AA

A digitalizációs sikerrecept: Modern Vállalkozások Programja

2019. augusztus 16.

A jelenlegi EU-s költségvetési időszak egyik első kiemelt GINOP projektjeként indult el 2016-ban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programja (MVP).

A projekt teljesen új megközelítés szerint próbálta a magyar gazdaság digitalizációs szintjét emelni, az új technológiák iránti bizalmat és tudást növelve, komplex szemléletváltást kívánt elérni a kkv vállalatvezetők körében. Az elmúlt évek eredményei alapján kijelenthetjük, hogy az irány jó volt, az elkezdett munka sikerrel járt. 2019 augusztus 1-jén az MVP működésének a harmadik szakasza kezdődött el, mivel a kormányzat az eredmények ismeretében harmadszor is bizalmat szavazott a folytatásra, ennek apropóján összegezzük, hogy mit adott a kkv szektornak a Modern Vállalkozások Programja.

16000 cég - 22000 informatikai megoldás

A program a gyakorlatban eddig több mint 16 000 működő vállalkozást ért el, ebből 10 000 cég a helyszíni auditot követően, „személyre szabott” tanácsadásban is részesült, annak érdekében, hogy a működését valamilyen digitális eszközzel támogassa. A visszajelzések szerint a cégek megértették az üzenet és elindultak a digitális modernizáció útján ezt bizonyítja az is, hogy 7000 vállalkozás a Digitálisan Felkészült Vállalkozás (DFV) minősítést is megszerezte és több mint 22 000 informatikai megoldás bevezetése vagy megvalósult, vagy folyamatban van a fejlesztés. Ezt a munkát a 24 fős tanácsadói hálózatunk mellett 640 informatikai megoldás szállító partnerünk is támogatja, ez a szám is jóval a várakozásaink felett alakult.

3 év - 260 rendezvény

Az eredeti tervek szerint a program 127 állomásból álló rendezvénysorozat keretein belül bővítette volna a vállalkozások döntéshozóinak tudását, azonban már az első év végére akkora érdeklődés övezte az MVP szakmai napjait, hogy a szakaszzárás végére a kitűzött célt jóval túlszárnyalta és több mint 260 sikeres rendezvénnyel zárult a program második szakasza. Fontos szempont volt, hogy a rendezvényeink a vállalkozások közelében legyenek, ezért nagyon sokszor járási szinten is tartottunk szakmai napokat.

A legnagyobb arányban, közel 50 százalékban a szolgáltatási szektor cégvezetői csatlakoztak a Modern Vállalkozások Programjához, az ipari és kereskedelmi ágazat 29 százalékos, illetve, 25 százalékos arányban képviseltette magát. Ami a cégméret megoszlását illeti: 60 százalékuk mikro-, míg 30 százalékuk a kisvállalkozás kategóriáját erősítette.

A tudás mellé 47 milliárdos pályázati forrás

Az MVP által kiadott DFV tanúsítvány birtokában a cégek jogosultak 40%-os vissza nem térítendő támogatást is igényben venni az üzleti szoftvereket, hardver eszközöket és vállalatirányítási rendszereket finanszírozó GINOP 3.2.2 pályázaton.  Eddig több, mint 1732 támogatási kértelem érkezett erre a konstrukcióra is, ebből több mint 859 nyertes támogatási, de folyamatosan nő az értékelt és támogatott pályázatok száma.

Az MVP és a digitalizáció jövője

A hazai gazdaság digitalizálása még a kezdetén tart, az MVP eredményei azt mutatják, hogy a szemléletformálás, a helyszíni szakértői segítség és a források ilyen kombinációja sikerre vannak ítélve, ezért szándékunk, hogy szintet lépünk és a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket is csatasorba állítjuk, hogy a jelenlegi 10 ezres nagyságrendi elérésünket akár 100 ezresre tudjuk bővíteni, ezáltal javítva a magyar gazdaság digitalizációs szintjét és versenyképességét is. 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title