AA

Új szakma váltja a könyvelőket: a könyvformatikus

2021. november 09.

Új szakma váltja a könyvelőket: a könyvformatikus

 

Még magasabb sebességbe váltott a digitalizáció a könyvelők körében az elmúlt két évben, noha a jogszabályi előírások amúgy is erőltetett ütemű fejlődésre kényszerítették a szektor vállalkozóit. A könyvelés jelentős része automatizálható, azonban az ügyfelek részéről is szükséges az edukáció, hogy eredményes legyen az együttműködés. A mindkét oldalon szükséges digitalizációhoz a Modern Vállalkozások Programja révén a fejlesztéshez kellő tudás, kapcsolat és forrás is elérhető.

Át kell alakulni a könyvelőirodáknak, ha meg akarnak felelni a jövő versenykövetelményeinek. A digitalizációt az adóhatóság és a kormányzat diktálja, a tempót tartani csak fejlesztéssel és fejlődéssel lehet. A vállalkozások révén rendelkezésre álló adatok köre egyre csak bővül, és szinte teljes egészében digitálisan is elérhető, a kihívás most ezek feldolgozása, ill. annak automatizálása. Ez már gyakran meghaladja a klasszikus könyvelési munkát, sokszor egyenesen programozói tudásra van szükség, így a könyvelőket a jövőben inkább a könyvformatikus jelzővel kellene illetni – mondja Matyóka Zoltán, a több ezer szakembert tömörítő Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke.


Könyvelőknek és ügyfeleiknek együtt kell működniük

A számlázóprogramok digitalizációjával a vállalkozások szinte kizárólag elektronikus számlákat bocsátanak ki, ezek feldolgozása, kategorizálása, könyvelése sok esetben azonban még manuálisan történik. A bankszámlák, kivonatok könyvelése szintén erőforrásigényes folyamat. Miközben ezek digitálisan rendelkezésre állnak, ezért ezek beolvasása automatizálható, a felszabaduló munkamennyiség pedig akár tanácsadásra vagy új ügyfelekre fordítható – ismerteti a folyamatokat az elnök. A digitalizáció folyamatosan jelen van a szektorban, nem várható lassulás ebben, hamarosan érkezik az eÁfa, így a könyvelők sem dughatják a homokba a fejüket. A másik része, hogy magukat a vállalkozásokat is edukálni kell: nem várhatják el, hogy majd a könyvelő mindent megold, az adatok egyre jelentősebb részét digitális formában kell eljuttatniuk, hogy azok elektronikus úton kerülhessenek be a könyvelési rendszerbe. A tempót tehát mindenkinek fel kell vennie, a digitalizáció az életben maradást jelenti mindenki számára – vonja le a következtetés Matyóka Zoltán, aki szerint ebben nagyon sokat tudnak segíteni a szakértő tanácsadók a vállalkozásoknak.


Érintésmentes adatrögzítés

Az elnök szavait erősíti meg Poór Károly, az adóinformatikai fejlesztésekkel foglalkozó SDSYS Zrt. vezetője is. Az elsősorban közép-, és nagyvállalatok számára megoldásokat kínáló cég egyike a kb. kéttucat hasonló vállalkozásnak, akik digitalizációs megoldásokat biztosítanak a havi szinten több ezer számlát feldolgozó cégeknek, könyvelőknek és ügyfeleknek egyaránt. Megoldásuk lényege, hogy a már meglévő könyvelőprogramokba integrálva automatizálják a számlaadatok beolvasását. Az ún. érintésmentes adatrögzítéssel kiváltják a korábban kézzel párosított számlák feldolgozását, a manuális munkavégzést. Előnyük, hogy nem kell drága eszközbeszerzéssel törődni, a ráfordítás az informatikai megoldást és persze a képzést jelenti. Fontos azonban, hogy az ügyfelek tudják is kezelni a szoftvereket, különben úgy járnak, mintha vennének egy plug-in hibrid autót, de továbbra is csak benzinnel tankolva használná, és nem töltené. A tudást hozzá kell igazítani a szoftverhez – mondja Poór Károly.

A szakember is úgy látja, a digitalizáció megváltoztatta a könyvelők tevékenységét. Rengeteg ad hoc feladatuk lett, sok az adójogszabály-változás, számtalan kérdést tesznek fel nekik az ügyfelek. Legutóbb az SZJA-visszatérítés okozott cunamit, de október elején az adóhatóság az adatszolgáltatások terén is visszamenőleges ellenőrzési hullámba kezdett. A vállalkozások számára büntetéssel fenyegető eljárások gyorsítására, a könyvelés átláthatóságára is megoldást jelentene a minél gyorsabb digitális átállás, az adatok elektronikusan feldolgozhatóvá tétele.


A digitalizáció új megoldásokat és esélyt jelent a vállalkozásoknak

A versenyképesség kérdése elválaszthatatlan a gazdaságosabb és gyorsabb megoldások keresésétől. Elérkezett az idő a változtatásra, a munkafolyamatok lehetőség szerinti automatizációjára, hogy ezáltal költséghatékonyabbá tegyük a cég működését. Ez viszont egyfajta szemléletmódváltást igényel a vállalkozásoktól, a vállalkozások döntéshozóitól. A Modern Vállalkozások Programjának tanácsadói ezen folyamat levezényléséhez nyújtanak segítséget. Tanácsadóink a kkv-k felmérése alkalmával olyan cégre szabott digitális megoldásokat, pályázati lehetőségeket javasolnak, amelyekkel a vállalkozások időt és pénzt takaríthatnak meg – mondja a Program operatív vezetője, Sonkolyné Varga Emília.

Az MVP országos hálózatának tanácsadói több mint húszezer hazai kis- és középvállalkozással vették fel a kapcsolatot a program működésének eddigi hat éve alatt. Az általuk nyújtott díjmentes audit és fejlesztési koncepció tizennégyezer vállalkozásnak nyújtott segítséget az első, vagy a következő lépés megtételéhez a digitalizáció útján.

A digitalizáció hatása a könyvelőkhöz is begyűrűzött. A könyvelők a vállalkozások egyik alappillérét alkotják, akiknek a feladatait napjainkban újra kellett pozícionálni. Minél felkészültebb egy könyvelő, annál hasznosabb a vállalkozás számára. A felkészültséghez, a naprakész tudás szinten tartásához idő kell. Ezt az időt tudják realizálni a könyvelők, a digitalizációs technológia előnyeire támaszkodva. A felszabadult idejükben több időt tudnak fordítani a naponta változó jogszabályok követésére és az edukációra. Ennek eredményeképpen, tudásukkal, tanácsaikkal hozzásegíthetik a vállalkozásokat a piaci pozíciójuk megtartásához, vagy akár a versenyelőny megszerzéséhez is – mondja Sonkolyné Varga Emília, és hangsúlyozza, hogy a humán erőforrásba és a digitalizációba fektetett tőke gyorsan megtérül és javítja az egyén és a vállalkozás versenyképességi pozícióját.

Ahogy a fentebb említett példán is látszik, a digitalizáció és a digitalizációs eszközök alkalmazása nem feltétlen jelent nagy beruházást, ellenben idő és erőforrás takarítható meg vele. Olykor az egyszerű problémákat, időrabló rutinmegoldásokat, mint például a számlafeldolgozás is, érdemes automatizálni. Gyorsabban, rövidebb idő alatt végezhető el ugyanaz a munkafolyamat. Az így megtakarított időt a cég más üzleti folyamataira fordítva tehetünk versenyelőnyre szert egy konkurens vállalkozással szemben – foglalja össze Sonkolyné Varga Emília.

A Vállalkozz Digitálisan rendezvénysorozat következő állomása is a témához kapcsolódik, amely „Megbízható digitális könyvelés – biztonságos adattárolás” címmel Miskolcon, november 17-én kerül megrendezésre. A könyvvizsgáló foglalkozású résztvevők 1 kreditpontok kapnak a részvételért.

További információ: https://vallalkozzdigitalisan.hu/esemenyek/esemeny.html?cid=880
 

Így segít a Modern Vállalkozások Programja

A Modern Vállalkozások Programja olyan ingyenes szolgáltatásnyújtással igyekszik támogatni a vállalkozásokat, amely segít útbaigazítani őket a digitális átalakulás felé vezető úton. A Program széles portfólióval rendelkezik, ezen belül a kiterjedt tanácsadói hálózat felmérésket végez és önálló fejlesztési koncepcióra tesz javaslatot. Továbbá informatikai fejlesztéseket, megoldásokat javasol, kedvezményeket tesz elérhetővé, rendezvényekkel, saját fejlesztésű szemléletformáló tartalmakkal hozza közelebb, az informatika világát a vállalkozásokhoz. Egyfajta világítótorony szerepet is betölt a szervezet: segít eligazodni a vállalkozásoknak a digitalizációt érintő fejlesztési lehetőségek és támogatások terén.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title