AA

Befejeződött a 2018. évi Szakma Sztár Fesztivál

2018. április 23.

Szerző: 

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 11. alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztivált. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 43 szakmában közel 300 tanuló versengett 2018. április 23. és 25. között. Az esemény a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV), valamint az V. SkillsHungary Nemzeti döntőjének a színhelye volt. A megnyitón beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, Parragh László, az MKIK elnöke és Csiszár Zsófia, a SkillStar 2018 Nonprofit Kft. projektmenedzsere.

Orbán Viktor elmondta: olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van, ahol minden fiatal kezébe jut egy értékes szakma vagy hasznos diploma. Hangsúlyozta: „ez a célunk, ezért kötöttünk megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, és ezért fogunk újabb megállapodást kötni velük az előttünk álló négy évre is”.

Az eseményen jelenlévő fiataloktól azt kérte, építsük fel közösen azt a Magyarországot, ahova mindig vissza lehet térni, ugyanis a magyaroknak mindenért meg kell küzdeniük, a saját szakembereikért, fiataljaikért és a jövőjükért is. Mint mondta, nemzeti érdek, hogy olyan fiatalokat neveljünk, akik piac- és versenyképes tudással rendelkeznek. A kormányfő a pályaválasztás előtt állóknak azt üzente, hogy ha jó szakmát választanak, akkor biztos jövő vár rájuk, Magyarország és a világ legjelentősebb cégeinek megbecsült és elismert szakemberei lehetnek.

Parragh László, az MKIK elnöke köszöntőjében elmondta: ha valaki jó a szakmájában, sikerrel szerepel országos szakmai versenyen, annak legyen nyitott a felsőoktatás, könnyebben léphessen be oda. Felidézte, hogy első alkalommal még 15 szakmát mutattak be, jelenleg pedig 43 szakma versengett három napon keresztül. Idén több mint 7 ezer diák indult el a vetélkedőn, 236-an jutottak a végső versenybe, ahol 108 oktatási intézmény képviseltette magát – ismertette Parragh László hozzátéve, hogy a határon túlról négy versenyző négy szakmában is jelen volt Kárpátaljáról, Erdélyből, Vajdaságból, illetve a Felvidékről. Beszédben hangsúlyozta, hogy a cégek 67 százaléka szerint hiányzik a szakképzett munkaerő Magyarországon, ugyanakkor szerinte nem a szakképzett munkaerő, hanem a nemzet gyarapodásához szükséges erő hiányzik, amelynek megerősítése szükséges.

Az MKIK elnöke fontosnak nevezte az olyan képzések népszerűsítését, amelyek iránt van munkaerőpiaci kereslet. Kiemelte a duális képzés továbberősítésének fontosságát, valamint a digitalizáció jelentőségét, és az objektív vizsgáztatási rendszer kialakítását az ország valamennyi területén.

Csiszár Zsófia projektmenedzser bejelentette, hogy szeptember 26-28. között Budapesten rendezik a EuroSkills versenyt, a szakmák Európa-bajnokságát. Az eseményen 28 ország több mint 500 diákja közül választják ki Európa legjobbjait, közöttük 27 magyar versenyez majd.

 

A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakma tanulás népszerűsítése révén. A verseny és a fesztivál jelmondata: „a jó szakma felér egy diplomával!”. További célja a rendezvénynek az országos nyilvánosság biztosítása, valamint a szakmák, szakképzés népszerűsítése a tanulók körében. A frissen felfedezett tehetségek gondozása tudatosítja a szakképzés növekvő jelentőségét és hozzájárul a szakmai életpályák népszerűsítéséhez.

Az országos szakmai versenyeket 43 szakképesítésben hirdettük meg a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a nappali tagozaton végzős szakközépiskolai és szakgimnáziumi tanulók számára. 2018-ban az elődöntőben minden eddiginél több, országosan 7032 diák vett részt, amelyeket a területi kamarák bonyolítottak le. Ezt követték a válogatóversenyek, melyen 474 fiatal versengett a döntőbe jutásért. Végül a szakmai versenyek országos döntőjébe 236-an kerültek be. A fesztivál keretében zajlott az V. SkillsHungary Nemzeti Döntő és Bemutató, amelyen a EuroSkills Budapest 2018 versenyen induló magyar csapat minden tagjával találkozhattak a látogatók.

 

A háromnapos fesztivál első két napján gyakorlati megmérettetés várt a versenyzőkre, míg a harmadik nap az ünnepélyes eredményhirdetésről szólt. A rendezvény és a verseny sikeréhez több mint 800-an járultak hozzá, egyebek mellett versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai, illetve közel 500 szervezet, köztük szakmai támogató cégek, vállalatok, szakiskolák és egyesületek.

 

A területi kamarák szervezésében több mint 9000 tanuló érkezett az eseményre, Budapestről pedig mintegy 5000 látogató. A résztvevők 70 százaléka pályaválasztás előtt álló iskolás volt, akik a verseny megtekintése mellett szakmai tárlatvezetésen vehettek részt, valamint egyes szakmák standjainál kipróbálhatták tehetségüket. Az idei fesztiválon magas számban voltak jelen szakmai kiállítók és gazdálkodó szervezetek is.

A döntőn résztvevők több mint 80 %-a mentesül a szakmai záróvizsga letétele alól.

 

A záróünnepség keretében 43 szakmában hirdették ki az első 3 helyezettet. A nyertesek listája alább letölthető.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Az Öböl-térség az arab világ gazdaságilag legfejlettebb, magas vásárlóerővel rendelkező régiója. Az Egyesült Arab Emírségek  az öv
A SingEx Exhibitions India, a Manufacturing Association of Information Technology (MAIT) és a Singapore Industrial Automation Asso
X public.szechenyi.title