AA

Minőségi és egyben tömeges kkv-fejlesztés: céljait jelentősen túlteljesítve, sikerrel zárult a legnagyobb hazai vállalkozás-mentorálási program

2023. június 13.

Sajtóközlemény


Minőségi és egyben tömeges kkv-fejlesztés: céljait jelentősen túlteljesítve,
sikerrel zárult a legnagyobb hazai vállalkozás-mentorálási program

 

2023.06.13.

 

Közel háromezer hazai vállalat több mint ötezer mentorálási alkalmon vett részt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által vezetett, az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány (SEED) együttműködésében megvalósított Országos Vállalkozói Mentorprogramban (OVM). A zárórendezvényen a kormányzati szereplők, a program vezetői, a résztvevő vállalkozások és partnerek együtt ünnepelték a program kiemelkedő sikereit.

 

Az MKIK által vezetett konzorcium öt éve, 2018-ban indította útjára a hazai kkv-kat támogató Országos Vállalkozói Mentorprogramot, melynek keretében mintegy 3000 vállalkozás cserélt tudást és tapasztalatot több mint 5000 mentorálási alkalom során: az MKIK szervezésében a beszállítóvá válás, a külpiacra lépés, az üzleti-, és pénzügyi tudatosság, valamint a fenntartható működés, a SEED szervezésében a személyes mentorálás volt fókuszban. Az IFKA részéről a kkv-k számára hasznos IT fejlesztés valósul meg, mely a VALI.HU-n lesz elérhető.

 

A tapasztalatok és a résztvevői visszajelzések alapján szükség van az interaktív és aktuális, világos célokkal és reális tartalommal rendelkező szemléletformálási- és tudásátadási programokra a vállalkozások fejlesztése, és így versenyképességük növelése érdekében. Ezt támasztja alá a mentoráltak elégedettségi felmérésének eredménye, valamint a Miniszterelnökség megbízásából az Ernst and Young által végzett független értékelés is. Az elégedettség összesített átlaga 4,8 a lehetséges 5 pontból, több mint ötezer mentorálás alapján, amely piaci mércével is kimagasló értéknek számít.

 

A mentorprogramban egy valós és aktuális igényre reagálva minőségi szolgáltatást nyújtottunk, tömegesen, és mégis magas minőség mellett. Kézen fogtuk, fejlesztettük és közösségbe rendeztük a vállalkozásokat egy kiváló projektcsapattal. A program céljait 161 és 465% közötti arányban teljesítette, valamint önmagában teljesítette a GINOP egyik lényegi, az EU által elvárt, a vállalkozások nem pénzügyi támogatásához kapcsolódó célkitűzését.” – foglalta össze a program sikerének titkát Dr. Mezősi Balázs, a program szakmai vezetője.

 

A GINOP-1.1.2-VEKOP-17 kódszámú „KKV szektor hatékonyságának növelése pénzügyi ismeretek fejlesztése, vállalkozói mentorálás biztosítása révén” című kiemelt projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 3,65 milliárd forint európai uniós támogatással az MKIK, az IFKA és a SEED konzorciumi együttműködésében valósult meg.

 

A programról bővebb információt az Országos Vállalkozói Mentorprogram honlapján olvashatnak.

 

További információ kérhető:

 

Hegedűs Viktória

+36 20 293 6798

hegedus.viktoria@mkik.hu

 

 

AZ OVM PROGRAM MKIK ÁLTAL VÉGZETT TEVÉKENYSÉGE ÖT ALPROGRAMBÓL ÁLLT, EZEK RÖVID BEMUTATÁSA ÉS FŐBB, SZÁMSZERŰSÍTHETŐ EREDMÉNYEI A KÖVETKEZŐK:

Külpiaci mentorálás

A 2019-ben megkezdett külpiaci alprogram fő célja a hazai kkv-k nemzetközi piacra lépésének támogatása volt. A szakmai mentorálások során e-learning tananyag, szakmai csoportos mentorálások, céglátogatások, akciótervek közös készítése, és ami a legfontosabb, tapasztalt mentorok is segítették a résztvevők fejlődését mind a beszállítói, mind a külpiaci fejlesztési folyamat során. Az alprogramban 43 mentorcég és 190 mentorált vállalkozás vett részt. A szolgáltatások között 1592 egyéni tanácsadásra, 150 szakmai workshopra, 9 csapatépítő programra és 30 céglátogatásra került sor.

 

Beszállítói mentorálás

2019-ben indult a beszállítói alprogram, melyek fő célja a magyar tulajdonú kkv-k uniós ellátási láncokba történő belépésének segítése volt.

A szakmai mentorálások során e-learning tananyag, szakmai csoportos mentorálások, céglátogatások, akciótervek közös készítése, és ami a legfontosabb, tapasztalt mentorok is segítették a résztvevők fejlődését mind a beszállítói, mind a külpiaci fejlesztési folyamat során.

Az alprogramban 60 mentorcég és 200 mentorált vállalkozás vett részt. A szolgáltatások között 1509 egyéni tanácsadásra, 150 szakmai workshopra, 8 csapatépítő programra és 37 céglátogatásra került sor.

 

Fenntarthatósági szemléletformálás

A 2022-ben indult alprogram célja olyan fenntarthatósági ismereteket átadása volt, amelyek segítik beemelni a fenntartható működés elvét a vállalkozások mindennapi gyakorlatába. A programban a mentorok saját példáikon keresztül mutatták be a fenntarthatóság terén elért eredményeiket.

Az alprogramban 46 mentor és 171 mentorált kkv vett rész, a szolgáltatások egy fenntarthatósági kézikönyvön és az e-learning tananyagon túl 41 céglátogatást és 750 tematikus, csoportos mentorálási részvételt foglaltak magukba.

 

Pénzügyi- és vállalkozói szemléletformálás

2021-ben indult a Mentorprogram harmadik, előbbieknél is szélesebb körű eleme: a pénzügyi- és vállalkozói szemléletformálás célja olyan ismeretek nyújtása volt, amelyek hatékonyan segíthetik a vállalkozások tudatos pénzügyi döntéseit, a megfelelő finanszírozási eszközök bevonását, pénz- és tőkepiaci ismeretek elsajátítását, ezzel is támogatva gazdasági helytállásukat, növekedésüket.

Az alprogramban 1777 mentorált vett részt, és 1817 pénzügyi konzultáció valósult meg.

 

Online Vállalkozói Személetformálás

2023 tavaszától minden regisztráló vállalkozás számára térítésmentesen elérhetőek voltak az Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében készült e-learning tananyagok, köztük a legújabb, fenntarthatósági témájú modul is, amely kiváló lehetőséget biztosít az önálló fejlődésre, továbbképzésre.

 

AZ OVM PROGRAM KERETÉBEN A SEED SZEMÉLYES MENTORÁLÁSI SZOLGÁLTATÁST NYÚJTOTT, MELYNEK LEGFONTOSABB EREDMÉNYEI A KÖVETKEZŐK:

 

Az alprojekt négy célcsoportban végzett vállalkozásfejlesztési tevékenységet: a fiatalon vállalkozást indítók, a női vállalkozások, a generációváltás előtt álló családi vállalkozások és a COVID-19 járvány gazdasági hatásai által életképességükben megrendülő kkv-k körében. A 200 személyes mentorálási folyamat sikeresen megvalósult az egyéni célkitűzések mentén az egyenként 6-12 alkalom keretében. A mentorálási folyamat kezdetén meghatározott célok megvalósulását támogatták a program keretében igénybe vehető speciális tanácsadási alkalmak, melyekre mentoráltanként összesen 22 óra keret állt rendelkezésre jog, személyes hatékonyság fejlesztés, marketing, értékesítés és tárgyalástechnika, szervezetfejlesztés témákban.

 

AZ OVM PROGRAM KERETÉBEN AZ IFKA INFORMATIKA FEJLESZTÉST VALÓSÍT MEG A KKV-FEJLESZTÉS TÁMOGATÁSA ÉRDEKÉBEN.

Az IFKA célkitűzése a kkv forrástérkép kialakításához szükséges informatikai háttér megteremtése, mely a VALI.HU portálon lesz majd elérhető a vállalkozások számára. A Forrástérkép célja, hogy a vállalkozásoknak az aktuálisan elérhető, állami támogatással érintett, vagy a pénzügyi szervezetek által kínált piaci alapú és standardizált feltételű finanszírozási termékeket fő paramétereik tekintetében összefoglalja, és azok igénybevételéhez szükséges elérhetőségi utakat, információkat biztosítsa. A Forrástérképet szolgáltató digitális platform az információt kereső vállalkozás élethelyzetére és finanszírozási céljára vonatkozóan mutatja meg a releváns konstrukciókat.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Termelése elmúlt évi 1,5 százalékos visszaesése után az idén újabb 1,5 százalékkal tovább csökken a német ipar teljesítménye.
A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet drezdai fiókintézete elemzést készített az „új tagországok” munkavállalói Németországban történt megjelenéséről és a tevékenységükkel kapcsolatos tapasztalatokról.
X public.szechenyi.title