AA

Az MKIK mellett működő TSZSZ új szakértőinek ünnepélyes kinevezése

2019. november 26.

2019. november 6-án ünnepélyes keretek között adták át prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által aláírt 12 fő új szakértő kinevezését az MKIK dísztermében. A ceremónián Máté Miklós TSZSZ vezető nevében dr. Zemplényi Adrienne, az MKIK jogi igazgatója és dr. Schváb Zoltán, a TSZSZ vezető-helyettese köszöntötte az új szakértőket és a meghívott, korábban kinevezett szakértőket.

A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) az MKIK mellett működő alternatív vitarendezési lehetőség, amelynek létjogosultságát maga az élet teljes kőrűen igazolta, teljesítménye alapján pedig igazi sikertörténet. A szervezet munkájának eredményeképp az építőiparban egyértelműen visszaszorultak a lánc- vagy körbetartozások, amelyek kiszámíthatatlanná tették és a TSZSZ nélkül továbbra is tennék a működést, nélküle cégek sora menne csődbe. A TSZSZ-nek jelentős a prevenciós hatása is, sokszor már az is elég a megegyezéshez, ha a vitában álló felek valamelyike a TSZSZ-hez fordul, illetve az eljárás során a felek álláspontja sokat közeledik egymás felé, legvégül annak lezárása után, a szakvélemény megismerését követően a vitában álló felek gyakran megállapodást kötnek, azaz létrejön az egyezség.

A TSZSZ szakértői döntő többségükben a szakterületük igazságügyi szakértői is, szakvéleményüket háromfős tanácsban önállóan készítik el. A TSZSZ szakvéleményben rögzített - tisztességes vállalkozót megillető - összeget a bíróság ideiglenes intézkedéssel bírói letétbe helyezteti, így akadályozva meg, hogy a tisztességes fél rovására valaki tisztességtelen előnyhöz jusson. Alapítása óta megközelítően 1500 szakvéleményt készített, több milliárd forint indokolatlan bankgarancia lehívást akadályozott meg.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
X public.szechenyi.title