AA

Az MKIK XLVII Küldöttgyűlése

2024. május 30.

2024. május 30-án Budapesten tartotta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a XLVII Küldöttgyűlését, ahol Parragh László, az MKIK elnöke tartott előadást. Az előadásában kiemelte a kamara elmúlt négy évének eredményeit és a kamara kormány közötti hatékony, eredményes és bizalmon alapuló együttműködést, melynek fókuszában a vállalkozásfejlesztés áll.

Parragh László a küldöttgyűlésen tartott előadásában az Üzleti7 különszámában megjelenő miniszterelnöki interjúra hívta fel a figyelmet, amelyben a miniszterelnök a kamarával való együttműködés jelentőségét hangsúlyozta.

A miniszterelnök kiemelte, hogy "a munkaadók és a kormány megegyezése, együttműködése nélkül nem lehet növekedési pályára állítani a gazdaságot". Ezzel aláhúzta, hogy a gazdasági fejlődés elengedhetetlen feltétele a szoros és hatékony együttműködés a kamarával. Az interjúban a miniszterelnök méltatta Parragh Lászlót és az általa vezetett kamarát, mondván: "A vele kötött megállapodás jelentőségét a Bethlen-Peyer-paktumhoz tudnám hasonlítani". Ez a hasonlat rávilágít arra, hogy a kormány és a kamara közötti együttműködés történelmi jelentőségű és a magyar gazdaság szempontjából kiemelkedő fontosságú.

A miniszterelnök továbbá a szakképzés terén elért sikerekről is beszélt: "A legnagyobb közös sikerünk a szakképzés becsületének helyreállítása". Ezzel elismerte a kamara szerepét abban, hogy a szakképzés újra megbecsült és fontos részévé vált a magyar oktatási rendszernek.

A KKV-knak nyújtott források biztosításának kapcsán a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy "Magyarországon a források biztosításában a Széchenyi Kártya Program szerepe a legfontosabb, amely támogatott hitelekkel segíti a vállalkozásokat". Ez a program kulcsfontosságú a magyar vállalkozások finanszírozásában és versenyképességük növelésében.

Parragh László előadásában ezekre az interjúban elhangzott gondolatokra alapozva is alátámasztotta a kamara és a kormány közötti szoros együttműködés fontosságát és annak gazdaságra gyakorolt pozitív hatásait.

Parragh László hangsúlyozta, hogy dedikált forrásokat biztosítanak a gyengébb gazdasági és adóerejű térségek felzárkóztatásához, valamint a vállalkozások versenyképességének és hatékonyságának javítását kell támogatni. A kamara és a kormány közötti tartós szövetség keretében a piac önállóan nem képes minden kihívást kezelni, így a kamara híd szerepe vitathatatlan a piaci szereplők és a kormány között. A kamara közbe ékelésével az állam és a vállalatok között sokkal hatékonyabbá válik az együttműködés, ami támogatja az ösztönző állam szerepét és erős vállalatokat eredményez.

Az MKIK közreműködésével az elmúlt években számos fontos intézkedés valósult meg, mint például a munkábajárási költségtérítés megduplázása, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitel és Tőke Program és a Gyármentő Program létrejötte, valamint a szakképzés reformja. Továbbá a kamara támogatta a KATA reformját, a kamatstop és hitelmoratórium bevezetését, a Széchenyi Kártya Program biztosítását a fix kamatok bevezetésével, valamint az új építésű lakások áfakedvezményének meghosszabbítását. A Covid-járvány alatt az iparűzési adó felezésével és a helyi adók befagyasztásával nem kis anyagi segítséget nyújtottunk a bajbajutott vállalkozásoknak.

A Széchenyi Kártya Programot gazdaságstratégiai eszközként emelte ki, amely a kamara és a kormány közötti együttműködés bizonyítéka. A program révén 4 000 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki, ami nagyjából a GDP 5%-ának felel meg, és a mikro- és kisvállalkozói szektor hitelállományának 48%-át teszi ki. A program hatékonyságát és gyors reagálási képességét az elenyésző 0,2-0,8%-os bedőlési arány is tükrözi.

Parragh László a kamara külgazdasági tevékenységének kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel kötött stratégiai megállapodásra hivatkozott. 2020 és 2024 között sikeres külgazdasági évnyitó rendezvényeket tartottunk, 771 külgazdasági eseményt szerveztünk, 35 üzleti delegációt utaztattunk, és 9840 vállalkozást vontunk be. A kamara szorosan együttműködött kormányzati intézményekkel, mint például a HIPA, HEPA, Exim és KKM, valamint aktívan részt vett nemzetközi kamarai szervezetek munkájában is, mint az Eurochambres, az ICC World Chambers Federation vagy a Selyemút Nemzetközi Kereskedelmi Kamara.

Az elnök részletesen beszélt a szakképzésről, felnőttképzésről és felsőoktatásról is. Hangsúlyozta, hogy ezen területek fejlesztése alapvető célja a kamarának, hiszen ezek révén biztosítható a hazai munkaerőpiac szakember-utánpótlásának támogatása. Az MKIK elnöke kiemelte a stratégiai megállapodást a Kulturális és Innovációs Minisztériummal, amely újabb feladatokat jelöl ki a felnőttképzés és a felsőoktatás területén. A kamara a hazai duális képzés kizárólagos letéteményese, és jelenleg 13 ezer duális képzőhelyet működtetünk, ahol 48 ezer szakképzési munkaszerződést kötöttek. Az előadásban szó esett az Ágazati Készségtanácsok működtetéséről is, amelyek biztosítják a gazdaság aktív jelenlétét a képzési rendszerben. Jelenleg 19 ágazatban 350 cég vesz részt ezekben a tanácsokban, ami hozzájárul a szakképzés piaci igényekhez való igazodásához. Parragh László külön kitért a hazai és nemzetközi versenyek koordinálására, mint a Szakma Sztár Fesztivál, az EuroSkills és a WorldSkills. Külön büszkeséggel említette, hogy a magyar szakképzés az EuroSkills Gdansk 2023 versenyen EU-s viszonylatban a második legjobb helyezést érte el, ami jelentős nemzetközi elismerés. Az MKIK célja, hogy a szakképzés, felnőttképzés és felsőoktatás területén végzett munkájával hozzájáruljon a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez és a munkaerőpiaci igények kielégítéséhez.

Parragh László a kamara jelenéről és jövőjéről is kifejtette gondolatait. Az előadásban kiemelte, hogy a kamara jelenlegi struktúrájában sikeresen hajtjuk végre a kamarai hozzájárulás központi beszedését, valamint a vállalkozásfejlesztési program keretében folyamatosan javítjuk a meglévő szolgáltatások minőségét és új szolgáltatásokat vezetünk be. Az MKIK aktívan részt vesz a felnőttképzési rendszer átalakításában, és tartalmas együttműködéseket folytat számos szaktárcával és állami hivatallal.

A jövőt illetően Parragh László hangsúlyozta, hogy a kamara folytatja együttműködését a vállalkozásokkal és a kormánnyal, felelősséget vállalva az egészséges gazdaság működéséért. A jövő kamarai rendszerének célja, hogy megőrizze a tradicionális értékeket, miközben reagál a jövő kihívásaira.

A kamara jövőbeli stratégiájának fontos eleme, hogy széleskörű, bizalmon alapuló vállalkozói együttműködéseket bővítsen, ezzel is hozzájárulva a magyar gazdaság növekedéséhez és a vállalkozások versenyképességének növeléséhez.

Az Üzleti7 különszáma az alábbi linken olvasható:
https://mkik.hu/magazines/2024/velunk-vallalkozasodert/72024majOKJAVflip_2024-05-29_08-26-02.html

 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Az alábbiakban található az aktuális online külgazdasági rendezvényeink listája. Várjuk a külpiacok iránt érdeklődő vállalkozások  jelentkezését!
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Kubai Üzleti Tanácsa ,,Üzleti lehetőségek Kubában” címmel tájékoztató rendezvényt szervez, melynek célja a 2021-ben megszületett kubai magánszektor és az üzleti lehetőségek bemutatása.
X public.szechenyi.title