AA

Képzés, oktatás

Pályaválasztás, pályaorientáció

Mit tanuljak? Miben vagyok a legjobb? Ha pályaválasztás előtt állsz, akkor biztosan felmerültek benned ezek a kérdések. Ha még úgy érzed bizonytalan vagy ezzel kapcsolatban, hogy merre is vezet az utad, ne aggódj, segítünk, hogy közelebb kerülj a válaszokhoz.

Tippekkel, tanácsokkal támogatunk abban, hogy meghozd életed egyik fontos döntését: mire figyelj, hogyan ismerd meg erősségeid és hogyan legyél még jobb. Könnyebben megtalálhatod a neked szánt utat, esetleg megismerhetsz olyan szakmákat, amelyekről még nem is hallottál vagy akár többet megtudhatsz olyanokról, amelyek korábban felkeltették az érdeklődésed.

További hasznos tippekért, információkért és tanácsokért látogass el a Szakmavilág weboldalára https://szakmavilag.hu vagy töltsd le mobilapplikációnkat, mely az AppStore-ban, a Play Áruházban, valamint a Huawei AppGalleryben. Kövess minket Facebookon!

 

Szakma Sztár Fesztivál

Jó vagy a szakmádban és megmérettetnéd magad? Itt az alkalom, hogy megmutasd, Te vagy a legjobb!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara minden évben a végzős tanulók körében versenyt indít a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmákban. 2019-ben országosan már 60 szakmában és 11 szakmacsoportban versenyezhettek a jelentkezők a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny keretében.

A verseny egy írásbeli elődöntővel kezdődik, majd a legjobb eredményt elérők bekerülnek a szakmák válogatóiba, amelyeket a szakképző intézmények tanműhelyeiben szervezünk meg. A végső megmérettetést, a döntőt, a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon tartjuk, ahol nagyközönség előtt mutathatod meg tudásod és gyakorlatod. Versenyezz velünk és légy részese Te is a fesztiválélménynek! Jelentkezz, és legyél Te a szakmád legjobbja!

A jelentkezéssel kapcsolatban kérdezd tanáraidat, oktatóidat! Állj közénk!

További információk elérhetők a Szakma Sztár Fesztivál honlapján és Facebook oldalunkon!

https://szakmasztar.hu

 

WorldSkills Hungary

Magyarország az Országos Szakképzési Tanács javaslata, valamint az oktatási miniszter döntése alapján 2006. május 10-től tagja a WorldSkills International, valamint 2007-től az újonnan megalakult WorldSkills Europe nemzetközi szervezetnek. A két szervezetben 2006 és 2010 között a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal teljes jogú tagként képviselte Magyarországot. A Magyar Kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között 2010. november 26-án történt megállapodás, valamint a szakképzési törvény értelmében 2011-től a WorldSkills és a EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokat a SkillsHungary program keretében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara végzi. Magyarország a program fenntartásával biztosítja hazánk részvételét két, fiatal szakemberek részére szervezett nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken, amelyen minden jelentős ipari és gazdasági terület képviselteti magát.

A programmal, valamint a versenyekkel kapcsolatban részletes tájékoztatás a www.skillshungary.hu weboldalon érhető el. További információk a WorldSkills Hungary füzetben olvashatók: https://skillshungary.hu/bemutatkozas


WorldSkills International – WorldSkills versenyek

bővebb információ: https://www.worldskills.org/


WorldSkills Europe – EuroSkills versenyek

bővebb információ: https://worldskillseurope.org/

 

 

 


A gazdasági kamarák szakképzési feladatai

A kamarák a szakképzési feladatait a kormányzattól átruházott, jogszabályban rögzített közjogi feladatként, minden évben megkötött támogatási szerződés révén végzik a következők szerint:

 

A duális képzési tanácsadói hálózat működtetése

A kamara fontos feladatának tartja a duális képzés fejlesztését és bővítését. Az egyik legfőbb cél az, hogy minél több tanuló sajátítsa el a szakmai ismereteket vállalati környezetben, növekedjen a duális képzésben részt vevő gazdálkodó szervezetek száma és a szakmai képzés minőségi színvonala. A kapcsolódó feladatok ellátása érdekében a kamara mintegy 150 fős duális képzési tanácsadói hálózatot működtet, országosan koordinálva a vonatkozó tevékenységi kört.


A szintvizsgák országos rendszerének működtetése

Annak mérésére, hogy a tanuló képes-e az irányítás melletti munkavégzésre és alkalmas-e arra, hogy gazdálkodó szervezeteknél a duális képzés keretében gyakorlati képzésben részt vegyen ún. szintvizsgát kell tennie. A szintvizsgákat a területi kamarák szervezik meg az elméletet biztosító iskolával együtt, az országos kamara koordinálása mellett. A szintvizsgázó tanulók száma évente mintegy 20.000.


A gazdálkodó szervezeteknél folyó gyakorlati képzés ellenőrzése

Azon gazdálkodó szervezetek vehetnek részt a duális képzésben, amely szervezeteket – hatósági eljárás keretében – a kamara nyilvántartásba veszi. A nyilvántartásba vételi eljárást a területi kamaráknál képzőhely-ellenőrzési referensek végzik az országos kamara koordinálása mellett. A nyilvántartásba vett szervezetek száma közel 9000.


Szakmai vizsgadelegálás

A területi kamara vizsgadelegálási referensei javaslatot tesznek az érvényes névjegyzékekről – az országos kamara koordinálása, felügyelete mellett – az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai vizsgát szervező intézmények bejelentései alapján, a szakmai vizsgán vizsgaelnöki és vizsgabizottsági tagi feladatot ellátó személyére a Pest Megyei Kormányhivatal felé, amely szervezet megbízza, felkéri az elnököt és tagokat a vizsgabizottsági feladatok ellátására.


Pályaválasztás, pályaorientáció

A területi kamarák pályaorientációs tanácsadók segítségével segítik elő a pályaválasztást, bemutatva előttük a lehetőségeket, tematikus osztályfőnöki órák, szülői értekezletek keretében, gyár-, üzem- és tanműhely-látogatások, pályaorientációs rendezvények megszervezésével. A feladata mellett minden évben több ezer fős kutatást végez az általános iskolások körében a pályaválasztás témájában.


Mesterképzés és mestervizsgáztatás

A kereskedelmi és iparkamarák kiemelt feladata a mesterképzés, az egyes szakmák szakmai csúcsát megtestesítő mesterek számára szervezett tanfolyamok területi szintű megvalósítása az országos kamara koordinálása mellett. A területi kamarák évente közel 700 támogatott és 700 önköltséges mesterképzést és vizsgát szerveznek.


A megyei fejlesztési és képzési bizottságok működtetése

A területi kamaráknál megyei fejlesztési és képzési bizottságok (MFKB) működnek, amely bizottságok feladata elsősorban a szakképzés irányaira és a beiskolázás arányaira vonatkozó megyei szintű javaslatok elkészítése. A feladat mellett, tanulói utánkövetés kapcsán felmérést készítenek a végzett tanulók munkaerőpiaci státuszáról.


Ágazati készségtanácsok működtetése

Az MKIK jelenleg a Szakmajegyzék szerint 19 ágazatban működtet ágazati készségtanácsot (ÁKT), amelyek szerepe az, hogy a vállalati igények megfogalmazása hozzá tudjon járulni a képzési tartalmak munkaerő-piaci és munkaadói igényeihez, és ezzel erősítsék a kereslet-vezérelt szakképzési rendszer működését. Az ÁKT-k mellett szakértők közreműködnek az egyes szakképesítésekhez tartozó szakmai tartalmak átdolgozásában, frissítésében, a tanügyi dokumentumok aktualizálásában.


Hazai szakmai versenyek

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), melyek döntője a „Szakma Sztár Fesztivál”. A kezdetekkor még 15 szakma versengett, mára ez a szám meghaladta a 60-at, így mostanra közel 300 tanuló méri össze tudását minden év tavaszán a döntő színhelyén, a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén. A nyertesek a későbbiekben lehetőséget kapnak arra, hogy Európa legnívósabb szakmai versenyén, a EuroSkills-en részt vegyenek. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák és a szakmatanulás népszerűsítése a diákok körében, „szakmát a kézbe” szlogen jegyében.


WorldSkills és EuroSkills versenyek

A világ és Európa legjobb fiatal szakembereinek megmérettetése minden évben más-más országban zajlik. Egy-egy ország legjobbjai találkoznak a világversenyeken. A versenyszervezés, a versenyzők felkészítésének koordinálása, helyszínre juttatása, ellátása az MKIK feladata.


„Munkaerő-piaci prognózis, várható munkaerő kereslet és on-line lekérdezési rendszer” adatfelvétel és kutatás koncepciója

Az MKIK GVI Nonprofit Kft. a kormányhivatalok segítségével végez kutatást a magyar vállalkozásoknál a rövidtávú munkaerő-kereslet országos előrejelzése céljából.


A felnőttképzéshez kapcsolódó kamarai feladatok

Az MKIK a felnőttképzési programszakértői nyilvántartásában szereplő szakértőket ellenőrzi, a szakértői nyilvántartást frissíti.


Kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsgáztatás

A kamarai gyakorlati oktatók rendszerének kialakítása, a szakemberek képzése azt a célt szolgálja, hogy a gazdálkodó szervezetek, amelyek a duális képzésben részt kívánnak venni, rendelkezzenek olyan pedagógiai, szociálpszichológiai, kommunikációs és kamarai adminisztrációs, jogszabályi ismeretekkel bíró szakemberrel, aki képes a tanulók színvonalas képzésére, megfelelő kezelésére.