AA

Csúcsot döntött a kisvállalkozások részesedése a közbeszerzésekben

2019. február 07.

A Közbeszerzési Hatóság 2019. február 6-án  tartotta évindító sajtó-háttérbeszélgetését, amelynek keretében a Közbeszerzési Nívódíjakat és a Közbeszerzési Kiválósági Díjakat is átadták.

A tavalyi 10 361 eredményesen zárult közbeszerzés összértéke meghaladta a 3294 milliárd forintot, a hirdetmény nélküli tárgyalásos, és az egy ajánlatos közbeszerzések aránya tovább csökkent, a kis- és közepes vállalkozások részesedése csúcsot döntött - hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a szervezet évértékelő sajtóeseményén.

Magyarországon éves összehasonlításban 17,6 százalékkal több közbeszerzési eljárás zárult tavaly, összértékük viszont 9,3 százalékkal csökkent.  A hirdetmény nélküli tárgyalásos (hnt) eljárások aránya uniós eljárásrendben a tavaly előtti 9,7 százalékról 4,8 százalékra esett, összértékük 4,9 százalékról 1,6 százalékra csökkent. Az egy ajánlatos eljárások száma uniós eljárásrendben 26,4 százalékról 24,2 százalékra, összértéke 15,6 százalékról 12,8 százalékra mérséklődött – mondta a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A közbeszerzési eljárások 47,1 százalékában használtak föl valamilyen arányban uniós forrásokat. A kis- és középvállalkozások 1911,5 milliárd forintot nyertek el a lezárult eljárásokon, vagyis a közbeszerzési összegek 58 százalékát - emelte ki. Továbbá Rigó Csaba Balázs bejelentette, hogy a KH ingyenes közbeszerzési mobilalkalmazása hamarosan angolul is olvasható lesz.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hangsúlyozta, hogy a közbeszerzési rendszernek jelentős gazdaságszervező eszközként a tiszta verseny mellett a magyar vállalkozások esélyeit is erősítenie kell. A gazdasági élet szereplőinek mindennapi visszajelzései kedvezőek, a tapasztalatokról a kamara folyamatosan egyeztet a KH-val, javaslatait pedig a döntéshozókhoz is eljuttatja – tette hozzá.

A továbbiakban kiosztották a díjakat is, melyet Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke adott át.

Forrás: MTI 

Fotó: Közbeszerzési Hatóság

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
X public.szechenyi.title