AA

VIII. Szakma Sztár Fesztivál

2015. április 27.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)  nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált a Hungexpo területén április 27-29 között. Ennek keretében a nappali tagozaton végzős tanulók számára harminckilenc szakmában tartották meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV)melyek országos döntője a Hungexpo G és F pavilonjában volt.  Ugyanakkor sor került a II. SkillsHungary Nemzeti Döntőre, a nemzetközi szakmai versenyek – EuroSkills és WorldSkills – hazai válogatóinak döntőjére

Az idei szakmai versenyekre - a Nemzetgazdasági Minisztérium versenyfelhívása alapján -  a www.szakmasztar.huhonlapon keresztül mintegy  5.500 tanuló jelentkezett. Az MKIK az év elején - a területi kamarák közreműködésével - valamennyi megyeszékhelyen biztosította  az írásbeli elődöntők lebonyolítását, amelyeken mintegy 4.600 versenyző indult.

II. SkillsHungary Nemzeti Döntő keretében - az ebben az évben rendezendő WorldSkills világversenyre - a brazíliai Sao Pauloba induló magyar csapat tagjaival is találkozhattak az érdeklődők.

A VIII. Szakma Sztár Fesztivált Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg, aki kifejtette, a szakmunkás fiatalok fontosak Magyarországnak, s ha a fiataloknak nincs jövőjük, akkor az országnak sincs.

    Hangsúlyozta, ha a fiataloknak van jövőjük, akkor az egész ország emelkedik, akkor van értelmes munka, van tisztességes fizetés. Ezért nem pusztán szakmunkás-bizonyítványt szeretnénk adni a fiataloknak, hanem használható tudást, és vele a jövőt - mondta a kormányfő a háromnapos rendezvényt megnyitó köszöntő beszédében.

    „Szabad világban élünk, szabad döntésekkel kell irányt szabniuk az életüknek”, de vannak dolgok, amelyeket fiatalon még nem tudnak az életről, ezért állnak ott önök mellett az oktatóik – mondta Orbán Viktor a szakmunkás fiatalok előtt.     Az oktatókhoz fordulva azt mondta: „az önök kezeinél dől el a jövő, a fiataloké és az országé”. Olyan lesz a jövő, amilyenné ezeket a fiatalokat formálják – mondta a miniszterelnök a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján  

    „A versenyek célja, hogy növeljék a fizikai – beleértve a ráépülő, magasan kvalifikált – szakmák társadalmi presztízsét” és vonzerejét – közölte a rendezvény főszervezője, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László. Elmondta: 2010 óta, a változtatások eredményeként, jelentős előrelépés történt több területen, így a szakképzésben. Mint mondta, jó úton haladunk afelé, hogy olyan szakképzés legyen Magyarországon, amely egyedülálló a térségben. Az iparkamara elnöke megjegyezte, nincs éles határ a felsőoktatás és a szakképzés között, példa erre, hogy a Szakma Sztár Fesztivál keretében megrendezett versenyeken szerepeltek logisztikai ügyintézőnek és mechatronikai technikusnak készülő tanulók is.

    A záró ünnepségen az elismeréseket Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Parragh László, az MKIK elnöke, Bihall Tamás, az MKIK oktatási és képzési alelnöke, valamint Szilágyi János, az MKIK oktatási és képzési igazgatója adta át.

    Parragh László, az MKIK elnöke ezúttal azt hangsúlyozta: fontos megérteni, hogy a szakképzés az alkotó munka örömét jelenti, egzisztenciát teremt, a szakmai tudás jó elsajátítása pedig továbblépési lehetőség a felsőoktatási intézményekbe is.

    Az MKIK elnöke a szakképzés körül kialakult vitára utalva kiemelte: a kamara aktív szerepet játszik a felsőoktatás átalakításában is, "ki fogjuk nyitni azokat a kapukat, amelyek egy jó szakmunkás számára továbblépést jelentnek a felsőoktatásba a saját szakmai területén".

    A kamara elnöke a Magyarországon is jelenlévő nagy autógyárak vezetőivel példálózott, akik közül többen is szakmunkásként kezdték munkájukat, és jutottak el magas vezetői pozícióig. Beszédében megjegyezte, hogy német lapok elismerően írnak a magyar szakképzés átalakításáról.

    Parragh László szólt arról is, hogy az idén a Szakma Sztár Fesztiválon rekordokat értek el, ezúttal 39 szakmában mérték össze tudásukat a szakmunkástanulók, és 192 diák jutott a döntőbe. A versenyen elért eredményük alapján a tanulók 82 százaléka teljesítette a szakmunkás vizsga feltételeit, és ezzel mentesül a záróvizsga alól.

    Rekordot döntött a rendezvény azzal is, hogy az idén 15 ezren keresték fel a Szakma Sztár Fesztivált, a látogatók több mint 60 százaléka pályaválasztás előtt álló iskolai tanuló volt - tette hozzá a kamara elnöke.

    Az MKIK elnöke elmondta, hogy sikerült megállapodni a 2018-as európai szakmunkásverseny, az EuroSkills magyarországi megrendezéséről. Kiemelte: a rendszerváltó országok közül először Magyarország rendez a térségben európai szakmunkásversenyt, ez pedig ránk ráirányítja a figyelmet, tovább erősíti a magyar szakképzést.

        A díjkiosztón köszöntötték és díjazták a felkészítőket, szakértőket, szakmai szponzorokat is.

Kapcsolódó anyagok:

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

 

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

 

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

 

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

Foto: Árvai Károly

 

Foto: MTI

Foto: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
X public.szechenyi.title