkozónak hátrányt okozni.
9. Hírnév- illetve hitelrontásnak minősülő cselekedetek
Hírnév- illetve hitelrontásnak minősül különösen:
- más vendéglátó vállalkozó személyére, magánéletére vonatkozó, őt rossz színben feltüntető, valótlan állítás,
- más vendéglátó vállalkozó üzletére, üzleti tevékenységének körülményeire, az általa nyújtott szolgáltatás színvonalára vonatkozó sértő, lekicsinylő állítás,
- más vendéglátó vállalkozó valamely üzletének megszűnésére, más vállalkozással való üzleti kapcsolatra, egyesülésre, vagy a tulajdonos személyének megváltozására vonatkozó alaptalan állítás.
10. A jogellenes, illetve etikátlan támadásokkal szembeni szakmai szolidaritás
Más vendéglátó vállalkozót ért jogellenes, illetve etikátlan támadás esetén a vendéglátó vállalkozó köteles a szakmai szolidaritás elve szerint eljárni, lehetőségei szerint közreműködni a való tények megismertetése, az erkölcsi és jogi elégtétel érdekében.
Az üzleti titok védelme
11. Üzleti titok megsértésének tilalma
- Az üzleti titok jogosulatlan megszerezése és felhasználása, mással való közlése nem megengedett.
- Különösen etikátlan magatartásnak minősül más vendéglátó vállalkozó üzletfelei névsorának tisztességtelen megszerzése a saját vendégkör bővítése céljából.
Reklám
12. Az etikus reklám követelményei
- A vendéglátó vállalkozó hirdetéseiben, egyéb kiadványaiban nem alkalmazhat hamis, illetve megtévesztésre alkalmas információt. A tájékoztatás az üzletre, a termékekre, a szolgáltatásokra vonatkozó valósághű adatokat a valós tények és körülmények elhallgatása nélkül tartalmazza.
- Helytelenítendő a túlzó reklám, amely a vendéglátó vállalkozó üzlete által nyújtott előnyöket, lehetőségeket a valóságosnál lényegesen jobb színben tünteti fel.
- Nem megengedhető a más üzlettel, annak szolgáltatásával, kínálatával való megtévesztő, más jó hírnevének alaptalan megsértésére alkalmas összehasonlítás útján történő reklámozás.
A munkáltató, munkavállaló
13. A munkáltató kötelezettségei
- A vendéglátó vállalkozó a vendéggel közvetlenül érintkező munkakörökben olyan munkavállalót alkalmazzon, aki szakmai ismeretei, kapcsolatteremtő készsége és megjelenése alapján alkalmas a vendéglátó vállalkozó kötelezettségeinek teljesítésére.
- A vendéglátó vállalkozó jogilag és erkölcsileg is felelős alkalmazottjának a munkakörében végrehajtott cselekményeiért.
- A vendéglátó vállalkozó tartsa tiszteletben alkalmazottja személyiségi jogait, és legyen tekintettel az alkalmazott érdekeire. Részére adjon meg minden olyan információt, amely a szakszerű munkavégzéshez szükséges.
- A vendéglátó vállalkozó - megkeresésére - adjon tájékoztatást más vendéglátó vállalkozónak arról, ha volt alkalmazottját erkölcsi okokból vagy alkalmatlanság címén bocsátotta el, azonban ez esetben is tartsa tiszteletben volt alkalmazottja személyiségi jogait.
- A vendéglátó vállalkozó gondoskodjék a szakmai vezető és alkalmazottai képzéséről, e kötelezettsége fokozottan jelentkezik a fiatal munkavállalók esetében.
14. A munkavállaló etikátlan “átcsábításának” tilalma
- Súlyosan elítélendő a vendéglátó vállalkozó alkalmazottjának munkahely változtatásra történő rábírása, illetve ennek sugalmazása, ha e cselekedet mögött az üzleti erkölcsbe ütköző körülmény húzódik meg. Ilyen körülmény különösen, ha az alkalmazottat a munkaszerződés megszegésére bírják rá, továbbá ha az alkalmazott átcsábítását üzleti titok megismerése motiválja.
- Elítélendő, ha az alkalmazott számára irreálisan magas fizetés megajánlásával munkaadója üzleti stabilitását kívánják megingatni.
Hatálybalépés, eljárási és alkalmazási szabályok
15. Hatálybalépés és határozati javaslat
A jelen etikai kódexet az MKIK 2001. február 8-án megtartott XI. küldöttgyűlése elfogadta és hatályba léptette, egyidejűleg hatályon kívül helyezte a korábbi 1999. május 31-én elfogadott dokumentumot.