AA

BREXIT - hasznos információk és linkek

2021. szeptember 22.

2020. december 31. napját követően véget ért az átmeneti időszak és az EU jog alkalmazása az Egyesült Királyságban. Az alábbi információk és tájékoztató anyagok hasznos igazodási pontot jelenthetnek az érintett vállalatok számára és elősegíthetik a hazai üzleti szféra felkészülését az átmeneti időszakot követő változásokra.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én éjfélkor rendezett módon kilépett az Európai Unióból. A 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak alatt az Egyesült Királyság tovább alkalmazta az EU joganyagát, így a gyakorlatban része maradt a belső piacnak és a vámuniónak. 2021. január 1-től egy átfogó partnerségi egyezmény rendezi az Európai Unió és a szigetország viszonyát, amelynek részét képezi egy szabadkereskedelmi megállapodás. Az Európai Bizottság közleménye az átmeneti időszak végére való felkészülésről ITT érhető el magyarul.

A BREXIT során kárt szenvedett vállalkozások számára biztosít vissza nem térítendő támogatást az Európai Bizottság

22 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási forrás válik elérhetővé a Brexit Alkalmazkodási Tartalék (BAR) rendelettel Magyarország számára az Egyesült Királyság EU-s vámunióból történő, 2020. december 31-i kilépése okán fellépő negatív hatások kompenzálására, valamint a gazdasági szereplők új piaci környezethez történő alkalmazkodásának támogatására. A támogatást illetően az Európai Bizottság elvárása, hogy a BAR keretében tett intézkedések a vállalat veszteségeinek fedezésén túl a vállalat fejlesztésére is irányuljon.

A programra 2021. szeptember 18-tól lehet jelentkezni az Előregisztrációs lap kitöltésével, melynek célja, hogy az érdeklődő magyar vállalkozások bemutathassák az őket ért azon negatív hatásokat, amelyeket az Egyesült Királyság Európai Unióból történt kilépése nyomán szenvedtek el, továbbá jelezhessék az ennek nyomán fellépő támogatási igényüket a megadott kárszámítási módszertan segítségével. Az összegyűjtött adatok révén a kárszámítási koncepció EU általi jóváhagyását követően kidolgozásra és megjelentetésre kerül a részletes pályázati felhívás. További információ: https://www.palyazat.gov.hu/

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között 2021. január 1-től szabadkereskedelmi megállapodás jött létre, amely ideiglenes alkalmazásra került. Az Egyesült Királysággal üzleti kapcsolatban álló vállalatoknak így is változásokkal kell szembenézniük; a felkészülés elősegítése érdekében az Európai Bizottság is tájékoztatót tett közzé.

Árukereskedelem

A kilépési megállapodás szerint a kilépés időpontjától 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak alatt UK az EU vámuniójában maradt, így a kilépés előtti helyzettel megegyezően vámformalitásra és vámfizetésre nem került sor. Az átmeneti időszak vége előtt induló és utána véget érő eljárásokat fő szabályként az uniós jogszabályok szerint kellett lezárni. 2021. január 1-től az EU-UK közötti árukereskedelemben vámformalitásokra igen, de vámfizetésre nem kell számítani. Észak-Írországra a Kilépési Megállapodás különleges rendelkezéseket tartalmaz. A lépésről-lépésre történő felkészüléshez az Európai Bizottság útmutatója ad segítséget.

A brit kormány az uniós belső piacról és vámunióból való távozásra készülve 2020. október 8-án nyilvánosságra hozta aktualizált elképzeléseit a Nagy-Britannia és az EU közti határ működtetéséről:

https://www.gov.uk/government/publications/the-border-operating-model

Magyar nyelven is elérhetőek a fuvarozással kapcsolatos információk EU-UK és UK-EU útvonalakra egyaránt:

https://transport-goods-to-and-from-eu.dft.gov.uk/hu/

A fentieken túl hasznos információkat nyújt a holland kormány tájékoztató portálja a hollandiai kikötőkben történő eljárásokról:https://www.getreadyforbrexit.eu/en/

Szolgáltatáskereskedelem

A szolgáltatáskereskedelem területén a kétoldalú megállapodás ambiciózus vállalásokat fog ugyan tartalmazni, azonban ez nem lesz összehasonlítható a belső piac általi elbánással. A jövőbeni megállapodás mellékleteinek részét fogja képezni az Egyesült Királyság szolgáltatáskereskedelmi vállalási listája, melyben az egyes szolgáltatásnyújtó hazai vállalatok a CPC (central product classification) kódok alapján tudják megtekinteni, hogy az Egyesült Királyság liberalizálja-e az adott szolgáltatási szektort, azaz engedélyezi-e az uniós vállalatok piacrajutását.

A magyar kormány folyamatosan frissülő  BREXIT-honlapja a következő linken keresztül érhető el:https://brexit.kormany.hu

A kilépési megállapodás alatti átmeneti időszak végére való felkészülés keretében az Európai Bizottság 2020. december 3-án megjelentette legújabb tájékoztatóit, ezúttal az utazásra és a versenyjogra vonatkozóan. Valamennyi hasonló anyag elérhető az EU valamennyi hivatalos nyelvén, így magyarul is az alábbi weboldalon: https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-partnership/future-partnership/getting-ready-end-transition-period

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépéséről európai bizottsági hírek és tájékoztatók, a kilépéssel kapcsolatos aktuális tudnivalók az Európai Bizottság honlapján az alábbi linkeken keresztül érhetők el:

Az Európai Bizottság legfrisseb közleménye és útmutatója az átmeneti időszak végére való felkészüléshez

Felkészülés az átmeneti időszak végére

A NAV folyamatosan bővülő, tematikus BREXIT tájékoztatója itt található: http://nav.gov.hu/nav/vam/BREXIT/BREXIT_informaciok.html

A brit vámügyi hatóság szervezésében január 27-én megrendezésre került online tájékoztató webinárium a belgiumi és holland kikötőkön keresztüli árumozgatásról a következő linken keresztül tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=eMR_hk3jqdE&feature=youtu.be .

A webináriumon bemutatott pdf előadás itt érhető el.

A brit kormány honlapján BREXIT témában megtekinthető tájékoztató webináriumok és videók a következő linken keresztül érhetők el: https://www.gov.uk/guidance/help-and-support-if-your-business-trades-with-the-eu

Hasznos linkek az Egyesült Királyság és az EU közötti áruk mozgatásához 2021. január elsejétől.

A további aktuális információkért kísérje figyelemmel az Ön területi kamarájának honlapját is, ahol az esetleges kamarai BREXIT vonatkozású rendezvényekről is értesülhet.

Az alábbiakban további hasznos dokumentumokat, illetve német, belga, holland, ír, valamint francia hatóságok tájékoztató anyagait találhatják.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. május 21-24. között közösségi kiállítási standot szervez támogatott kiállítói vagy vásárlátogatói részvételi lehetőséggel a belgrádi Nemzetközi Technika Vásárra.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. május 6-8. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Szerbiába, Kragujevácba.
X public.szechenyi.title