AA

Képzés, oktatás

Pályaválasztás, pályaorientáció

Mit tanuljak? Miben vagyok a legjobb? Ha pályaválasztás előtt állsz, akkor biztosan felmerültek benned ezek a kérdések. Ha még úgy érzed bizonytalan vagy ezzel kapcsolatban, hogy merre is vezet az utad, ne aggódj, segítünk, hogy közelebb kerülj a válaszokhoz.

Tippekkel, tanácsokkal támogatunk abban, hogy meghozd életed egyik fontos döntését: mire figyelj, hogyan ismerd meg erősségeid és hogyan legyél még jobb. Könnyebben megtalálhatod a neked szánt utat, esetleg megismerhetsz olyan szakmákat, amelyekről még nem is hallottál vagy akár többet megtudhatsz olyanokról, amelyek korábban felkeltették az érdeklődésed.

További hasznos tippekért, információkért és tanácsokért látogass el a Szakmavilág weboldalára https://szakmavilag.hu vagy töltsd le mobilapplikációnkat, mely az AppStore-ban, a Play Áruházban, valamint a Huawei AppGalleryben. Kövess minket Facebookon!

 

Szakma Sztár Fesztivál

Jó vagy a szakmádban és megmérettetnéd magad? Itt az alkalom, hogy megmutasd, Te vagy a legjobb!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara minden évben a végzős tanulók körében versenyt indít a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmákban. 2019-ben országosan már 60 szakmában és 11 szakmacsoportban versenyezhettek a jelentkezők a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny keretében.

A verseny egy írásbeli elődöntővel kezdődik, majd a legjobb eredményt elérők bekerülnek a szakmák válogatóiba, amelyeket a szakképző intézmények tanműhelyeiben szervezünk meg. A végső megmérettetést, a döntőt, a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon tartjuk, ahol nagyközönség előtt mutathatod meg tudásod és gyakorlatod. Versenyezz velünk és légy részese Te is a fesztiválélménynek! Jelentkezz, és legyél Te a szakmád legjobbja!

A jelentkezéssel kapcsolatban kérdezd tanáraidat, oktatóidat! Állj közénk!

További információk elérhetők a Szakma Sztár Fesztivál honlapján és Facebook oldalunkon!

https://szakmasztar.hu

 

WorldSkills Hungary

Magyarország az Országos Szakképzési Tanács javaslata, valamint az oktatási miniszter döntése alapján 2006. május 10-től tagja a WorldSkills International, valamint 2007-től az újonnan megalakult WorldSkills Europe nemzetközi szervezetnek. A két szervezetben 2006 és 2010 között a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal teljes jogú tagként képviselte Magyarországot. A Magyar Kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között 2010. november 26-án történt megállapodás, valamint a szakképzési törvény értelmében 2011-től a WorldSkills és a EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokat a SkillsHungary program keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi. Magyarország a program fenntartásával biztosítja hazánk részvételét két, fiatal szakemberek részére szervezett nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken, amelyen minden jelentős ipari és gazdasági terület képviselteti magát.

A programmal, valamint a versenyekkel kapcsolatban részletes tájékoztatás a www.skillshungary.hu weboldalon érhető el. További információk a WorldSkills Hungary füzetben olvashatók: https://skillshungary.hu/bemutatkozas


WorldSkills International – WorldSkills versenyek

bővebb információ: https://www.worldskills.org/


WorldSkills Europe – EuroSkills versenyek

bővebb információ: https://worldskillseurope.org/

 

 

 


A gazdasági kamarák szakképzési feladatai

A kamarák a szakképzési feladatait a kormányzattól átruházott, jogszabályban rögzített közjogi feladatként, minden évben megkötött támogatási szerződés révén végzik a következők szerint:

 

A duális képzési tanácsadói hálózat működtetése

A kamara fontos feladatának tartja a duális képzés fejlesztését és bővítését. Az egyik legfőbb cél az, hogy minél több tanuló sajátítsa el a szakmai ismereteket vállalati környezetben, növekedjen a duális képzésben részt vevő gazdálkodó szervezetek száma és a szakmai képzés minőségi színvonala. A kapcsolódó feladatok ellátása érdekében a kamara mintegy 150 fős duális képzési tanácsadói hálózatot működtet, országosan koordinálva a vonatkozó tevékenységi kört.

 

Ágazati alapvizsgára delegálás ellátása

Az ágazati alapvizsga a tanulónak, illetve a képzésben részt vevő személynek az adott ágazatban történő munkavégzéshez szükséges szakmai alaptudást és kompetenciákat azonos követelmények mentén "helyi" eljárás keretében méri. Az ágazati alapvizsga tanulmányok alatti vizsgának minősül, amely mindenesetben szakképző intézményben kerül megszervezésre, a szakképző intézmény oktatóiból és az elnökből álló vizsgabizottság előtt kell letenni. A vizsgabizottság elnökét az a szakképző intézmény feladatellátási helye szerint illetékes területi gazdasági kamara delegálja országos kamara koordinálása mellett. Az ágazati alapvizsgázók száma évente mintegy 75.000.


A gazdálkodó szervezeteknél folyó gyakorlati képzés ellenőrzése

Azon gazdálkodó szervezetek vehetnek részt a duális képzésben, amely szervezeteket – hatósági eljárás keretében – a kamara nyilvántartásba veszi. A nyilvántartásba vételi eljárást a területi kamaráknál képzőhely-ellenőrzési referensek végzik az országos kamara koordinálása mellett. A nyilvántartásba vett szervezetek száma közel 9000.


Szakmai vizsgadelegálás

A területi kamara vizsgadelegálási referensei delegálnak az érvényes névjegyzékekről – az országos kamara koordinálása, felügyelete mellett – az Országos Képzési Jegyzékben valamint a Szakmajegyzékben meghatározott szakképesítés/szakma megszerzésére irányuló szakmai vizsgát szervező intézmények/vizsgaközpontok bejelentései alapján, az  ellenőrzési feladatokat ellátó tag (vizsgafelügyelő) személyére a vizsgaszervező felé, amely szervezet megbízza, a vizsgafelügyelőt és tagokat a vizsgabizottsági feladatok ellátására.


Pályaválasztás, pályaorientáció

A területi kamarák pályaorientációs tanácsadók segítségével segítik elő a pályaválasztást, bemutatva előttük a lehetőségeket, tematikus osztályfőnöki órák, szülői értekezletek keretében, gyár-, üzem- és tanműhely-látogatások, pályaorientációs rendezvények megszervezésével. A feladata mellett minden évben több ezer fős kutatást végez az általános iskolások körében a pályaválasztás témájában.


Mesterképzés és mestervizsgáztatás

A kereskedelmi és iparkamarák kiemelt feladata a mesterképzés, az egyes szakmák szakmai csúcsát megtestesítő mesterek számára szervezett tanfolyamok területi szintű megvalósítása az országos kamara koordinálása mellett. A területi kamarák évente közel 700 támogatott és 700 önköltséges mesterképzést és vizsgát szerveznek.


A megyei fejlesztési és képzési bizottságok működtetése

A területi kamaráknál megyei fejlesztési és képzési bizottságok (MFKB) működnek, amely bizottságok feladata elsősorban a szakképzés irányaira és a beiskolázás arányaira vonatkozó megyei szintű javaslatok elkészítése. A feladat mellett, tanulói utánkövetés kapcsán felmérést készítenek a végzett tanulók munkaerőpiaci státuszáról.


Ágazati készségtanácsok működtetése

Az MKIK jelenleg a Szakmajegyzék szerint 19 ágazatban működtet ágazati készségtanácsot (ÁKT), amelyek szerepe az, hogy a vállalati igények megfogalmazása hozzá tudjon járulni a képzési tartalmak munkaerő-piaci és munkaadói igényeihez, és ezzel erősítsék a kereslet-vezérelt szakképzési rendszer működését. Az ÁKT-k mellett szakértők közreműködnek az egyes szakképesítésekhez tartozó szakmai tartalmak átdolgozásában, frissítésében, a tanügyi dokumentumok aktualizálásában.


Hazai szakmai versenyek

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), melyek döntője a „Szakma Sztár Fesztivál”. A kezdetekkor még 15 szakma versengett, mára ez a szám meghaladta a 60-at, így mostanra közel 300 tanuló méri össze tudását minden év tavaszán a döntő színhelyén, a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén. A nyertesek a későbbiekben lehetőséget kapnak arra, hogy Európa legnívósabb szakmai versenyén, a EuroSkills-en részt vegyenek. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák és a szakmatanulás népszerűsítése a diákok körében, „szakmát a kézbe” szlogen jegyében.


WorldSkills és EuroSkills versenyek

A világ és Európa legjobb fiatal szakembereinek megmérettetése minden évben más-más országban zajlik. Egy-egy ország legjobbjai találkoznak a világversenyeken. A versenyszervezés, a versenyzők felkészítésének koordinálása, helyszínre juttatása, ellátása az MKIK feladata.


„Munkaerő-piaci prognózis, várható munkaerő kereslet és on-line lekérdezési rendszer” adatfelvétel és kutatás koncepciója

Az MKIK GVI Nonprofit Kft. a kormányhivatalok segítségével végez kutatást a magyar vállalkozásoknál a rövidtávú munkaerő-kereslet országos előrejelzése céljából.


A felnőttképzéshez kapcsolódó kamarai feladatok

Az MKIK a felnőttképzési programszakértői nyilvántartásában szereplő szakértőket ellenőrzi, a szakértői nyilvántartást frissíti.


Kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsgáztatás

A kamarai gyakorlati oktatók rendszerének kialakítása, a szakemberek képzése azt a célt szolgálja, hogy a gazdálkodó szervezetek, amelyek a duális képzésben részt kívánnak venni, rendelkezzenek olyan pedagógiai, szociálpszichológiai, kommunikációs és kamarai adminisztrációs, jogszabályi ismeretekkel bíró szakemberrel, aki képes a tanulók színvonalas képzésére, megfelelő kezelésére.

X public.szechenyi.title