AA

„A szakképzés jövője” szakmai konferenciák online térben - ÁKT

2020. október 09.

„A szakképzés jövője” szakmai konferenciák online térben 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológia Minisztériummal együttműködve szakmai konferenciát szervezett „A szakképzés jövője” címmel. Az első online konferenciára október 6-án került sor, amelyet dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitott meg. Majd dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára „A felnőttképzés lehetőségei az új képzési rendszerben” címmel a felnőttképzési változásokról, ezt követően Pölöskei Gáborné, szakképzésért felelős helyettes államtitkár „A szakképzés jövője” címmel tartott előadást az érdeklődők számára.

A nap folyamán az alábbi előadók várták izgalmas témákkal az érdeklődőket.

Dr. Tari Annamária, klinikai pszichológus, pszichoterapeuta a Z generáció tanulási, oktatási, fejlesztési lehetőségeit mutatta be.

Dr. Farkas Éva módszertani szakértő a képzési és kimeneti követelmények, valamint a programtantervek kidolgozásának elveit ismertette.

Dr. Hafiek Andrea, az ITM Szakképzésért Felelős Helyettes Államtitkárságának Szakképzési Szabályozási főosztályvezetője a duális képzés megvalósításának lehetőségeiről, támogatásáról tájékoztatta a hallgatóságot.

Ledó Ferenc, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete elnöke és a Mezőgazdaság és erdészet ÁKT tagja, valamint Székely Zsolt, az MVM Zrt. operatív képzésszervezési csoportvezetője, az Épületgépészet ÁKT elnöke tartott előadást arról, hogy miért éri meg a duális képzésben való részvétel a vállalatok számára, vállalatai szempontok szerint.

László Gábor, a TESCO Akadémia oktató-projektmenedzsere és Balogh Csaba, a TESCO Akadémia Intézmény- és minőségbiztosítási vezetője a digitális oktatás alkalmazása a gyakorlati oktatásban, valamint annak tapasztalatairól számoltak be.

Nagy Balázs, a Siemens Zrt. képzési központjának vezetője előadásában a Siemens pilot projektet és annak eredményeit mutatta be.

 

Dr. Parragh László köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a gazdaság szolgálatában hosszú évek óta részt vállal a szakképzés fejlesztésében, a duális képzés bevezetésében és megerősítésében.

Az elmúlt időszak legnagyobb kihívása a negyedik ipari forradalom okozta elkerülhetetlen technikai, technológiai változás, szervezeti átalakulás, amelyre választ kell találnia mind a szakképzésnek, mind a gazdasági szereplőknek. Kiemelt jelentőséggel bír, hogy az ágazatok fejlődését a szakképzési rendszer, azon belül is az elsajátítandó szakmai tartalmak is kövessék.

Az Ágazati Készségtanácsok felállításának célja 2018-ban éppen az volt, hogy az egyes ágazatok sajátos jellemzőit, kihívásait figyelembe véve a szak-és felnőttképzési rendszert érintő szakmai véleményező munkájukkal, illetve javaslataikkal kialakítsák a munkaerő-piaci igények és a képzési kínálat, képzési szerkezet összhangját.

A kihívásra adott válasz a Szakképzés 4.0 - A szakképzés és felnőttképzés megújításának középtávú szakmapolitikai stratégiája-, részletei kidolgozásában, és annak végrehajtásában is fontos szerephez juttatta az ÁKT-kat, ezzel megerősítette a gazdasági igények, elvárások megjelenését a szakmastruktúrában, továbbá a szakmai tartalmakban.

Az Ágazati Készségtanácsok részt vettek az OKJ racionalizálásban, a közös ágazati alapozó képzés tartalmi meghatározásában, és azoknak a kulcskompetenciáknak a kijelölésében is, amelyek a szakmai kompetenciák mellett megjelennek a munkavállalói elvárásokban.

2020-tól a szakképzési törvény változását követve, az ágazati készségtanácsok is újjáalakultak a Szakmajegyzék szerinti ágazatok szerint. Ma 19 ágazatot képviselve működtetünk Készségtanácsot, közel 340 (!) gazdasági szereplő bevonásával, és az őket segítő szakértői hálózat részvételével, akik hozzájárulnak a szakképzés megújításához.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. június 4-7. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Lengyelországba, Poznanba.
X public.szechenyi.title