AA

Türk Világ Üzleti Fórum Isztambulban

2023. szeptember 18.

2023. szeptember 14-én rendezték meg a Türk Államok Szervezet gazdasági és kereskedelmi minisztereinek 12. találkozóját Isztambulban. A találkozó házigazdája és elnöke Törökország kereskedelmi minisztere, Prof. dr. Ömer Bolat volt. A rendezvényen részt vett Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is, illetve dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A miniszteri találkozó mellett a Türk Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége Türk Világ Üzleti Fórum címmel üzleti rendezvényt szervezett a türk országok üzletemberei számára. Az eseményre meghívást kaptak a türk államok kereskedelmi és iparkamaráinak elnökei is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében dr. Parragh László vett részt a rendezvényen Rifat Hisarcıklıoğlu, a Türk Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége elnökének meghívására. A türk tagországok és társult országok kamarai elnökeinek találkozóján a gazdasági és üzleti kapcsolatok erősítéséről egyeztettek a felek.

 

 

Dr. Parragh László a Türk Világ Üzleti Fórumon 2023. szeptember 14-én Isztambulban elmondott beszédét az alábbiakban olvashatják.

 

 

„Megtiszteltetés számomra, hogy a mai eseményen szólhatok Önökhöz.

 

Köszönöm szépen a meghívást, nagy örömmel veszek részt a mai rendezvényen Magyarország és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nevében. Örömünkre szolgál, hogy ma megrendezték ezt az üzleti fórumot annak érdekében, hogy elmélyítsük gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainkat, és beszéljünk a jövőbeni együttműködéshez vezető lépésekről.

 

Üdvözöljük a tényt, hogy a türk államok és Magyarország politikai és gazdasági kapcsolatai az elmúlt években nagymértékben fejlődtek. Magyarország keleti nyitás politikájának következményeként, melyet a jelen Fidesz-kormány 2012-ben indított el, kétoldalú kereskedelmi és befektetési kapcsolataink dinamikusan fejlődtek az elmúlt években. A türk államok fontos kereskedelmi partnerei Magyarországnak, kétoldalú áruforgalmunk jelentősen megnőtt. Meggyőződésünk azonban, hogy további erőfeszítéseket kell tennünk üzleti kapcsolataink erősítése érdekében.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezért nagy hangsúlyt fektet a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésére a türk államokkal. Kamaránk tagozatokat és üzleti tanácsokat hozott létre a térséggel való kereskedelemben érdekelt magyar vállalatok számára. Évek óta sikeresen működtetjük a Magyar-Török és a Közép-ázsiai Tagozatot annak érdekében, hogy segítsük a magyar exportőrök piacra jutását. Közös üzleti tanácsokat működtetünk kazah, üzbég és kirgiz partnereinkkel együttműködve, jelenleg pedig szintén egy üzleti tanács létrehozásán dolgozunk azeri partnerszervezetünkkel.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ma Magyarország legnagyobb vállalkozókat tömörítő szervezete. Az elmúlt 12 évben szoros szövetséget alakítottunk ki a kormánnyal, több területen is együttműködünk. Közös munkánk az évek során egyre erősebbé és kiterjedtebbé vált, kapcsolatunk a kölcsönös tiszteletre épül.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fontos szerepet tölt be a magyar gazdaságban. A kamarai hálózat jelentős szerepet játszott a válságkezelésben a COVID járvány idején és az orosz-ukrán háború kitörése után is. Kamarai hálózatunk 23 területi kamarából áll, mely 20 000 tagjával, 900 000 regisztrált vállalkozásával a teljes magyar gazdaságot lefedi. Erősek vagyunk a szakképzési rendszer fejlesztésében, mert hiszünk abban, hogy a képzéssel jobb versenyképességet érhetünk el. Jelentős projekteket menedzselünk a magyar vállalatok digitális képességeinek erősítése és a tudatos vállalkozóvá válás érdekében.

 

Legsikeresebb programunk a Széchenyi Kártya, amely két évtizede a nemzetgazdaság stratégiai eszköze. Jelenleg, az energiaválság és az európai háború okozta nehéz helyzetben ez a legjobb lehetőség a magyar vállalkozások számára, hogy megfizethető hitelhez jussanak alacsony és fix kamatozással.

 

Az orosz-ukrán háború kitörése után Európa, köztük Magyarország is nehéz helyzetbe került az uniós szankciók miatt. A magyar vállalkozások sokkal magasabb áron jutnak gázhoz és áramhoz, mint a háború előtt. De van egy régi mondás, hogy ami nem öl meg, az erősebbé tesz. Magyarország gazdasága fordulóponthoz érkezett. Már kedvezőbb jeleket látunk: a vállalatok kezdenek alkalmazkodni az új kihívásokhoz, és fenntarthatóbbá teszik működésüket. Ezért optimisták vagyunk.

 

A világunk változik. Ebben a folyamatosan változó világban nemcsak rokonok és barátok vagyunk, hanem erősen függünk is egymástól. A türk világban gazdaságilag erősen függünk egymástól. Felismertük, hogy ebben a változó, konfliktusokkal teli világban szövetségesekké kell válnunk, és ez az az irány, amelyet a jövőben követni fogunk.

 

Mai beszédemet azzal fejezem be, hogy sok sikert kívánok Önöknek a rendezvényhez és az üzleti tárgyalások lebonyolításához. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.”

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Igazságügyi Minisztérium 2024. április 29-én Stratégiai Partnerségi Megállapodást kötött, amely ismét új lendületet ad a kormány és a vállalkozók közötti együttműködésnek.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
X public.szechenyi.title