AA

Külgazdasági Évnyitó 2024

2024. március 12.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Fókuszban a külpiacok címmel külgazdasági évnyitó konferenciát szervezett 2024. március 12-én Budapesten. Az MKIK a kamarák tevékenységében jelentős szerepet betöltő külgazdasági területen immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a külgazdasági évnyitó rendezvényét.

A konferencia díszvendégeként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartott előadást. A tárcavezető rámutatott, hogy az utóbbi néhány évben többször is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság: a koronavírus-járvány, az ukrajnai háború és a közel-keleti válság súlyos nehézségek elé állította a politika és a gazdaság szereplőit.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a negatív globális tendenciák ellenére 2023 rekordév volt külgazdasági szempontból, Magyarország soha ekkora exporttevékenységet nem tudott felmutatni, a termékkivitel 150 milliárd eurót ért el, ami éves szinten 4 százalékos emelkedés.

Parragh László az MKIK elnöke a rendezvényen elmondta, hogy a magyar export egyirányú: a kivitel 87 százaléka Európába, több mint 6 százaléka Ázsiába, míg az amerikai kontinensre mintegy 5 százalék irányul. Átrendeződnek az ellátási láncok, munkaerőhiány, migráció, geopolitikai feszültségek, rivalizálás az Egyesült Államok és Kína között, ebben a helyzetben kell Magyarországnak megtalálnia a megfelelő válaszokat.

Az idei konferencia fókuszában Magyarország aktuális külgazdasági prioritásai, az energiaellátás biztonsága, a külföldi beruházások üdvözlése álltak. A kamarai tagozatok vezetői két panelbeszélgetés keretében elemezték a külpiaci üzleti lehetőségeket és gyakorlati tapasztalatokat, tanácsokat osztottak meg. Az első panel a keleti nyitás országairól és a Nyugat-Balkánról szólt: piaci jellemzőkről és tapasztalatokról beszéltek a szakértők. A másik panelbeszélgetés az ASEAN országokkal kapcsolatos piacra lépési lehetőségeket mutatta be.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
X public.szechenyi.title