AA

Együttműködik az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az MKIK

2024. május 23.

Magyarország és az Európai Unió versenyképességét is javítja az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara együttműködési megállapodása

2024. május 23-án az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma (EUM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) együttműködési megállapodást írt alá. Az EUM és az MKIK a közelgő magyar uniós elnökség során Brüsszelben is szorosan együttműködve képviselik a magyar gazdasági érdekeket.

Kiemelten fontos, hogy a Magyarország gazdasági motorját jelentő hazai vállalatok és vállalkozók időben szerezzenek tudomást az uniós szabályozási környezet változásáról, továbbá az erre való felkészüléshez hathatós támogatást kapjanak, illetve érdekeiket megfelelően tudják képviselni az egységes uniós piacon.

Uniós elnökségünk alatt Magyarország kiemelt hangsúlyt fektet Európa versenyképességének javítására, a gazdasági szereplők nehézségeinek enyhítésére és a növekedési lehetőségek kiaknázására.

Ebben a szellemben a megállapodás kiterjed a 2024. második félévi magyar uniós elnökségének prioritásainak és a  programjának megvitatására, a magyar gazdasági szereplők érdekeinek megjelenítésére az európai uniós döntéshozatali folyamatokban, valamint a gazdaságot érintő információk folyamatos megosztására. A Minisztérium és az MKIK Budapest mellett Brüsszelben is szorosan együttműködve képviseli a magyar gazdasági érdekeket.

A megállapodást az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma részéről dr. Bóka János miniszter, az MKIK részéről dr. Parragh László elnök írta alá.

2024. május 23-án az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma (EUM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) jelentős együttműködési megállapodást kötött, amely célja Magyarország és az Európai Unió versenyképességének javítása. Az együttműködés kiemelt célja, hogy a magyar gazdaság motorját jelentő vállalatok időben értesüljenek az uniós szabályozások változásairól, és megfelelő támogatást kapjanak felkészülésükhöz.

A megállapodás tárgya kiterjed a 2024 második felében esedékes magyar uniós elnökség prioritásainak és programjának megvitatására, a magyar gazdasági szereplők érdekeinek képviseletére az európai uniós döntéshozatali folyamatokban, valamint a gazdaságot érintő információk folyamatos megosztására. Az EUM és az MKIK Budapest mellett Brüsszelben is szoros együttműködésben képviselik a magyar gazdasági érdekeket.

Felek egyetértenek abban, hogy a gazdasági társaságok hazai és nemzetközi szintű erősödésének alapvető feltétele, hogy a magyar gazdaság motorját képező hazai vállalatok és vállalkozások időben tudomást szerezzenek a szabályozási környezet változásairól, és támogatást kapjanak a felkészüléshez, álláspontjukat és érdekeiket megfelelően képviselhessék. A fenti célok elérése érdekében a felek elkötelezik magukat a közöttük fennálló hatékony együttműködés további erősítésére.

Az együttműködés keretében a Minisztérium vállalja, hogy:

  • konzultációt folytat az MKIK-val az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar soros elnökségének prioritásai és programja előkészítése során;
  • elősegíti a magyar gazdasági szereplők érdekeinek megjelenítését az európai uniós döntéshozatali folyamatokban;
  • elősegíti a magyar vállalkozások érdekében végzett európai uniós érdekérvényesítő tevékenységet, szükség esetén tanácsokkal látja el az MKIK-t és tagjait, valamint segít a releváns szereplők összekötésében;
  • tájékoztatást nyújt az MKIK tagjainak a magyar gazdasági szektort érintő európai uniós aktualitásokról, az őket érintő ügyek állásáról, és a releváns lehetőségekről.

 

Az együttműködés keretében az MKIK vállalja, hogy:

  • európai uniós vonatkozásban a vállalkozói véleményeket és tapasztalatokat rendszeresen közvetíti a Minisztérium felé;
  • aktívan közreműködik annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők érdekeinek megfelelő képviselete biztosított legyen.
  • Az MKIK részt vesz a nemzeti gazdasági kamarákat tömörítő európai szervezet, az Eurochambres tevékenységében.

A Minisztérium és az MKIK kölcsönösen tájékoztatják egymást az érdekeiket érintő eseményekről, kölcsönösen meghívják egymást az érdekkörükbe eső rendezvényekre, és operatív szakmai egyeztetéseket is tartanak.

 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
2024 első negyedévében a magyar gazdaság növekedése dinamizálódott. A hazai gazdaság éves alapon 1,1%-kal, míg negyedéves alapon 0,8%-kal bővült.
Parragh László: a kamara 2010-ben együttműködést kötött a kormánnyal, ebben az egyik célkitűzés a szakképzés megreformálása volt, amelyet sikeresen végrehajtottunk, Európában a legjobbak között van a szakképzési rendszer.
X public.szechenyi.title