AA

Francia gazdaság : egyike a járvány által leginkább sújtottaknak ?

2020. június 10.

A szigorú korlátozások miatt a francia gazdaság kétségkívül az egyike a legsúlyosabban érintetteknek, amely a Covid-19 világjárvány  következtében kialakult válságnak köszönhető - állítja az OFCE (Observatoire Français des Conjonctures Economiques - francia gazdasági konjunktúrakutató intézet) pénteken közzétett jelentése. A dokumentum szerint, amely a Covid-19 hatását vizsgálja április hónapra kivetítve, amikor is sok országban voltak kemény korlátozások a lakosság mobilitását illetően, nos a világgazdaság ebben a hónapban 19% -os recessziót tapasztalt meg, míg a világkereskedelem 25% -kal esett vissza.

"Spanyolország, Olaszország és Franciaország vannak a leginkább érintett országok között", és hozzáadott értékük "több mint 30 ponttal csökkent" – részletezi az OFCE jelentése, amely egy független francia kutatószervezet.

Ezzel szemben az Egyesült Államokban (-22 pont) vagy Németországban (-24 pont) kevésbé volt rossz a helyzet, míg a feltörekvő gazdaságok rugalmasabban reagáltak ebben az időszakban (-15 pont). Ez a rangsor azonban "rendkívül törékeny", tekintettel a válság példátlan jellegére - figyelmeztetett Eric Heyer, az OFCE elemző és előrejelző részlegének igazgatója egy online sajtókonferencián .

Egy „rendkívül törékeny” besorolás

Ezek a különbségek jól magyarázhatóak a végrehajtott korlátozási intézkedések mértékével - amelyek valamivel kevésbé voltak szigorúak a Rajnán és az Atlanti-óceánon túl - ugyanakkor a gazdaságok "ágazati szerkezeti különbözőségével" is. Így Németország „rendkívül visszafogott” belső gazdasági sokkot élt át, de a külső kereslet sokkal nagyobb veszteséget szenvedett az ipar súlyának és a nyitott gazdaságnak köszönhetően. Ugyanakkor Franciaország a turizmus ágazati túlsúlyának lett az áldozata : a szálloda-, vendéglő- és kereskedelmi ágazat sokkal erősebb csökkenést tapasztalt,  mint másutt.

A válság egyik nagy kérdése a foglalkoztatásra gyakorolt hatásának a mértéke lesz - jegyzi meg az OFCE igazgatója,  Xavier Timbeau,  három nagy problémakor megemlítésével: az üzleti csődök kockázata, a turizmus és vendéglátás nehéz helyzetének elhúzódása, valamint a háztartások fogyasztásának túlságosan gyenge növekedése.

"Azonnali és erősebb" hatás

Eddig azonban a válság „viszonylag korlátozott számú” munkahely megszűnést eredményezett, a részleges munkanélküliség rendszerének  erőteljes állami támogatása miatt, kivéve az Egyesült Államokat és kisebb mértékben Németországot, ahol viszont sok kisebb munkahely (« minijob ») szűnt meg

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. június 4-7. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Lengyelországba, Poznanba.
X public.szechenyi.title