AA

Portfolio Budapest Economic Forum 2024

2024. október 18.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Portfolio Budapest Economic Forum 2024 konferenciáján arról beszélt, hogy a világ erőteljes átalakuláson megy keresztül, amelyhez Magyarországnak is alkalmazkodnia kell. A gyors növekedés alapjait megteremtheti, ha a fiskális és a monetáris politika között újra összhang lesz. Az elnök szerint a világ különböző gazdaságai jelentős átalakuláson mennek keresztül, amire Magyarországnak is fel kell készülnie, különösen az energiaárak ingadozása és a zöld átállás kapcsán. Az Egyesült Államok és a háborúban álló Oroszország például gyorsabb növekedést tud felmutatni, mint Európa. A magyar gazdaság válaszút előtt áll. Parragh Láazló szerint két lehetőség van: vagy egy evolúciós gazdasági fejlődési folyamat zajlik le, vagy radikális gazdasági lépésekre van szükség a gyorsabb növekedés érdekében. Úgy látja, hogy már jövő márciustól megteremthetjük a gyors növekedés alapjait, ha sikerül - a várható jegybanki változások okán - összhangot teremteni a fiskális és a monetáris politika között.

 

Véleménye szerint „Egy pici infláció kockázatát bevállalva megteremthetjük a gyors növekedés alapjait” – mondta Parragh László, ugyanakkor felhívta a figyelmet a reálbérek növekedésével járó kockázatokra is. A vállalati szektorban a fogyasztás dinamikus fellendülése még nem látszik, de ha a kereslet szárnyra kap és beindul, akkor a beruházások is új lendületet vehetnek.

A versenyképesség kérdése is kulcsfontosságú az MKIK elnöke szerint. A magyar vállalatok, különösen a kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenysége elmarad más országokhoz képest. Kihangsúlyozta, hogy a versenyképesség kérdése közös felelősség, és a vállalkozóknak merészebben kellene kilépniük a komfortzónájukból a fejlődés érdekében. A fenntarthatóság hármas modellje: Gazdaság-Társadalom-Környezet, amelyben tényleges és szoros együttműködésre van szükség, annak érdekében, hogy javuljon a versenyképességünk.

A KKV-k szerepe különösen hangsúlyos a magyar gazdaságban, hiszen ezek a vállalatok jelentik a gazdaság gerincét. Ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak, innovációra és digitalizációra van szükségük, valamint a humán tőke fejlesztésére. Parragh szerint a vállalkozásoknak nemcsak a jelenlegi kihívásokra kell reagálniuk, hanem hosszú távon is fenntartható stratégiát kell kidolgozniuk.

A gyors gazdasági növekedéshez Parragh László szerint elengedhetetlen a beruházások és a fogyasztás ösztönzése. Ehhez az energia- és költséghatékony beruházásoknak, valamint a technológiai innovációknak kiemelt szerep jut. Ugyanakkor a pénzügyi szektor hatékonyságának javítása, a vállalati hitelezés fenntartása és a fix kamatozású hitelek biztosítása, mint például a piacvezető Széchényi Kártya Program, amihez biztosított lesz a 3,5-% fix kamat, ezek mind fontos versenyképességet javító kulcs tényezők a gazdaságunk számára.

A fenntarthatóság is egyre hangsúlyosabb szerepet kap a gazdasági stratégiákban, különösen a KKV-k esetében. Ezeknek a vállalatoknak hosszú távon olyan stratégiát kell követniük, amely figyelembe veszi a környezetvédelmi és gazdasági fenntarthatóságot. A belső erőforrások hatékonyabb kihasználása és a zöld beruházások elősegíthetik a KKV-k hatékonyságát és versenyképességét.

Parragh László zárásként hangsúlyozta, hogy a vállalkozói réteg felelőssége kulcsszerepet játszik a gazdaság sikerességében. „Olyan vállalkozói réteg kell, aki mer a komfortzónáján kívül mozogni a fejlődésért, és mer kockáztatni” – mondta. Ehhez olyan kamara kell, amely támogatja ezeket a folyamatokat. Hozzátette, hogy Magyarország számára egy modern, innovatív vállalkozói kultúrával rendelkező kkv kör kialakítása a kulcs ahhoz, hogy versenyképesek legyünk a globális piacon, és a jövő gazdasági kihívásaival sikeresen szembenézhessünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és az Energiaügyi Minisztérium (EM) 2024. október 18-án stratégiai együttműködési megállapodást kötött, melynek célja a magyar gazdaság fenntartható fejlődésének és versenyképességének előmozdítása.
X public.szechenyi.title