AA

Gazdasági Tájékoztató első negyedév - 2020

2021. március 08.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Közgazdasági Igazgatóság

Gazdasági Tájékoztató

2020./I.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorstájékoztatóiból származó adatok alapján megállapítható, hogy a bruttó hazai termék (GDP) volumene Magyarországon 2020. I. negyedévében – első rendelkezésre álló, nyers adatok alapján – 2,2%-kal, szezonálisan kiigazított adatok alapján 2 %-kal növekedett az előző év azonos időszaki adataihoz képest. A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág termelésére kedvezőtlen hatást gyakorolt, de a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar továbbra is a növekedés húzóerejét adták az I. negyedév egészét tekintve. Az I. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 0,4%-kal csökkent a bruttó hazai termék volumene.

2020. I. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások üteme 26%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához viszonyítva. A beruházások nagymértékű expanzióját elsősorban a vállalkozásoknak a korábbi időszakot lényegesen meghaladó fejlesztései eredményezték. A legnagyobb növekedést a beruházások volumene a szállítás, raktározás (62%), a feldolgozóipar (33%) és az energiaipari (73%) vállaltok esetén produkálta. Melyek közül az utóbbi növekedéséhez az alternatív energiaforrásokra alapozó erőművek létesítései is hozzájárultak.

2020. márciusában az ipari termelés volumene 5,6%-os – a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 10%-os – csökkenést mutatott. A jelentős csökkenés oka a koronavírus járvány következtében kialakult lezárások okozta zavar volt. A legnagyobb visszaesés a járműgyártás területén volt tapasztalható. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában azonban gyorsult a növekedés üteme. Az összes többi iparágban csökkent a termelés volumene. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 10,4%-kal visszaesett.

A foglalkoztatás tekintetében 2020. márciusában 31 ezer fővel dolgoztak kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. A 2020. január–márciusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 466 ezer fő, a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 69,7% volt. Mindkét nem esetében csökkenés történt, ugyanakkor a férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemezte, mint a nőket. 2020. márciusában a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 442 ezer fő volt, az előző hónaphoz képest 56 ezer fővel kevesebb, míg a 15–64 évesek foglalkoztatási aránya ugyanezen időszak alatt 0,9 százalékponttal, 69,2%-ra csökkent. A munkanélküliségi ráta 3,7% volt. 2020 márciusában mintegy 56 ezer fő veszítette el állását, közülük 54 ezer fő gazdaságilag inaktívvá és 2 ezer fő munkanélkülivé vált.

A keresetek szempontjából 2020. márciusában a teljes munkaidős foglalkoztatásban dolgozók bruttó átlagkeresete 384 200 forint volt. Ez az érték 9,0%-kal magasabb az előző év márciusában mérthez viszonyítva. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 384 200, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 393 900 forint volt. A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,1, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 9,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma 2020. márciusában a nyers adat szerint 4,4%-kal, naptárhatástól megtisztítva 3,5%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 12,7%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,5%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 16,7%-kal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2020. január–márciusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,2%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A fogyasztói árak 3,9%-kal voltak magasabbak az előző év azonos hónapjához képest. A fogyasztói árak növekedéséhez leginkább az élelmiszerek (7,6%), a szeszes italok (7,2%) és a dohányáruk (11,3%) növekedése járult hozzá. Míg az üzemanyagok ára 2,1%-kal csökkent. A 2020 január-márciusi időszakban átlagosan 4,3%-kal nőttek a fogyasztói árak.

A külkereskedelmi termékforgalom tekintetében 2020. márciusában az export euróban számított mértéke 7,3%-kal, az import 5,5%-kal csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 208 millió euróval romlott. A kivitel értéke 9 milliárd 3 millió eurót (3089 milliárd forintot), a behozatalé 8 milliárd 566 millió eurót (2936 milliárd forintot) tett ki. termék-külkereskedelmi többlet 436 millió euró (153 milliárd forint) volt. (Forrás: KSH)

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. június 4-7. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Lengyelországba, Poznanba.
X public.szechenyi.title