AA

Több, mint 185.000 belga veszítette el a munkahelyét a koronavírus okozta válság kezdete óta

2020. június 10.

A Belga Nemzeti Bank (BNB: Banque Nationale de Belgique) bejelentette, hogy az ország 50 milliárd eurót veszített el a válság következtében ezidáig, amire a II. világháború óta nem volt példa.

Az egészségügyi válság "állandósuló károkat" okozott a belga gazdaságnak - a munkanélküliség strukturális növekedését, a "fenntarthatatlan" költségvetési hiányt, csődöket, a kereskedelem csökkenését - és összesen 47 milliárd eurós veszteséget okozott eddig a Belga Nemzeti Bank (BNB) közleménye szerint.

A korlátozó intézkedéseknek olyan gazdasági következményei voltak, amelyek a II. világháború vagy az 1920-as évek óta soha nem fordultak eddig elő - foglalta össze a BNB kormányzója - Pierre Wunsch - egy sajtótájékoztatón. során. A bruttó hazai termék 2020-ban várhatóan 9% -kal, vagy a járvány heves második hulláma esetén akár 13,4% -kal is csökkenhet.

 

Különösen a HORECA szektor érintett

 

A "mérsékelt" forgatókönyv szerint - ami még mindig nagyon bizonytalan, hangsúlyozza a Bank - a 2019 év elején tapasztalt gazdasági termelési szinthez közeli helyzet legelőbb 2022 vége felé lehetséges, azaz mindez közel 3 év elvesztett gazdasági növekedést jelent. Időközben az éves költségvetési hiány eléri majd a GDP 10,6% -át (2020), 6,1% -át (2021) és 5,9% -át (2022), az államadósság pedig 20 százalékponttal fog emelkedni. A válság kezdete óta a munkanélküliek száma közel 186.000 fővel növekedett – állítja a Nemzeti Bank. És ha bizonyos ágazatok képesek is voltak jól teljesíteni, akkor messze sem biztos, hogy az iparban vagy az vendéglátóiparban a munkahelyüket elvesztett emberek ugyanott találnak majd állást - hangsúlyozza Pierre Wunsch.

 

A háztartások pénztárcája kevésbé érintett

 

A fellendülés szempontjából a háztartások fogyasztása gyorsabban helyreáll majd, mint az üzleti beruházások, ám még mindig meglehetősen alacsony ütemben - jegyzi meg a BNB. A magyarázat három részből áll: a fogyasztók félnek a vírustól és félnek a jövőjüktől, vagy csak egyszerűen nem akarnak pénzt költeni a jelenlegi körülmények között (hosszú sorok, maszkhasználat stb.). A Nemzeti Bank adatai szerint azonban a belgák pénztárcáját kevésbé érintette a válság. A háztartások elsődleges jövedelme 5 milliárd euróval (-2%) esett csak vissza, de vásárlóerejük "ép maradt". Ugyanakkor a vállalatok 8 milliárd eurós veszteséget (-10%), az állami nagyvállalatok pedig 34 milliárd eurós veszteséget jelentettek.

 

A gazdaság összeomlásának elkerülésére hozott támogatási intézkedések összességében pozitívok voltak - mondja a BNB kormányzója, de vannak olyan költségek, amelyeket az állam pénzügyei strukturálisan nem képesek felvállalni.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. június 4-7. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Lengyelországba, Poznanba.
X public.szechenyi.title