AA

2020-tól a szakképzés keresletvezéreltté válik

2019. június 03.

Az Ágazati Készségtanácsok tagjai számára szervezett konferenciát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) együttműködve az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) május 30-án „Az ágazati készségtanácsok szerepe a Szakképzés 4.0 stratégia kapcsán” címmel. Az eseményen előadott Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési alelnöke, dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, valamint Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, továbbá Kocsis Zoltán, a Specializált Gép- és Járműgyártás ÁKT elnöke.

Az ágazati készségtanácsok lehetőséget adnak a vállalati igények szakképzésben történő közvetlen megjelenésére, ugyanis befolyásolhatják a szakképzés és felnőttképzés oktatási tartalmának fejlesztését és korszerűsítését.

Bihall Tamás alelnök a nyitóbeszédében elmondta, hogy a szakképzést érintő törvénymódosítások elsődleges célja a duális szakképzési lehetőségek további kiterjesztése, a szakképzés és a gazdaság kapcsolatának még szorosabbá tétele. Hozzátette: 2020-tól a szakképzés alapvetően egy keresletvezérelt képzés lesz. Olyan képzéseket szeretnénk, amelyek a gazdaságban hasznosulnak, ugyanakkor a változásokhoz összefogásra van szükség a cégek, a kamara és a kormány között. A vállalatok részéről hatalmas az érdeklődés a hazai szakképzés átalakítása iránt, közel 300 vállalat végzi aktívan munkáját a készségtanácsokban - hangsúlyozta Bihall Tamás. 

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár „A szakképzés megújításának cselekvési terve” címmel tartott előadást. A jelenleg működő szakképzési rendszer kihívásai között szerepel egyebek mellett az általános iskolából érkezők körében tapasztalható súlyos kompetencia-hiány, a lemorzsolódás, valamint az, hogy a túl magas gimnáziumi férőhelyszám „felszívja” a fiatalokat – fejtette ki a helyettes államtitkár. A továbbiakban bemutatta az új szakképzési struktúra alaprendszerét, amelyet a kormány a Szakképzés 4.0 stratégiában elfogadott. Mint elmondta, fontos cél, hogy a szakképzés karrierlehetőséget nyújtson a fiataloknak, és lehetőséget adjon a lemorzsolódás csökkentésére. Mindezen intézkedéseket a kormányzat egy újfajta ösztöndíjrendszerrel is kívánja támogatni.

A cselekvési terv tíz kiemelt fejlesztési területe közül Pölöskei Gáborné kiemelte a technikusképzés megerősítését, a magyar duális szakképzési modell továbbfejlesztését és a komplex humánerőforrás-fejlesztési programok indítását a szakmai oktatók körében.

Dr. György László a globális kontextus kapcsán elmondta, hogy az OECD szerint a jövő felnőttképzési rendszereiben kiemelt hangsúlyt kell kapnia a lakosság minél nagyobb arányú részvételének és a képzések munkaerőpiaci hatásosságának. Hozzátette, hogy Magyarországon sürgős beavatkozás szükséges a felnőttképzés területén. Előadásában kifejtette, hogy az EU-s átlaghoz képest kevesen vesznek részt felnőttképzésben, a cél, hogy 2030-ra felzárkózzunk és legalább minden 4. felnőtt lakos felnőttképzésben részesüljön. A munkaadók elégedetlenek a szakképzett munkaerővel, a szakképzés és a felnőttképzés együttes fejlesztésére van szükség – hangsúlyozta az államtitkár. Az ITM keresletvezérelt felnőttképzési modell ismertetése kapcsán elmondta, fontos, hogy megosztott felelősségi rendszerre épüljön, kimenetvezérelt (független vizsgaközpontok) és keresletorientált legyen.

Kocsis Zoltán, a Specializált Gép- és Járműgyártás ÁKT elnöke bemutatta a vállalati szerepvállalást és érdekképviseletet az ÁKT-k munkája kapcsán. Mint mondta: egy jó lean rendszer (vállalatirányítási rendszer) működtetéséhez egyértelműen megfogalmazott célok, átláthatóság, együttműködés kell, valamint nyitott kommunikáció, bizalom és tisztelet. Az ÁKT munkájával kapcsolatban is ugyanezek a szavak jutottok eszébe – emlékezett vissza Kocsis Zoltán.

A rendezvény második felében pódiumbeszélgetés következett, amelyen részt vett Pölöskei Gáborné, Bihall Tamás, Vörös-Gubicza Zsanett, az MKIK oktatási és képzési igazgatója, Dr. Hafiek Andrea, az ITM főosztályvezetője, valamint Kummer Zoltán, a Legrand Magyarország Zrt. oktatási vezetője, az Európai Szakképzési Hét magyar nagykövete.

 

Fotó: MKIK

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
X public.szechenyi.title