AA

Gazdasági Tájékoztató negyedik negyedév - 2020

2021. március 04.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Közgazdasági Igazgatóság

Gazdasági Tájékoztató

2020./IV.

− „Ahol nincs a jövőbe vetett hit, ott a jelenben nincs erő.”  −

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorstájékoztatóiból származó adatok alapján megállapítható, hogy a bruttó hazai termék  (GDP) volumene Magyarországon 2020 IV. negyedévében – első rendelkezésre álló, nyers adatok alapján – 3,7%-kal, szezonálisan kiigazított adatok alapján 4,3%-kal csökkent az előző év azonos időszaki adataihoz képest, a csökkenést főként a korlátozó intézkedésekkel érintett ágazatok okozták, amit csak részben tudott mérsékelni az exportorientált ágazatok növekedése. A IV. negyedév során kedvezőbben alakultak a gazdasági kilátások, az előző negyedéves adatokhoz viszonyítva 1,1%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye. 2020-ban az előzetes nyers adatok alapján a gazdaság teljesítménye 5,1%-kal maradt el az előző évitől.

2020 IV. negyedévében megfordult a nemzetgazdasági beruházások üteme és jelentős növekedést tapasztalhattunk, a tárgyidőszaki fejlesztések volumene 2,5%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Míg az előző negyedéves adatokhoz viszonyított növekedés 4,8% volt. A beruházások újbóli felfutását elsősorban a költségvetés és a háztartások növekvő aktivitása okozta, miközben a vállakozási fejlesztések továbbra is csökkentek. 2020-ban összességében 3,8%-kal mérséklődött a beruházások volumene az egy évvel korábbi, rekordmagas bázishoz képest.

2020. decemberében az ipari termelés volumene 5,8%-os – a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 1,1%-os – növekedést mutatott. 2020. március–augusztus között minden hónapban elmaradt az egy évvel korábbitól. Szeptembertől viszont újból emelkedett a kibocsátás volumene. Az ipari termelés növekedését az exportértékesítés 9,4%-os volumennövekedése okozta, a belföldi eladások volumene 1,2%-kal mérséklődött a 2019. decemberihez képest. Ágazati szempontból feldolgozóipar teljesítménye 6,7, az energiaiparé 6,1%-kal nőtt, a járműgyártás 14%-kal bővült, a közúti gépjármű gyártásának volumene 18, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 11,5%-kal emelkedett, az élelmiszeripar kibocsátása 3,6%-os növekedést mutatott. Területi szempontból Dél-Dunántúlon (3,1%-kal) és Budapesten (1,2%-kal) csökkent. A többi régióban (3,4 és 16% közötti mértékben) nőtt,de leginkább Pest régióban volt növekedés tapasztalható. 2020-ban az ipari termelés volumene 6,1%-kal kisebb volt, mint 2019-ben. Az összes értékesítés 64%-át adó külpiaci eladások volumene 5,5, a 36%-ot képviselő hazai értékesítéseké 5,1%-kal csökkent. Az éves folyamatokat alapvetően meghatározták a járvány megfékezésére hozott intézkedések. Ezek hatása április–májusban volt a legélesebb, amikor a termelés mintegy harmadával visszaesett az egy évvel korábbihoz képest.

A foglalkoztatás tekintetében 2020 decemberében a foglalkoztatottak létszáma az előző havinál 4 ezer fővel több, míg az előző év decemberinél 14 ezer fővel kevesebb. A 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma 4 millió 500 ezer fő volt, a 15-64 év közötti munkavállalók foglalkoztatási rátája 70,4%, míg a 15-74 év közöttiek munkanélküliségi rátája 4,3% volt. A munkanélküliség mértéke az előző hónaphoz viszonyítva 0,2, míg egy év alatt 1,2 százalékponttal emelkedett. A férfiak foglalkoztatási aránya enyhén emelkedett, míg a nők foglalkoztatási rátája csökkent. 2020. október–december időszakban a 15–64 éves munkanélküliek átlagos száma az egy évvel korábbihoz képest 40 ezer fővel (26%-kal) 195 ezer főre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,9 százalékponttal, 4,2%-ra emelkedett.

A keresetek szempontjából 2020 decemberében a teljes munkaidős foglalkoztatásban dolgozók bruttó átlagkeresete 449 400 forint volt. Ez az érték 10,6%-kal magasabb az előző év decemberében mérthez viszonyítva. A decemberi átlagkereseteket átlagosan 66 100 forinttal növelték a nem rendszeres kereseti elemek (jutalom, prémium). 2020. januártól decemberig számolva a bruttó átlagkereset 403 600, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 268 400 forintot ért el, mindkettő 9,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma 2020 decemberében az előző hónaphoz képest 0,2%-os csökkenést mutatott, míg az előző év azonos időszakához képest 4,0%-kal csökkent. A csökkenésben főként a nem élelmiszer jellegű üzletek forgalma játszott szerepet, mely 9,3%-os csökkenést mutatott, míg az élelmiszerüzletek forgalma 1,9%-kal emelkedett. Emellett jelentős növekedést mutatott a csomagküldő és az internetes kiskereskedelem volumene, ami 24%-kal növekedett. 2020-ban a forgalom volumene a kiigazítatlan, valamint a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt alig változott (–0,2%) az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,0%-kal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4, az üzemanyagkiskereskedelemben 10%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A nyári hónapokban tapasztalt növekedés után 2020 októberében mérséklődött az infláció. A fogyasztói árak 2,7%-kal voltak magasabbak az előző év azonos hónapjához képest. Az év utolsó hónapjában azonos volt az infláció a novemberivel, a májusi mélypontnál pedig 0,5 százalékponttal magasabb. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára (4,9%-kal) nőtt jelentősebben. A szolgáltatások díjai átlagosan 1,7%-kal emelkedtek, a szeszes italok és a dohányáruk átlagosan 8,8%-kal drágultak, közülük a dohányáruk ára 14%-kal nőtt, háztartási energia ára 0,2%-kal emelkedett, ruházkodási cikkek ára 1,5%-kal csökkent, a tartós fogyasztási cikkeké 2,8%-kal nőtt. Egy hónap alatt, 2020 novemberhez viszonyítva a fogyasztói árak összességében 0,3%-kal emelkedtek. 2020-ban a fogyasztói árak éves átlagos emelkedése az előző évinél 0,1 százalékponttal kisebb, 3,3% volt.

A külkereskedelmi termékforgalom tekintetében 2020 decemberében az export euróban számított mértéke 12,0%-kal emelkedett, az import 9,2%-kal csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest. A március–májusi időszakkal ellentétben, amikor a kivitel értéke a behozatalnál rendre nagyobb mértékben csökkent, június óta az importra számított index értéke az alacsonyabb. Mindez az egyenleg javulását idézte elő, amelynek mértéke decemberben 211 millió eurót tett ki. Ebben a hónapban 310 millió eurós aktívum jellemezte a külkereskedelmi mérleget. A külkereskedelmi termékforgalomban 5,7 milliárd eurós többlet keletkezett 2020 során, ami az egyenleg 1,4 milliárd eurós javulását jelenti az egy évvel korábbihoz képest. Az aktívum több, mint a tavalyi és a tavalyelőtti, az utóbbi 10 évet tekintve azonban a 3. legkevesebb. (Forrás: KSH)

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
X public.szechenyi.title