AA

Navracsics Tiborral egyeztetett az MKIK Elnöksége

2023. február 10.

Navracsics Tiborral egyeztetett az MKIK Elnöksége


Az MKIK elnöksége 2023. február 10-én rendkívüli elnökségi ülést tartott, melynek meghívott vendége Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter volt. Az ülést Parragh László, az MKIK elnöke nyitotta meg. Nyitóbeszédében elmondta, hogy „a miniszter úrral a kapcsolatuk a régmúlta tekint vissza, amit most a téma aktualitása miatt felfrissítünk és bízunk benne, hogy a jövőben még szorosabbra fűződik.” Ennek ékes példája és az MKIK üdvözli is, hogy a miniszter számos területi kamarával köt partnerségi megállapodást és fontos célkitűzés, hogy ezek a megállapodások a jövőben valódi tartalmakkal töltődjenek meg. Az elnök felhívta rá a figyelmet, hogyha véget ér a területi kamarákkal az aláírások sora, el kell gondolkodni azon, hogy az együttműködést hogyan lehet országos szintre emelni. Ilyen téma lehet a területfejlesztés uniós és hazai finanszírozási lába, amiben egy országos szintetizálás és koordináció elengedhetetlen.

 

Navracsics Tibor egyetértett Parragh László szavaival, és azt is elárulta, hogy mostani hivatalát a Nyugat-Magyarországi régió területi kamaráinak is köszönheti. Egy korábbi partnerségi együttműködés modellként szolgált számára, hogy a többi területi kamarával is együttműködést kezdeményezzen. Álláspontja szerint itt az idő, hogy jobban figyeljünk a regionális különbségekre és bízik benne, hogy hamarosan országossá válik a partnerség, amelynek fő célja, hogy a területfejlesztés ne a központból a térségekre áramló tervekkel valósuljon meg, hanem megjelenjenek a régiókból a központ felé áramló igények és stratégiák is.

 

A miniszter előadásában kiemelte, hogy a kormány célkitűzése, hogy 2030-ra hazánk az Európai Unió 5 legélhetőbb tagállama közé tartozzon, és az ország minden szegletében egyaránt megtalálják számításaikat az ott élők és az oda költözők. Azt szeretnék elérni, hogy a kistelepülésen élők ne tapasztaljanak életminőségbéli különbséget egy nagyvárosi léthez képest. A vidéki életválasztás egy életstílus melletti választást jelentsen. A vidék népszerűségének és megtartó erejének növeléséhez versenyképes megélhetést biztosító, vonzó és helyben elérhető munkahelyekre, jó minőségű és magas életszínvonalat biztosító infrastruktúrára és szolgáltatásokra van szükség. Ez az oka annak, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban a településfejlesztési programon keresztül, valamint a Vidékfejlesztési Program kibővítésével korábban nem látott mennyiségű uniós és hazai forrást biztosítanak a helyi igényeken alapuló fejlesztésekre. Előadásában továbbá bemutatta a magyarországi régiók fejlettségi szintjét az egy főre jutó GDP átlag százalékban, röviden ismertette Magyarország Helyreállítási Tervének forrás összetételét, a 2021-2027-es uniós költségvetés forrásait, a jelenleg zajló demográfiai tendenciákat. Kiemelte a vármegyék szerepét a területfejlesztésben és a gazdaságfejlesztésben, amelyben a kamarák képviselik majd a vállalkozások érdekeit és elképzeléseit.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
A Kocaeli Iparkamara üzleti delegációjának látogatása alkalmából Magyar-török üzletember-találkozó megrendezésére kerül sor 2024. május 8-án, a HUNGEXPO-n, az Ipar Napjai kiállítás keretében, Budapesten.
A helyzet sokak szerint ellentmondásos, a német tőzsdei áramárak még mindig kétszer olyan magasak, mint 2019-ben.
X public.szechenyi.title