AA

A hazai választottbíráskodás az UNCITRAL rendszerében

2018. november 14.

Nemzetközi választottbírósági konferencia a New York-i Konvenció 60. évfordulója alkalmából

 

A New York-i Konvenció 60. évfordulója alkalmából konferenciát szervezett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság és az Igazságügyi Minisztérium „Miért Budapest? A hazai választottbíráskodás az UNCITRAL rendszerében” címmel. A program részeként az egyezmény ismertetése és méltatása mellett szó esett egyebek mellett a választottbíráskodás legújabb hazai fejleményeiről, valamint a New York-i Konvencióról is.

1958-ban nyitotta meg csatlakozásra az ENSZ a New York-i Konvenciót, amely a külföldi választottbírósági ítéletek elismeréséről és végrehajtásáról szól. Ez a nemzetközi egyezmény tette világszerte elismert, kiemelkedően fontos jogintézménnyé a választottbíráskodást. Az egyezmény sikerét az garantálja, hogy eddig az ENSZ 193 tagországa közül 159 csatlakozott, és létrejött egy olyan nemzetközileg harmonizált szabályrendszer, amely biztosítja a kereskedelmi jogviták gyors, hatékony elbírálását.

A konferencia kiemelt előadói között szerepelt Dr. Burai-Kovács János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választottbíróság elnöke, aki a magyar választottbíráskodás nemzetközi és hazai jogi pilléreit mutatta be. Prof. Dr. Martonyi János professor emeritus, volt külügyminiszter ismertette az Európai Bíróság egyik, nagy nemzetközi vitát kiváltó ítéletét (Achmea-ügy), amely a beruházási választottbíráskodás terén teremtett nehéz és bizonytalan helyzetet. Anna Joubin-Bret, az UNCITRAL főtitkára és Dr. Nemessányi Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára és az UNCITRAL elnökhelyettese a New York-i Konvenció történetéről, az UNCITRAL jelenlegi tevékenységéről, illetve az egyezmény hazai alkalmazásáról adtak tudósítást.

A konferencia második felében az előadók a magyar választottbíráskodás jelenlegi helyzetéről tájékoztatták a hallgatóságot, Dr. Lautenbach Orsolya (Igazságügyi Minisztérium, Magánjogi és igazságügyi Kodifikációs Főosztály) az új magyar választottbírósági törvényről, Prof. Dr. Varga István, az ELTE ÁJK tanszékvezetője, ügyvéd a Kereskedelmi Választottbíróság új Eljárási Szabályzatáról beszélt. Az esemény végét Dr. Korom Veronika (Avocat au Barreau de Paris, Solicitor, England & Wales Bred in Prat) zárta, aki a „Miért éppen Budapest?" című előadásában kiemelte a Választottbíróságunk előnyeit, pozitív jellemzőit, amely alapján javasolja az intézmény kikötését.

Tavaly változott a választottbíráskodás törvényi szabályozása, módosult a választottbíráskodás intézményrendszere és eljárási szabályzata is. Ennek bemutatásával fontos tudásanyagot közvetített a konferencia a polgári peres bírósági eljárás valós alternatívájáról.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. június 4-7. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Lengyelországba, Poznanba.
X public.szechenyi.title