AA

Gazdasági válság : a francia állam támogatásai számokban

2020. június 17.

Az egészségügyi válság által a francia gazdaságnak okozott sokk tompítása érdekében az állam jelentős támogatási terveket tett közzé, amelyek összességében a nemzeti vagyon 21% -át teszik ki, figyelembe véve a kormány által nyújtott garanciákat (hitel, export) is. Elkészült a harmadik költségvetési tervezet , íme a fő számadatok :

A GDP 11% -os csökkenése

Az új módosító költségvetési törvényjavaslat a GDP 11% -os csökkenésével számol 2020-ban a korábbi 8% helyett, ami 1945 óta a legnagyobb francia recesszió. A francia Gazdasági Minisztérium által készített prognózis a "progresszív" gazdasági újraindítást veszi figyelembe, ami azon alapul, hogy június 15-én újból megnyílnak a határok Európában majd a nyár végéig a világ többi részén is.

 

Az államadósság a legmagasabb

A gazdaság támogatására szolgáló további kiadásokkal és a rekord recesszióval az államháztartási hiány a GDP 11,4% -ára fog növekedni, szemben a tavalyi 3% -kal, várja a kormány. Az államadósság várhatóan a GDP 120,9% -ára nő, szemben az előző évi 98,1% -kal. Franciaország lesz tehát az egyik legnagyobb adósságú európai ország.

 

460 milliárd támogatás

A kormány jelenleg közel 136 milliárd eurót tervez gazdasági támogatási intézkedések formájában, szemben az április végén tervezett 110 milliárd euróval. Ez a válság kezdete óta 57 milliárd eurós rendkívüli költségvetési kiadást eredményez. Ehhez adódik az állam által nyújtott közel 327 milliárd eurós garancia (hitel, export, stb.) összege. A gazdasági miniszter szerint a kormány összesen 460 milliárd eurót mozgósított, vagyis a nemzeti vagyon 21% -át.

 

45 milliárd a legkatasztrofálisabban sújtott ágazatok számára

A kormány 45 milliárd eurót bocsát ki a válság által leginkább érintett ágazatok támogatására, ez az összeg fedezi a költségvetési intézkedéseket és a vállalati kincstár támogatását. Ebből a keretből a turizmus 18 milliárd euróval részesül, amely összeg tartalmazza a részleges munkanélküliségi intézkedéseket, az állam által garantált kölcsönöket és majdnem 3 milliárd eurót szociális mentességek vagy adóhalasztások formájában.

Az autóipar 8 milliárd eurós mentőövet kap, a részleges munkanélküli segély és a garantált kölcsönök mellett ez az összeg tartalmaz 1 milliárd eurót a járművek keresletének támogatására és szintén 1 milliárd eurót a hibrid és elektromos autók Franciaországban történő gyártásának beruházásösztönzésére.

Az állam 15 milliárd eurót fordít a repőlügépiparra és a légi közlekedésre, ebből 7 milliárd kölcsönt nyújt az Air France-KLM számára. A kormány további 600 millió eurót ad a start-up technológiákra egy befektetési alap létrehozásával.

 

Részleges munkanélküliség : további 5 milliárd euró

Összességében ez a költségvetési tervezet körülbelül 13 milliárd eurót tartalmaz további költségvetési előirányzatokban. A részleges munkanélküliségi rendszer, amelynek egy részét az Unédic fizeti, 5 milliárd euróval többet kap majd, mint a már tervezett 25 milliárd. A részleges foglalkoztatás támogatása azonban a legtöbb ágazatban csökken. A kisvállalkozások és az önálló vállalkozók számára elkülönített szolidaritási alap további 1,2 milliárd euróval egészül ki, így összesen több mint 8 milliárd eurót tesz majd ki.

 

27 milliárd bevétel elszállt

Miközben a válság csökkenti a gazdasági eredményeket, a kötelező illetékekből származó bevételek sajnálatos módon 27 milliárd euróval csökkennek, az előzőleg helyesbített költségvetés előrejelzéséhez képest. A társasági adó 13 milliárd euróval fog kevesebbet hozni, mint amit az előző helyesbített költségvetésben terveztek, így jelenleg már több mint 32 milliárddal kevesebb bevételt fog jelenteni, mint amit a 2019 végén elfogadott eredeti költségvetésben vártak. Az ÁFA bevételek további 8,5 milliárd euróval csökkennek az előzőleg korrigált változathoz képest, vagyis mintegy 20 milliárddal kevesebbet hoznak majd, mint ahogy az eredeti költségvetésben szerepelt. A kormány ugyanakkor ebben az időszakban egyáltalán nem számolhat jövedelemadóval.Az állami kiadások a támogatási intézkedések eredményeként a hiány az év végéig elérheti a GDP 63,6% -át.

 

Az infláció csökkenő tendenciája

A gazdasági előrejelzésben a kormány figyelembe vette az "inflációs kilátások lefelé mutató tendenciáját", a "0,4% -ot meghaladó" becsléssel a 2020-as évre, Franciaországra vonatkozóan.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title