AA

Az ATA igazolvány előnyei

Az ATA igazolvány használata a vállalkozások külpiaci megjelenését, külpiaci tevékenységét könnyíti meg.

Az ATA igazolvánnyal Ön pénzt, időt és fáradságot takaríthat meg!

 

 

Mi az ATA igazolvány?                     

 

Az ATA egy betűszó, amely az ideiglenes behozatal kifejezés angol és francia megfelelőjének kezdőbetűiből áll: Admission Temporaire/Temporary Admission.

 

Az ATA igazolvány alkalmazását nemzetközi vámegyezmények, az ATA Egyezmény és az Isztambuli Egyezmény, valamint az egyes elfogadó országok saját törvényei szabályozzák.

Az ATA igazolvány egy olyan, már több mint 50 éve sikeresen használt nemzetközi vámokmány, amely jelentősen leegyszerűsíti az áruk harmadik országba történő ideiglenes bevitelét.

 

Milyen előnyei vannak az ATA igazolvány használatának?

Amikor a termékeinket egy külföldi kiállításon, vásáron szeretnénk bemutatni, vagy a saját munkaeszközeinkre külföldön is szükségünk van, és ezért ezeket a termékeket, munkaeszközöket egy bizonyos időtartamra be szeretnénk vinni a külföldi országba, a be- és kivitel problémamentes lebonyolítása érdekében a külföldi vámhatóságtól ideiglenes beviteli vámeljárást kérelmezünk.

Az ATA igazolvány lehetővé teszi, hogy Ön az érvényességi időn belül akár több alkalommal is beszállítsa a termékét egy vagy több, az igazolványt elfogadó külföldi országba anélkül, hogy a normál ideiglenes beviteli eljárásban általában szokásos vámbiztosítékot a külföldi vámhatóság számára a határátlépéskor megfizetné. Az ATA igazolvánnyal szállított áruk esetleges beviteli vámjának, adójának a megfizetését ugyanis, egy nemzetközi garancialáncot alkotva, az igazolványt kibocsátó kereskedelmi és iparkamarák garantálják az elfogadó országok vámhatóságai részére.

 

 • Az ATA igazolvány kiváltásával az Ön költségei előre kalkulálhatók, hiszen a kamarai költségeken felül, az igazolvány szabályos használata esetén, további összegekkel (pl. beviteli vám, adó, egyéb illeték) már nem szükséges számolnia az igazolványt elfogadó beviteli vagy tranzitországokban.
 • Az ATA igazolvány gördülékennyé teszi a határátlépést, hiszen Önnek az utazása során ugyanazt a már előre kitöltött vámokmányt kell benyújtania minden elfogadó országban, minden vámkezelésnél.
 • Az ATA igazolvány kiváltása rövid időt vesz igénybe, és a színes lapoknak köszönhetően a használata egyszerű, könnyen követhető.
 • Az ATA igazolványt magánszemélyek és vállalkozások egyaránt használhatják.
 • Az ATA igazolvány árujegyzékében felsorolt árukra az érvényességi időn belül akár több alkalommal és részszállítmányonként is kezdeményezhető ideiglenes beviteli, kiviteli vagy árutovábbítási vámeljárás.

 

Milyen áruk szállíthatók az ATA igazolvánnyal?

Olyan áruk széles köre, amelyeket

 • kiállításon, vásáron, bemutatón történő használatra,
 • szakmai felszerelésként*,
 • kereskedelmi mintaként,
 • sportcélokra,
 • oktatási, tudományos és kulturális céllal,
 • személyes használati tárgyként stb.,

ideiglenesen szállítanak ki az Európai Unió vámterületéről, és változatlan állapotban, újra-behozatalra szánnak.
(*Szakmai felszerelés alatt kizárólag a vámegyezményekben szereplő árukat lehet figyelembe venni)
Nem használható az ATA igazolvány postai forgalomban, fogyasztási cikkek szállításához, gazdasági tevékenység végzéséhez. Az ATA igazolvány használatát szabályozó vámegyezményekben (az ATA Egyezményben és az Isztambuli Egyezményben) részletesen olvashat a lehetséges alkalmazási körökről, a szállítható áruk köréről.

 

Hol használható az ATA igazolvány?

Az ATA igazolványt ma már világszerte 79 országban elfogadják. Az elfogadó országok száma évről évre növekszik. A vámegyezményekhez eddig az alábbi országok csatlakoztak:

Albánia
Algéria
Amerikai Egyesült Államok
Andorra
Ausztrália
Bahrein
Bosznia-Hercegovina
Brazília
Chile
Dél-afrikai Köztársaság
Dél-Korea
Egyesült Arab Emírségek

Egyesült Királyság
Elefántcsontpart
Fehéroroszország
Gibraltár
Hongkong
India
Indonézia

Irán
Izland
Izrael
Japán
Kanada
Katar
Kazahsztán
Kína
Libanon
Macedónia
Madagaszkár
Makaó
Malajzia
Marokkó
Mauritius
Mexikó
Moldova
Mongólia

Montenegró
Norvégia
Oroszország
Pakisztán
Srí Lanka
Svájc
Szenegál
Szerbia
Szingapúr
Tajvan**
Thaiföld
Törökország
Tunézia
Ukrajna
Új-Zéland

Vietnám
az Európai Unió tagországai***

 

** Tajvan esetében az úgynevezett CPD Kína/Tajvan igazolvány használandó

*** Az uniós áruk Magyarországról az Európai Unió tagországaiba történő szállításainál nem szükséges kiváltani az ATA igazolványt

 

Arról, hogy az egyes elfogadó országokba milyen célból szállíthatók áruk az ATA igazolvánnyal, kérjük, hogy előzetesen tájékozódjon az igazolványt kibocsátó területi kamaráknál.

 

Mennyi ideig érvényes az ATA igazolvány?

Az ATA igazolvány a kibocsátástól számított 1 évig érvényes.

Számos tagország elfogadja az úgynevezett csatlakozó igazolványt (Anschluss-Carnet, Replacement carnet), amely akár további 1 évvel meghosszabbíthatja az eredeti igazolvány érvényességét.

 

Mennyibe kerül?

Az ATA igazolvány hitelesítésének a díját a kivitelre szánt áru értéke alapján kalkuláljuk.

A kiváltáskor, a nem rendeltetésszerű használat esetére, egyszeri óvadék letétele szükséges, amely összeget a kamara az igazolvánnyal történt elszámolást követően felszabadít.

Az aktuális kibocsátási és hitelesítési díjakról, az óvadék mértékéről az Önhöz legközelebbi kibocsátó kamaránál érdeklődhet.

 

Hol válthatom ki az igazolványt és mennyi időt vesz igénybe az ügyintézés?

Az ATA igazolványt országszerte 22 területi kamarában, valamint a kihelyezett irodákban tudja kiváltani. A kamarai munkatársak segítségével az Ön úti céljának és útitervének megfelelően összeállított, helyesen kitöltött igazolványt, a kamarai ATA szerződés aláírását követően, a területi kamarák ügyfélfogadási időben hitelesítik.

 

Jelen tájékoztatás nem teljes körű. Az ATA igazolvány kiváltásával és használatával kapcsolatos további kérdések esetén a kibocsátó kamarák okmányhitelesítési munkatársai készséggel állnak az Ön rendelkezésére a területi kamarai elérhetőségeken.